Fredagsreceptet: Dekadent tryffeltårta

Foto: Angelica Zander

Datum

10 Mars 2017

Foto

Angelica Zander

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra kokböcker, lagom till helgen. Den här veckan bjuder vi på en underbar tryffeltårta ur boken Rå matglädje av Erika Frost. ”Jag föreställer mig att dekadens, om den hade en smak, skulle smaka precis som den här tårtan”, säger Erika om sin chokladdröm. Nedan följer recept och tillvägagångssätt. Lycka till!

Här hittar du alla våra fredagsrecept!

***

16 bitar

Botten:

2 ½ dl mandel eller hasselnötter
8 medjooldadlar, urkärnade
3 msk rawkakao
1 nypa salt

Fyllning:

9 dl cashewnötter, blötlagda i 4-5 timmar
2 ½ dl kokosolja
½ dl vatten
2 ½ dl lönnsirap
2 dl rawkako
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Garnera med till exempel färska bär, chokladbitar och ätbara blommor.

***

Gör så här:

Börja med att klä botten av en springform med plastfolie. Vänd bottenplattan upp och ner så slipper du få en rand längs kanten på bottnen. En ren skönhetsdetalj men viktigt för mig.

Botten:

Grovhacka nötterna i en mixer. Tillsätt dadlar, kakao och salt och mixa sedan tills du har ett hack, inte som en deg – då har du mixat för länge. Hacket ska gå att forma men nötterna ska fortfarande vara i lite bitar. Den konsistensen bryter fint mot den helt släta tryffelfyllningen. Tryck ut massan jämnt i formen och låt stå i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning:

Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Smält oljan över ett vattenbad. Mixa alla ingredienser. Har du en liten mixerkanna? Dela upp receptet i två, annars har du ihjäl mixern.

Smaka av krämen när den är helt slät. Vill du ha mer choklad, sötma, sälta? Öka då på. När du är nöjd, häll fyllningen i formen och låt stå i frysen minst 8 timmar.

Låt tårtan tina 20-30 minuter före servering. Tårtan kräver nästan lite bär för att komma till sin rätt då den är väldigt mäktig. Jordgubbar, fikon eller kanske lite hallon?


Erika Frost är kocken med ett brinnande intresse för raw och växtbaserad kost. Hon driver tillsammans med sin bästa vän rawfoodcaféet i Bottnaryd och restaurangen i Göteborg. Hon bloggar på Rawness och instagrammar på @LoveLiveRaw, där hon har över 200 000 följare.

Relaterat

Om boken

Raw food, veganskt och ekologiskt tillhör det mest trendiga just nu. Frågan är om det är en övergående trend som snart ersätts av något annat, eller om vi på allvar är på väg mot ett grönare och mer medvetet förhållande till mat? Erika Frost är övertygad om det. Det kan aldrig bli omodernt att må bra.

I hennes bok Rå matglädje bjuder hon in oss i sin härliga raw food- och veganvärld, fylld av mat i alla regnbågens färger. Det är en mat som är oprocessad, fri från gluten, mejeri och raffinerat socker.

- Jag vill visa att raw food inte bara är rårivet och groddat, trots att jag uppskattar det också. Istället jobbar jag mer med texturer och smaksensationer, gärna sådana som känns bekanta. Mina svampbiffar med gräddsås, rårörda lingon, palsternacksmos och mormorsgurka är en rätt som är helt raw, men som smakar som en typisk, traditionell söndagsmiddag.

Läs mer

Erika Frost

Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott

Relaterade artiklar

Foto: Angelica Zander

10 mars 2017

Fredagsreceptet: Dekadent tryffeltårta