”En av de märkvärdigaste upplevelserna i mitt förläggarliv”

Foto: Cato Lein

Datum

16 Mars 2017

Foto

Cato Lein

”Att få vara Torgny Lindgrens förläggare har varit ett privilegium. Vi har haft våra fredagssamtal som har spänt mellan allt från litteraturen och världsläget till maten vi tänkte laga till helgen – att tala med Torgny var ett lika stort äventyr som att läsa honom. Arbetet med hans bok "Minnen" är en av de märkvärdigaste upplevelserna i mitt förläggarliv. Han har blivit en kär vän och jag kommer att sakna honom mycket.”

Susanna Romanus, förläggare på Norstedts Förlag. 

”Torgny Lindgrens författarskap, som spänner över 50 år, tillhör ett av de absolut främsta på Norstedts. Hans betydelse för förlaget kan inte överskattas. Han var inte bara en av våra största berättare, med sin alldeles säregna röst, utan hörde också till ”familjen”. Han brydde sig om sitt förlag, ville alltid veta hur det gick för oss och kunde komma upp bara för att ta en kopp kaffe och småprata lite när han var på sina veckoresor till sammanträden på Svenska Akademien. Han såg förlaget som sitt andra hem. Sånt betydde mycket för alla oss på förlaget. En av de saker som rörde mig allra mest var den uppmärksamhet han gav nytillkomna författare, han hälsade de alltid välkomna till förlaget när de möttes på förlagsmiddagar, bokmässor och i andra sammanhang. En stor författare och en riktig vän som kommer saknas oss mycket.”

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts Förlag

”När jag var uppe på Norstedts för att hämta de första exemplaren av min första roman (augusti, tomt i huset, varmt ute) träffade jag och min förläggare Torgny Lindgren i en korridor. Torgny Lindgren var där för att läsa in en ljudbok. Min förläggare presenterade oss och sa: ’Det här är Therese, hon är här för att hämta de första exemplaren av sin debutroman’. Torgny Lindgren hälsade på mig och tittade intresserat på min bok och sa att den var fin, och berättade att han kom ihåg när han fick de första exemplaren av sin debutroman, men att böckerna inte var lika fina då. På hans tid fick man inte debutera med en inbunden bok, sa han, utan en häftad, sladdrig. Sedan önskade han mig lycka till. Det var ett så himla fint ögonblick. Jag gick därifrån och kände mig som en författare.”

Therese Bohman, författare på Norstedts Förlag

Relaterade artiklar

Foto: Riksantikvarieämbetet / Pål-Nils Nilsson

23 mars 2017

Torgny Lindgren – Störstorden