Sally Andrew

Foto: Credit Andrea Nixon (andynixpix)

Utforska författaren

Sally Andrew, född 1967, bor i ett lertegelhus i ett naturreservat i världens fossilrikaste område, Klein Karoo i Sydafrika, med sin livskamrat konstnären Bowen Boshier och en jättestor älgantilop och en hemlighetsfull leopard. Med jämna mellanrum ger sig paret iväg på vandringar inne i det stora vildmarksområdet men tillbringar också tid vid havet i en förort till Kapstaden.

Andrew har tidigare arbetat med vuxenutbildning och har en mastersutbildning i psykologi med inriktning på våld mot kvinnor. Hon har även varit aktiv inom en rad ideella organisationer, bl.a. mot apartheid och för miljöskydd. Under en tid drev hon också ett konstgalleri innan hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på skrivandet. Tannie Marias recept på kärlek och mord är hennes litterära debut och nu kommer uppföljaren, Tannie Marias stora utmaning.

Utgivning

Om boken

I första boken om Tannie Maria blev mrs van Harten, som hon egentligen heter, hjärtespaltsansvarig i Klein Karoos lokaltidning the Gazette. Detta ledde henne in på spåret till ett mordfall och mordutredningen ledde henne i sin tur till Ladysmiths egen kriminalkommisarie Henk Kannemeyer.

I bok nummer två har Henk och Tannie Maria blivit ett par men minnena från Marias äktenskap med Fanie gör sig påminda och Maria tvingas uppsöka en psykolog för att komma vidare. Spåren efter misshandeln hon då utsattes för har lämnat oläkta sår i själen och hon törs inte släppa Henk in på livet.

Inte nog med detta. Under Klein Karoos stora kulturevenemang i Oudtshoorn, Klein Karoos Nasionale Kunstefees, mördas bushmänfolkets talesperson Slimkat Kabbo. Sydafrikas ursprungsbefolkning har nyligen vunnit en domstolsseger över ett gruvbolag som vill prospektera för diamantbrytning på bushmännens mark och Slimkat var den som gick i bräschen för motståndet.

Psykologen råder Tannie Maria att gå med i en samtalsgrupp för personer som lider av Posttraumatiskt stresssyndrom och när en av gruppdeltagarna mördas tyder tecknen på att det finns ett samband mellan de båda morden. Så Maria bakar en Venuskaka för att får mördaren att avslöja sig.

Läs mer

Sally Andrew

Tannie Marias stora utmaning

Om boken

Möt Tannie Maria, en medelålders sydafrikansk änka bosatt i Klein Karoo i det inre av Kapprovinsen. När centralredaktionen lägger ner Tannie Marias matspalt för att blidka tidningens finansiärer får hon frågan om hon i stället kan tänka sig att bli the Gazettes samlevnadsexpert. Tannie Maria tackar ja till uppdraget under stor tvekan men upptäcker snart att hon har en viss fallenhet för att lyssna till människors problem och att hon kan komma med goda råd, som hon kryddar med lämpliga matförslag.

Snart strömmar läsarbreven in från hela Sydafrika, men det är särskilt en brevskriverska som upptar hennes tankar, en kvinna som misshandlas av sin man men som inte förmår bryta upp från sitt äktenskap. Kvinnans situation väcker minnen ur Tannie Marias eget våldsamma förflutna och när kvinnan mördas förmår Maria inte förhålla sig passiv längre utan beslutar sig för att själv spåra upp mördaren med sin matlagninskonst som vapen.

Sally Andrew begår härmed sin debut med första delen i en välsmakande deckarserie som utspelar i de inre bergstrakterna av Sydafrika. En blandning av Damernas detektivbyrå och ispettore Montalbano, med lika delar humor, kärlek, matrecept och en mordgåta.

Läs mer

Tannie Marias recept på kärlek och mord

Sally Andrew

Tannie Marias recept på kärlek och mord

Nyheter

Foto: Andrea Nixon (andynixpix)

3 maj 2016

Fem frågor till Sally Andrew

Nyheter