”Feelgoodromanen mår bättre än någonsin!”

Datum

7 Juni 2018

Inget säger väl boksommar mer än en riktigt bra feelgoodroman? Genren där livets alla upp- och nedgångar ryms mellan pärmarna – och där det brukar lösa sig till det bästa på slutet. I sommar laddar vi på Norstedts upp med böcker från bland andra Annika Estassy, Jenny Fagerlund, Anna Jansson och den okrönta drottningen inom genren: Marian Keyes, som äntligen är tillbaka med en ny roman.

Hur ser då en riktigt bra bok i genren ut? Vi frågade vår förläggare och expert på genren, Jennifer Lindström, hur feelgoodromanen 2018 mår.

– Feelgoodromanen mår bättre än någonsin! Det är så roligt att se feelgoodfestivaler och -aftnar ta plats, där det innan varit så knökfullt av spänning. Utländsk feelgood, särskilt den brittiska, har ju stått sig stark i många år, men det är jätteroligt att vi nu börjar få en hel del svenska feelgoodstjärnor också.

Vad letar du som förläggare efter när du ska köpa en feelgoodbok till förlaget?

– Jag letar efter romaner med starka karaktärer som genomgår en positiv utveckling och en historia som på något sätt står ut från mängden. Gestaltningen är väldigt viktig i den här genren, även målande miljöbeskrivningar är viktigt. Det är en genre som ska kännas, och det är verkligen inte helt lätt att få till.

Vad tycker du verkar mest spännande inom genren just nu?

– Åh, det finns så mycket. Förutom våra egna stjärnor Jenny Colgan, Marian Keyes, Annika Estassy, Caroline Säfstrand med fler finns det så mycket, och jag hinner ju tyvärr inte läsa allt. Men jag är mycket nyfiken på några av de svenska feelgoodförfattarna som jag har hört mycket bra om, bland andra Frida Skybäck och Camillla Davidsson. I slutet av juni ger vi ut Jenny Fagerlunds Med hälsning från Båstad som jag tycker fångar sommar, tennis och kärlek alldeles perfekt. Jojo Moyes har den perfekta balansen mellan djupt allvar och lättsamhet, hennes senaste får följa med på semestern. Jenny Colgan med hennes fantastiska mat- och miljöbeskrivningar har också fått mig att vilja styra om semesterresan till både Cornwall och Skottland!

Genren har ju tidigare inte haft så hög status. Varför är det så?

– En anledning är ju att romaner som anses som ren underhållning helt enkelt får lägre status än mångbottnade litterära verk. En annan är att den känslomässiga feelgoodgenren brottas med samma problem som underhållningsromanen gjort sedan de melodramatiska 1800-talsromanerna, och ännu längre tillbaka. Förnuft står mot känsla, och traditionellt sätt så har det inneburit manligt mot kvinnligt. Böcker med mycket kvinnliga känslouttryck har egentligen aldrig stått högt i kurs. Men det gör mig glad att den här genren på eget bevåg har byggt upp sin popularitet och helt struntat i vad vissa anser om den.

 

Feelgoodböcker du inte får missa i sommar!

Marian Keyes - På egen hand
Amys man Hugh lämnar henne inte. Han tar bara en paus från deras äktenskap, deras barn och deras liv tillsammans. I sex månader tänker Hugh resa runt i sydöstra Asien och det finns ingenting Amy kan göra för att ändra på det. Javisst har Hugh en medelålderskris, men en paus betyder väl att det kommer en fortsättning? Mycket kan dock hända på sex månader. När Hugh kommer tillbaka, om han kommer tillbaka, kommer han då att vara samma person som Amy gifte sig med? Kommer hon att vara densamma? För om Hugh har tagit en paus från äktenskapet, då betyder det väl att Amy också har en paus?

På egen hand är inte en historia om att bli kär, utan om att fortsätta vara kär. Det är Marian Keyes när hon är som roligast, smartast och bäst.

Jenny Fagerlund - Med hälsning från Båstad
Äntligen är det dags. Linda ska lämna sina konspirerande kollegor och flytta till London för att börja ett nytt jobb på ett av Europas största livsstilsmagasin. Hon har jobbat hårt för att nå hit och även hennes annars så svårimponerade mamma verkar nöjd. Men när jobberbjudandet dras tillbaka i sista stund står hon plötsligt utan jobb i både London och Stockholm. Linda drabbas av fullständig panik och berättar inte för någon vad som har hänt, utan fortsätter låtsas att hon ska flytta. Bara hennes pojkvän Frank och hennes bästa vän Helena får veta sanningen. Men vart ska hon ta vägen? Ett litet hörn av ett födelsedagskort visar räddningen. Hennes moster i Båstad! 

Annika Estassy - Gröna fingrar sökes
Det är sommar i Måneby, Agnes favoritårstid. Men i år är inget sig likt. Sjukdomen har slagit klorna i Agnes så hon orkar inte sköta sin älskade koloniträdgård längre. Dessutom har hon i ett svagt ögonblick lovat sin granne att ta hand om hans kakadua medan han reser jorden runt. Vad ska hon göra? Gröna fingrar sökes är en berättelse om utsatthet men också om kvinnors vänskap levnadsvisdom och en trädgårds läkande kraft.

Anna Jansson - En otippad kärlekshistoria
En otippad kärlekshistoria är en bok om när mattan rycks undan och om att hitta fotfästet i tillvaron igen när den helt har ställts på ända. Det är den fjärde och fristående delen i Anna Janssons charmiga och varma serie om Ödesgudinnan Angelika.

Rachel Joyce - Frank, kärleken och skivbutiken
Året är 1988, Thatcher och punken regerar England. I en liten engelsk industristad ligger Franks skivbutik. En dag kliver en mystisk ung kvinna in, vänder om och svimmar i dörren... Vem är hon?

Jenny Colgan - Sommar på den lilla ön i havet
Flora är säker på att hon gjorde rätt som valde myllret och karriären i storstan framför den ödsliga skotska ö där hon växte upp. Vad fanns det för henne på Mure? En plats där alla har känt henne hela hennes liv, och där ingen någonsin kommer att låta henne glömma det förflutna. Men när en ny klient ger henne ett uppdrag tvingas hon bryskt tillbaka till ön, i ett försök att få med sig de motvilliga öborna i projektet.

Caroline Säfstrand - Alltid din dotter
Alltid din dotter är en roman om tre kvinnors sökande efter svar, begravda hemligheter som flyter upp till ytan och hur svårt det faktiskt är att sluta fred med sitt förflutna.

Jennifer Weiner - Den du älskar
New York Times-bästsäljare! En känsloladdad och varm berättelse om hur människor förändras och förändrar varandra, om hur kärlek inte alltid har svaret på allt, och om hur livet ibland leder in dig på en bana du aldrig hade kunnat ana.