Fredagsreceptet: Bästa bönburgaren

Datum

3 Februari 2017

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra härliga kokböcker. Den här veckan tipsar vi om en fantastisk vegetarisk hamburgare från boken Nyfiken grön av Cecilia Blankens och Kristin Johansson.  Nedan följer en förteckning över ingredienser och tillagningsmetod. Lycka till!

PS. Fler superbra vegetariska kokböcker hittar du här!

***

4 stora burgare:

3 dl svarta bönor (1 burk à ca 400 g)

2 skivor bröd, t.ex. vitt formbröd

1 dl riven lagrad ost

1 ägg

1 knippe persilja

olja till stekning

salt och peppar


Till servering:

4 hamburgerbröd

sallad

tomater

skivad avokado

krispiga rotfruktschips (recept s. 122 i boken) hemgjord ketchup (recept s. 125 i boken) inlagd rödlök (recept s. 116 i boken)

***

Metod:

Häll av bönorna och skölj dem med vatten. Mixa bönor, bröd, ost, ägg och persilja i en matberedare – inte för fint utan behåll lite bitar, smeten ska inte kännas lös. Smaka av med salt och peppar.

Forma burgare med oljiga händer. Stek dem i olja i en het panna på bägge sidor. Vill du grilla burgarna kan det vara bra att försteka dem kort, så att de får lite stekyta och inte faller isär.

Servera i bröd med tillbehören.


Cecilia Blankens är skribent, bloggare och företagare, med det egna skomärket Blankens. Hon har tidigare skrivit två böcker för Norstedts och bor i Los Angeles med man och tre barn. Kristin Johansson är kostekonom och receptmakare och har skapat recepten i boken Från skott till stek (2015). Hon bor i Göteborg med man och två barn.

Relaterat

Om boken

Många av oss står vid det vegetariska vägskälet just nu, efter rapport efter rapport om hur den ökade köttkonsumtionen påverkar vår hälsa och vår miljö. Vi vill få in fler gröna alternativ och måltider i vår vardag, och få våra barn att följa med på tåget. Men vi vet inte hur.

Entré: Nyfiken grön! Skribenten Cecilia Blankens och kostekonomen Kristin Johansson, själva allätare med längtan efter ett grönare liv, tar oss här med på en utforskande och tillåtande resa in i den vegetariska världen, mot nya vardagsfavoriter, festliga kalasmåltider och snabba snacks som förenklar familjelivet!

Förutom ett 60-tal oemotståndliga recept kommer här också svaren på frågor som alla nyfikna prova på-vegetarianer ställer sig: Hur får jag i mig tillräckligt med protein? Går det att laga vegomat som köttvana barn gillar? Hur får man till konsistens och smaksättning i det vegetariska köket?

Men här hittas också inspirerande läsning mellan fakta och recept: personliga och resonerande texter, supersmarta tips och nedslag i småbarnstillvaron på väg mot en grönare vardag.

Läs mer

Kristin Johansson, Cecilia Blankens

Nyfiken grön