Balsam Karam

Foto: Carla Orrego Veliz

Utforska författaren

Balsam Karam, född 1983, är kurd med rötter i Iran och Irak, men bor sedan barnsben i Stockholmsområdet. Hon är författare och bibliotekarie och debuterade 2018 med den kritikerhyllade och mycket uppmärksammade romanen Händelsehorisonten

Utgivning

Om boken

En kvinna letar efter sitt barn. Hon letar längs cornichen där dottern brukade arbeta. Hon letar tills hon är vansinnig, galen av sorg.

Du är på semester, med ett barn som börjat växa i magen, och ser någon falla från cornichen. Senare ska du så länge som möjligt vägra att föda ditt döda barn, så länge barnet finns kvar inuti dig kan det inte helt tas ifrån dig.

Kvinnan som förlorat sitt barn minns sin mors förluster, förlusten av ett språk, ett land, en identitet. Kan man rangordna trauman?

Singulariteten är ett sorgearbete i tre delar.

Läs mer

Balsam Karam

Singulariteten

Om boken

Milde är en ung kvinna från Utkanterna, en plats bakom bergen, där mödrar och döttrar lever utanför samhället. Dit har de deporterats, där lever de utan rättigheter och under svåra omständigheter. Men Milde är upprorisk. Hon är sjutton år när hon - tillsammans med två vänner - kastar molotovcocktails mot stadsbyggnadskontoret i staden, det sägs att hon är hjärnan bakom upproret.

Hon grips, hålls fången, torteras och får ett slutgiltigt val: invänta avrättning i staden eller skickas ut i rymden, in i ett svart hål, in i Massan, inom ramen för ett forskningsprojekt. Milde väljer rymden - och evigheten.

Händelsehorisonten är en djupt existensiell och gripande - men också högst politisk - roman om centrum, förtryck, exil, solidaritet, trauma och förlust. Med en helt egen röst skriver Balsam Karam om en hopplöshet som aldrig blir uppgiven, om en ung kvinnas ihärdiga tro på en bättre värld och om att inte låta sig kuvas. Vi får följa Mildes väg från upproriskt barn till upprorsledare till fånge i ett kronologiskt uppbrutet narrativ där upprorselden får sista ordet - allt skrivet med stor värdighet..

Läs mer

Händelsehorisonten

Balsam Karam

Händelsehorisonten

Recensioner

”...när jag lägger den ifrån mig har jag svårt att ta in att den bara var drygt 200 sidor lång. Singulariteten är en roman som tycks skapad ur mörk materia, svårgreppbar, svindlande och med enorm språklig och narrativ densitet.”

”Att läsa är som att dricka direkt ur en tårflod. Balsam Karams nya roman är ohyggligt stark.”

”En grym verklighet, som Karam skildrar med en sådan svärta och intensitet att jag nästan får andnöd. Det är makalöst bra.”

”...här finns många stycken som är oerhört vackra, och prosan kryper sig närmare läsaren i bokens sista delar. Förlust, flykt och moderskap bildar en hård kärna. Singulariteten må kännas fragmentariserad ibland, men den är aldrig någonsin ofokuserad.”

”Såväl den språkliga medvetenheten som de djärva stilgreppen och erfarenhe­terna som texten rymmer, vittnar om att Balsam Karam är en författare att räkna med framöver.”

Nordvästra Skånes tidningar

”Starkast är ändå beskrivningen av mödrarnas sorg, den är verkligen som ett svart hål i vilken kvinnorna försvinner in i. Den ena återkommer aldrig utan är - bortanför händelsehorisonten. Sorgen däremot är evig, och finns i den punkt där tid och rum upphävs.”

”Singulariteten är hypnotisk och smärtsam läsning. Balsam Karam förtöjer det rytmiska och vackert gnistrande språket i en skitig, konkret värld och hamrar fram såren så att de känns.”

Dagens ETC

”Det vore bara vara fånigt att säga att Singulariteten berör. I så fall att den sticker hårt. Motståndet pulserar både i och under texten. En okuvlig vägran att acceptera orättvisor. Singulariteten är elegant – och explosiv – prosa.”

”Karams berättelsekonst är enkel och oneurotisk, likt en allseende Gud som förstår allt och förlåter allt. I en tid där hatets och rädslans vågor reser sig högre än någonsin är hennes sonande språk ett sant balsam för själen.”

Göteborgs-Posten

”Är Balsam Karam ett av Sveriges mest begåvade, originella och relevanta författarstjärnskott? Jag tror det. Jag hoppas att hon aldrig slutar skriva.”

”Det är ett säreget språk – jag kan inte komma på någon annan i svensk samtidslitteratur som skriver som Karam – med en påfallande skönhet.” ”Om det är händelsehorisonten eller cornichen som markerar gräns spelar ingen roll, Karam skriver lika obevekligt och intagande om allt det oerhörda som finns bortom den.”

”Med ett poetiskt och förföriskt vackert språk skildrar hon systerskap och moderskap.”

”Hon skriver oavlåtligt mjukt och med en stilistisk konsekvens som inte bara är lovande utan djupt imponerande.”

”Berättelsen blir till en saga som leker med tempus på ett sätt som göra att jag som läsare tvingas skärpa sinnena.”

”Ett verk där det politiska och poetiska strålar samman”

”Språket är vackert och har fint flyt, och Karams lätta upprepningar som påminner om omkväden signalerar poesi”

”Balsam Karam har ett säreget språkligt uttryck, utsökt vackert och med tydlig mersmak”

”En ovanlig och rörande stark debut”

”‘Händelsehorisonten’ är en häpnadsväckande, hänförande debutroman, poetiskt formulerad likt heliga skrifters verser”

”En debut som både lenar och smärtar”

Nyheter

Foto: Carla Orrego Veliz

2 november 2021

Agnes Lidbeck och Balsam Karam nominerade till SvD:s litteraturpris

NyheterAgnes Lidbeck