Fredagsreceptet: Het skaldjurssoppa med frasig schalottenlök

Foto: Columbus Leth

Datum

6 April 2017

Foto

Columbus Leth

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur våra kokböcker att laga i helgen. Den här veckan tipsar vi om en snabb och underbar skaldjurssoppa med smaker från Thailand, från Tess Wards bok Ät naturligt. Soppan är värmande, stärkande och läkande, med chilihetta, syrlig lime, citrongräs och ingefära för att rensa rören och värma magen.

Lycka till!

Alla våra fredagsrecept hittar du här.

***

2 portioner

2 msk kokosolja
3 schalottenlökar, tunt skivade
5 dl kyckling- eller fiskbuljong
3 dl kokosmjölk
1 rågad msk tom yam-pasta
2 ½ cm färsk ingefära, riven
2 stora färska eller torkade limeblad
2 citrongrässtjälkar, lätt krossade
75 g shitakesvamp
1 liten pak choi
200 g råa blandade skaldjur
2 msk färskpressad limesaft (1-2 limefrukter), eller efter behag
2 msk fisksås, eller efter behag
2-3 tsk kokossocker, eller efter behag
1-2 röda chilifrukter, tunt skivade
färska korianderblad, till servering

***

Gör så här:

1. Hetta upp kokosoljan i en stekpanna, tillsätt schalottenlök och stek den frasig på hög värme, låt sedan rinna av. Ställ åt sidan så länge.

2. Häll buljong och kokosmjölk i en kastrull tillsammans med tom yam-pasta, limeblad, ingefära och citrongräs. Koka upp, tillsätt sedan svamp, pak choi och skaldjur.

3. Låt sjuda ett par minuter, krydda sedan med limesaft, fisksås och kokossocker efter behag. Ös upp soppan i skålar, ta bort citrongräset och strö chili, frasig schalottenlök och korianderblad över servera.


Tess Ward är en ung brittisk matbloggare och krönikör. Hon utbildades till kock på den legendariska Le Cordon Bleu och har jobbat på The River Cottage, Harwood Arms och The Ritz i London. Hon är dessutom matkonsult och receptutvecklare för flera varumärken.

Relaterat

Om boken

Det finns inte en perfekt diet eller en kost som passar alla, och få enkla genvägar till en bättre hälsa. I Ät naturligt fokuserar kocken och matskribenten Tess Ward istället på hur man kan äta mycket och gott av det mesta. Här finns både laxtartar och lammfärsbullar och till och med en smoky bloody mary om man fokuserar på renare och mindre bearbetade råvaror utan tillsatser. Och mycket variation!

Resultatet är en oemotståndlig och tillåtande introduktionsbok till en sundare matlagning. Här finns information om råvarornas goda egenskaper och recept till de baser och grunder vi behöver till alla smoothies, juicer, puddingar och gröter som utgör en viktig del i det nya hälsosamma köket. Med totalt över 60 inspirerande recept för hela dagen förklarar boken på ett enkelt sätt hur och varför man kan må bättre och känna sig full av energi genom att välja rätt råvaror.

Läs mer

Tess Ward

Ät naturligt

Relaterade artiklar

Foto: Columbus Leth

6 april 2017

Fredagsreceptet: Het skaldjurssoppa med frasig schalottenlök