Tre frågor till Erika Bernalt

Datum

29 Januari 2016

Hur fick du idén till din roman?

Jag var i Vietnam och gick en skrivarkurs på distans. Då var jag rätt så fixerad vid fåglar, Jesus och kvinnliga Helgon. Jag skrev dikter om fåglar och kaniner, som hade sex och retades och så skrev jag dialoger hit och dit. Min mamma lyssnade mycket på Staffan Hellstrands "Lilla fågel blå" när jag var liten och någon gång i den vevan jag reste runt i Sydostasien började lyssna på den där låten. Jag hörde liksom hur hon sjöng till... alltid lite efter själva texten. Jag fastnade för den lilla blå fågeln. Och det där "Kom tillbaks" och "det kunde lika gärna varit jag, lilla fågel blå" för det hade det ju kunnat vara. Alla fåglar hittar inte hem liksom... Å, nu var jag tvungen att lyssna. Jo. Den där låten har nog hjälpt mig lite på traven! Tack Staffan!

Hela romanen berättas i en konsekvent stil som är febrig och hallucinatorisk. Hur har du skrivit dig fram till den?

Min stil... ja hur är den? Febrig och hallucinatorisk låter ju helt fantastiskt. Själv tänker jag tydlig. Med brist på svåra ord (för sådana kan jag inte). Jag har aldrig eftersträvat någon speciellt stil, några gånger har jag försökt när jag skrivit noveller men det har blivit rätt dåligt. När min glädje i att berätta tar över försvinner alla tankar på hur jag skriver. Det går skitfort. Bam! säger det och så rinner allt ut. Riktigt jävla härligt är det faktiskt... Det var som att när hjärtat började klappa för Bluie fanns det inget annat att göra än att berätta hens historia.

En stor del av din roman Bluebird kretsar kring sex, har det varit ett medvetet val från din sida? Är det några andra teman du velat lyfta?

Nej, det har inte varit något jag tänkt särskilt mycket på förrän i efterhand, när andra påpekat det. Då har jag förstått att jo, det är en del sex i Bluebird. Jag har haft en bestämd idé om formen på boken. Med Ön och Staden. Men ingen bestämd idé om att det ska vara något speciellt tema eller budskap. Visst är jag ju färgad av allt jag varit med om, vad jag tycker, tänker, vill, önskar, om det är måndag eller fredag... ja ni vet.

Det är inte som att jag sitter på någon "sanning" om vad Bluebird egentligen handlar om. Det är det bara läsarna som gör! Och Bluebird själv då kanske, haha. Det jag älskar med att skriva är just att slippa fastna i en massa tyckande! I den skönlitterära världen är jag vara fri från det. Där får jag leka och vara modig. Låta fantasin ta över.
----------

Erika Bernalt är född 1987 och studerar till trädgårdsingenjör. Bluebird är hennes debutroman.


Foto: Malin Bernalt

Relaterade artiklar

29 januari 2016

Tre frågor till Erika Bernalt