Sara Recabarren

Foto: Magnus Liam Karlsson

Utforska författaren

Sara Recabarren är flerfaldigt prisbelönad journalist. Hon har arbetat på TV4 i 19 år och är vice ordförande i föreningen Grävande Journalister. Hon har ett brinnande intresse för politik och samhällsfrågor och har under åren gjort flera reportage som fått stort genomslag. 2015 vann Sara och fotografen Phil Poysti TV-priset Kristallen i kategorin årets granskning för reportaget Slav i Sverige som handlar om den hänsynslösa exploateringen av de mest utsatta EU-migranterna. Året efter belönades de med en bronsmedalj i kategorin Current Affairs i New York Festivals för reportaget Mothers Of ISIS om IS-resenärers familjer. Sara var 8 år gammal när hon kom till Sverige från Iran, tillsammans med sin familj. Kontrasterna mellan olika samhällen och mellan människor från olika kulturer väckte hennes samhällsintresse och ledde senare till att hon valde journalistiken.

Utgivning

Om boken

Insidan handlar om fyra kvinnor, som gått med i Sverigedemokraterna, och deras upplevelser av verkligheten i ett mansdominerat parti som vuxit sig starkt samtidigt som världen plågats av finanskris, islamism, terrorism och flyktingkris.

Sverigedemokraternas vice ordförande Julia Kronlid är en av kvinnorna i boken. Julia berättar om när hon första gången hörde talas om SD i samband med debatten om Muhammedteckningarna och hur hon som kristen, lockades av SD:s syn i bland annat abortfrågan. Sverigedemokraternas första europaparlamentariker genom tiderna- Kristina Winberg berättar i boken om hur det kom sig att hon, som nästan inte visste någonting om den Europeiska Unionen, blev Sverigedemokraternas första namn i Europaparlamentsvalet 2014. Maddelen Larsson, som tidigare var kommunpolitiker i Falköping, berättar om hur hon hamnade i konflikt med partiet när hon uppmärksammade att det försvunnit pengar från SD:s distriktskassa i Skaraborg. En kvinna som i boken kallas för Lena berättar om varför hon lockades av att gå med i SD och hur det kom sig att hon tvingades byta namn efter det politiska engagemanget i partiet.

De fyra kvinnorna har intervjuats i ett halvår och i boken skildras scener ur deras liv. Tanken med berättarformen är att läsaren ska förstå och kanske till och med föreställa sig de inre värden, med tankar och känslor som lett kvinnorna till att gå med och representera ett parti som av kritikerna klassas som antifeministiskt, nationalistiskt, invandringsfientligt och muslimfientligt.

Läs mer

Sara Recabarren

Insidan

Recensioner

”Recabarren skriver ur en strikt subjektiv vinkel. Jag tycker att det är bra. De mediala bilderna av Julia Kronlid, Maddelen Larsson och Kristina Winberg finns redan lättillgängliga. Här får vi möta kvinnornas egna tankar. Vad finns i huvudet på en kvinnlig sverigedemokrat?”

”Jag utgår från att böckerna ligger på nattygsborden hos varje politiker som grunnar på att dela regeringsmakten med SD.”

”I en tid när åsikter ofta överröstar fakta känns det både ovant och ganska befriande att läsa en bok som på det stora hela överlåter åt läsaren att bilda sig en egen uppfattning.”

”Sara Recabarren håller sig förtjänstfullt neutral till kvinnornas berättelser utan pekpinnar eller moraliserande. Det är medryckande och bitvis spännande att följa deras år i Sverigedemokraterna.” 

Scoop

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

9 september 2019

SD-kvinnorna inifrån

Nyheter