Moln bland det mest googlade 2016 – L-G Nilsson vet varför

Datum

15 December 2016

Google har släppt detaljerad statistik över vad svenskarna använde sökverktyget till under året som gått. I kategorin frågor och sökord som börjar med ”hur” finns frågor om Pokémon Go och Sarah Sjöström, men även många rörande vädret.

På åttonde plats finns frågan ”hur bildas moln?” – något som meteorologen, fotografen, frilansjournalisten och författaren L-G Nilsson, vars fotobok Moln vi gav ut förra året, har svaret på.

Varför tror du moln fascinerar?

Dom sätter fantasin i rörelse. Vi ser figurer och mönster på himlen som hela tiden byter skepnad. Molnen styr också våra känslor, vi blir mollstämda när det är grått och dimmigt. Vi blir glada igen när solen bryter igenom molntäcket. Banalt - men så funkar vi.

Vad lärde du dig om molnen under arbetet med din bok?

Jag tittade mycket på molnhimlen när jag skrev boken. Framför allt lärde jag mig nog att se.

Varför tror du svenskarna är så väderintresserade?

För att vårt land ligger i mellanlatitudernas västvindbälte, där nästan alla typer av väder passerar. Vädret kan växla mycket under en dag eller under ett år. Men innan de olika vädertyperna kommer hit, har de passerat Brittiska öarna och där pratar man också mycket om vädret. Hur inleder man ett samtal på en busshållplats i Saudiarabien?

Relaterat

Om boken

Vädret intresserar oss svenskar i allmänhet och båtmänniskor i synnerhet. Våra tv-meteorologer blir kändisar och det utkommer ständigt nya populärvetenskapliga böcker i meteorologi.

Moln är ett nytt sätt att ta sig an ämnet, den belyser detta vardagliga, men samtidigt fantasieggande och märkliga som rör sig över himlen och som i alla tider sporrat vår fantasi och inspirerat både konstnärer och vetenskapsmän. Samtidigt som vi numera förlitar oss på experternas utlåtande om vädret, intresserar vi oss allt mer för väderfenomen och oroas av vädrets ombytlighet och naturens krafter, alla kopplade till molnen på himlen. Moln är något som kan ge stämningsfulla upplevelser men också viktig information, särskilt till den som befinner sig på sjön.

Moln är en snyggt paketerad bok som tar upp fenomenet moln ur en mängd perspektiv: vad de består av, hur de bildas, former och mönster, färger, ljusfenomen, klimat, idéhistoria - allt illustrerat med pedagogiska, vackra och dramatiska fotografier, tagna av författaren som har flera fotoutställningar bakom sig.

Läs mer

L-G Nilsson

Moln

Relaterade artiklar

15 december 2016

Moln bland det mest googlade 2016 – L-G Nilsson vet varför