Plockmat till sommarens fester!

Datum

31 Maj 2018

Sommarvädret har kommit till vårt avlånga land, lagom till alla tillställningar som hör årstiden till: studentmottagningar, barndop, cocktailpartyn och picknick i parken. Vi bjuder på två recept ur boken Plockmat.

***

Kycklingben med majs

Till 10 kycklingben

10 kycklingben
2 msk rapsolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar

Krämig majs

1 burk majs (300 g)
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
50 g fetaost
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
½ msk Maizena majsstärkelse

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda oljan med paprikapulver, spiskummin, salt och cayennepeppar. Pensla kycklingbenen med oljan och lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen tills kycklingbenen är genomstekta, ca 20 minuter.

2. Majs: Låt majsen rinna av. Mixa hälften av majsen med mixerstav. Lägg mixad och hel majs i en kastrull. Kärna ur och fintärna paprikan. Skala och finhacka vitlöken. Lägg paprika och vitlök i kastrullen och tillsätt grädden. Låt sjuda ca 5 minuter.

3. Smula ner fetaosten i kastrullen och krydda med salt och cayennepeppar. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och blanda ner i röran. Låt koka upp.

4. Servera kycklingbenen med den krämiga majsen.

 

Minipizzor med taleggio

Till 20 pizzor

6 torkade aprikoser
50 g skalade pistaschnötter
1 rulle färdig pizzadeg (400 g)
1 liten rödlök
1 msk olivolja
250 g taleggioost
1 kruka oregano

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Strimla aprikoserna. Hacka nötterna.

2. Rulla ut pizzadegen på en skärbräda och stansa ut 20 rundlar, ca 6 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.

3. Skala och skiva löken tunt och blanda med oljan. Fördela aprikoser, nötter och lök på pizzarundlarna. Skär bort skalet på osten och tärna den. Fördela osten på pizzorna.

4. Grädda pizzorna mitt i ugnen 8-10 minuter, tills de fått fin färg. Ta ut och strö över oregano. Servera direkt.

Relaterat

Om boken

Att bjuda folk på mat måste inte betyda sittande bord och trerättersmiddag klockan sju. Många gånger passar det bättre att servera plockmat - mat som kan ätas sittandes eller ståendes, och där gästerna kan få droppa in när det passar. När antalet sittplatser, tallrikar eller timing i matlagningen inte sätter gränserna öppnas fler möjligheter till fest!

I Allt om mats Plockmat presenteras mängder av recept för stora och små tillfällen. Det kan handla om enkelt plock till inflyttningsfesten där man varken behöver bestick eller tallrikar som är svåra att hitta i flyttstöket, eller after work-hänget där maten fort måste snos ihop när man själv kommer hem samtidigt som gästerna. Men plockmat fungerar också utmärkt till nyårsminglet där man kanske hellre dansar än fastnar i en lång sittning. Vad sägs till exempel om oxfilétartar, ankleverkanapéer och ostron på fem olika sätt?

Cashewnötssnurror, miniburgare på högrev och kantarellkanapéer, grönkålspizzor och pinchos med kallrökt lax här finns mat för alla tillfällen: hemmakvällar med de närmaste, öppet hus med trädgårdsbuffé och större fester med många gäster. Recepten kompletteras med välbehövliga praktiska råd och tips: Vad kan förberedas? Hur mycket mat går åt? Hur lång tid tar maten att laga? Vad passar ihop och vad kan vara bra komplement?

Läs mer

Allt om Mat

Plockmat