Odla utan jord – funkar lika bra i lägenhet som på balkong

Foto: Niklas Hjelm

Datum

19 Mars 2019

Foto

Niklas Hjelm

Tänk dig att ha färskodlade grönsaker och örter hemma i ditt kök, året om, utan att du behöver kånka på jord – samtidigt som odlingen nästan sköter sig själv. I boken Hydroponisk odling berättar Niklas Hjelm exakt vad du behöver för att komma igång, och hur du får odlingen att frodas oavsett om du odlar i fönstret till en liten etta eller på din balkong.

Hydroponisk odling innebär att du odlar i vatten, helt utan jord. Vad finns det för fördelar med det?

– Det är enklare att lyckas eftersom det är mer eller mindre omöjligt att vattna för mycket, berättar Niklas Hjelm. Det växer också mycket snabbare, plus att du slipper kånka på stora tunga jordsäckar som kladdar ner halva köket.

Hur började du själv odla hydroponiskt?

– Jag blev inspirerad av ett Ted Talk som pratade om fönsterodling i USA. Sagt och gjort så testade jag att bygga min egen odling och var sedan fast. För mig erbjöd hydroponisk odling en väg in att börja förstå jorden som är betydligt krångligare.

Är det svårt att lära sig?

– Nej, det är väldigt enkelt. Det finns även kompletta startkit ute för den som inte vill göra en DIY-lösning, även om det erbjuder andra möjligheter än de färdiga kitten.

Vilken är din favoritgrej att odla?

– Det är omöjligt att bara nämna en sak. Jag älskar all odling och följer gärna säsongerna. På sommaren har jag gärna väldoftande nattblomster med mina tomater, på vintern mycket bladgrönsaker och kryddväxter som gör vardagen betydligt grönare.


Niklas Hjelm är ordförande i den ideella odlingsföreningen Hemmaodlat, vars mål är att sprida kunskap om hydroponisk odling i hemmen genom kurser och på sajten Hemmaodlat. Missa inte honom på Trädgårdsmässan 21-24 mars, läs mer här!

Relaterat

Om boken

Hydroponisk odling är en växande trend bland odlare, särskilt i städerna. Det är en odlingsform som passar många eftersom du odlar helt utan jord - bara med vatten och näring - och därför extra lämplig för den som inte har en egen jordplätt men ändå vill odla sin egen mat. Det är en odling som inte kräver mycket yta eller skötsel, plus att du har dina färska kryddor eller grönsaker nära till hands när du ska laga mat.

I den här handboken får du lära dig allt om hur du går tillväga för att odla i vatten, vilka system som finns och hur du kan bygga dem själv. Den ger svar på frågor som: Är det lika nyttigt? Smakar det lika gott? Är en hydroponisk odling ekologisk? Vilka grönsaker fungerar bäst?

Känner du för att gå på djupet finns en del för den avancerade odlaren, där du får veta allt om olika typer av ljus och näring.

Hydroponiska odlingar fungerar både inne och ute, på balkong och uteplats. Man kan odla i princip allt: örter, sallat, bär, tomater, chili eller grönsaker som squash, gurka, bönor, ärtor och kål.

Läs mer

Niklas Hjelm, Lovisa Lesse

Hydroponisk odling

Relaterade artiklar

11 september 2019

Nominerade till Årets trädgårdsbok 2019!

Foto: Niklas Hjelm

19 mars 2019

Odla utan jord – funkar lika bra i lägenhet som på balkong