Fem frågor till Sally Andrew

Foto: Andrea Nixon (andynixpix)

Datum

3 Maj 2016

Foto

Andrea Nixon (andynixpix)

Vad fick dig att skriva Tannie Marias recept på kärlek och mord? Finns det något speciellt budskap du ville dela med dig av till läsarna?

Boken är genomdränkt av min kärlek till Klein Karoo. Speciellt naturen runtomkring – men också småstadslivet i sig. Det är verkligen ett helt annat tempo än storstadspulsen. Dessutom älskar jag afrikaans (även om jag själv är engelskspråkig).

Jag har en hemlig strävan som har drivit mitt skrivande under de senaste åren. Eftersom den är hemlig kan jag bara nämna den i luddiga ordalag – kanske går det att läsa mellan raderna. Min strävan går ut på att öppna mitt hjärta till fullo, och genom att göra det inspirera andra att göra samma sak. Men det låter så jäkla flummigt – det fungerar nog bättre i praktiken än på pränt.

Min huvudperson konfronteras med många aspekter av kärlek genom breven som hon får, samtidigt som hon brottas med sina personliga problem. Jag antar att jag helt enkelt har försökt få med alla element som jag själv uppskattar i en och samma bok. Något jag verkligen älskar med mat (förutom att äta den) är att mat engagerar alla våra sinnen, vilket gör det lättare för läsaren att förflytta sig i tanken.

Råkade du ut för några dråpliga ovanliga incidenter medan du skrev boken?

Till att börja med var jag så arrogant och naiv att jag trodde att det räckte med att läsa några recept, kombinera dem och sedan bara förbättra dem lite grand. Till exempel gjorde jag ett hopkok på några urgamla recept på melktert och skapade en mega-melktert som skulle slå alla andra på fingrarna. Det blev total katastrof! Pajen var gigantisk och jätteäcklig, det gick bara att skratta åt eländet. Om du söker efter "Maria's Milk Tart" på YouTube kan du följa pajens rättmätiga öde ...

Många av de bästa recepten har gått från generation till generation och människor har varit vänliga nog att dela med sig av dem till mig. Jag tycker om recepten i boken eftersom alla har en historia och magi bakom sig. Jag känner att alla tanter och mormödrar, tannies och oumas, där ute som har lagat de här recepten också är en del av boken och det som gör den så speciell. Det finns ingen bättre magik än ett bra recept.

Till vem, det vill säga vilken typ av läsare, riktar sig din bok?

  • De som läser "mysdeckare"
  • De som läser deckare
  • De som tycker om att läsa om mat
  • De som tycker om att läsa om kärlek

Dessutom:

  • De som är intresserade av afrikaans (eftersom jag hyllar vissa aspekter av afrikanderkulturen)
  • Läsare som är intresserade av Sydafrika, framför allt av Klein Karoo
  • Naturälskare (lantliga miljöbeskrivningar och kontroversiella ämnen som till exempel frackning)
  • Bokklubbar (eftersom boken är lättläst)
  • Kvinnolitteratur (tar bland annat upp kvinnomisshandel)


Kan du med de nämnda läsarna i åtanke beskriva din bok med 20–50 ord.

En feel good-deckare som utspelar sig i en småstad i Klein Karoo i Sydafrika. Den har både romantiska och kulinariska underteman, språket är lyhört och poetiskt.

En lång beskrivning 100–250 ord.

Som det framgår av titeln Tannie Marias recept på kärlek och mord handlar boken om mat, kärlek och brott. (Eat. Love. Murder.) Det är en feel good-deckare som utspelar sig i småstaden Ladismith i det lantliga Klein Karoo. Tannie Maria är en mullig, medelålders halvafrikander som har klarat sig ur ett äktenskap med en misshandlande make. Hon älskar att laga mat och att äta och delar med sig av sina recept som en del av sin hjärtespalt i Klein Karoo Gazette. Läsarbreven drar in henne i en mordgåta. Tillsammans med tidningens Mary Poppins-käcka redaktör, Harriet, och den unga, tuffa grävande journalisten Jessie lyckas hon spåra upp den farlige mördaren. Marias grubblerier vävs in i historien, hennes tankar om sin kropp, om ensamhet och inte minst om de spirande känslorna för kriminalkommissarie Kannemeyer (polisen med den kastanjebruna mustaschen).

Boken innehåller dessutom ett stort antal delikata sydafrikanska recept som både kryddar berättelsen och som även redovisas i detalj i slutet. Förutom att det är en underhållande och spännande deckare är Sally Andrews språk lyhört, roligt och gripande.

Är berättelsen baserad på någon riktig händelse, nutida eller historisk?

Det förekommer några saker som är hämtade ur verkligheten (t ex kvinnomisshandel, frackningshoten i Karoo, sjundedagsadventisterna som hoppas stiga mot himlen i Ladismith, tron på jordens undergång osv). Men den enda historiska händelsen som finns med i boken (och som är ganska noggrant skildrad) är Mandelas död i december 2013.

Men det är ett skönlitterärt verk och jag har tagit mig geografiska friheter i och omkring Ladismith och när helst jag har haft lust.

 

 

 

Relaterade artiklar

Foto: Andrea Nixon (andynixpix)

3 maj 2016

Fem frågor till Sally Andrew