Fredagsreceptet: Fish tacos med mango och avokado

Datum

27 Januari 2017

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra härliga kokböcker. Den här veckan tipsar vi om en ljuvlig – och supernyttig – fish taco från boken Hjärtvänlig mat av Gun-Marie Nachtnebel och Annika Tidehorn. Tacon serveras i en rågtortilla (se recept nedan) och tillsammans med en mangosalsa. Den går att göra vegetarisk med till exempel panerad tofu.

Nedan följer en förteckning över ingredienser och tillagningsmetod, observera separat recept på rågtortilla. Lycka till!

***

4 portioner
Tillagningstid ca 30 min

Fisken
600 g torskfilé
1 tsk salt
chipotlesås eller tabasco

Mangosalsa
1 mango eller 1 paket frysta mangotärningar
½ gurka
1 röd paprika
1 röd chili
1 kruka koriander
1 lime
salt

Avokadoröra
3 avokador
3 msk olivolja
1 krm salt

Till servering
tortillabröd
isbergssalladsblad
koriander

1. Börja med mangosalsan: Skala mangon, skär loss fruktköttet och skär i små bitar eller i tunna skivor. Skär gurkan i långa remsor på längden med en osthyvel eller potatisskalare. Dela, kärna ur och tärna paprikan. Hacka chili och koriander. Vänd ihop till en salsa. Smaka av med pressad lime och eventuellt lite salt.

2. Avokadoröra. Dela avokadorna, gröp ur och mosa fruktköttet och blanda med olivolja och salt.

3. Skär fisken i ca 2 cm breda remsor, lite på snedden. Salta och peppra. Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken på hög värme ca 2 minuter per sida. Droppa över chipotlesås eller tabasco.

4. Servera fisken i tortillabröd och salladsblad, mangosalsa, avokadoröra och gärna färsk koriander.

***

Rågtortilla

1 dl naturell yoghurt
1 ½ dl kallt vatten
1 msk olivolja
1 dl grovt rågmjöl
1 krm salt
drygt 4 dl dinkelsikt

1. Blanda yoghurten med vatten och olja. Tillsätt rågmjöl, salt och det mesta av dinkelsikten.

2. Arbeta ihop till en deg och låt degen vila 1-2 timmar under en handduk.

3. Dela degen i ca 12 bitar och kavla ut till tunna rundlar på mjölad bänk.

4. Stek brödet på medelvärme i stekpanna någon minut per sida.

5. Låt svalna under en handduk. 


Gun-Marie Nachtnebel har tidigare skrivit boken Smörstekt och Lowcarb-guiden. Annika Tidehorn är journalist med specialområdet mat och hälsa. Hon har medverkat i flera bokproduktioner och gjort en egen: Det goda heta (Ica bokförlag).

Relaterat

Om boken

I dag vet vi förhållandevis mycket om hur hjärtat fungerar och vad vi kan göra för att förbättra vår hälsa. Ändå drabbas många människor av hjärt- och kärlsjukdom i någon form och det är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i vår del av världen. Men det finns mycket vi själva kan göra för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att bland annat minska på stressen, motionera och äta rätt kan vi påverka vår hälsa i positiv riktning.

Författarna Annika Tidehorn och Gun-Marie Nachtnebel har sammanställt de bästa råden för bättre hjärthälsa. De har intervjuat forskare och experter för att få svar på frågor som: Vad är egentligen bra och dålig mat? Hur mycket ska vi motionera och hur påverkas våra hjärtan av stress och dålig sömn? Boken består av en faktadel och en receptdel. I receptdelen får du hjärtvänlig mat med mycket grönt, härliga tillbehör, goda röror, bra frukostar och mellanmål.

Läs mer

Gun-Marie Nachtnebel, Annika Tidehorn

Hjärtvänlig mat