Kan man verkligen äta det där?

Datum

28 Maj 2019

Boken Kan man äta sånt? av Inger Ingmanson är en oumbärlig guide till de ätbara växter som finns i vår närhet. Långt fler vilda växter än man tror kan ätas - ibland kan man äta bladen och blommorna, ibland rötterna eller frukterna. Förr i tiden torkades många växter, maldes och blandades till exempel i mjölet under år med missväxt - eller användes som läkeörter. Numera går vi ut och samlar vilda växter, bär och svamp för att det är roligt, nyttigt och ger nya smakupplevelser. Dessutom får vi bättre kontroll över det vi stoppar i oss! Och inte behöver vi bege oss ut i skogen för att plocka. I parker, på gårdar och andra öppna platser i städerna finns det gott om så kallat ogräs som lätt kan förvandlas till rena läckerheterna.

Kan man äta sånt? presenterar våra ätliga vilda växter, hur de ser ut, var de växer och hur de kan användas. Vi får också veta hur de användes förr. Insprängda i presentationerna finns tillagningstips och recept. I slutet av boken hittar vi grundrecept på örtteer, såser, drinkar, gratänger, soppor, buljonger, pannkakor, bröd och pajer samt tips om konservering, inläggningar, vintillverkning, brännvins- och likörkryddning.

Boken finns att köpa här!

Några pressröster:
”Hela boken genomsyras av experimentlustans glädje av att se, känna, lukta, smaka och uppleva.” Fauna och flora

”Hon har gjort ett storslaget arbete.” Upsala Nya Tidning

”En oumbärlig bok om man har intresse av att veta vilka läckerheter vi av okunnighet går och trampar på.” Ekoteket

Relaterat

Om boken

Långt fler vilda växter än man tror kan ätas - ibland kan man äta bladen och blommorna, ibland rötterna eller frukterna. Förr i tiden torkades många växter, maldes och blandades t.ex. i mjölet under år med missväxt - eller användes som läkeörter. Numera går vi ut och samlar vilda växter, bär och svamp för att det är roligt, nyttigt och ger nya smakupplevelser. Dessutom får vi bättre kontroll över det vi stoppar i oss! Och inte behöver vi bege oss ut i skogen för att plocka. I parker, på gårdar och andra öppna platser i städerna finns det gott om s.k. ogräs som lätt kan förvandlas till rena läckerheterna.

Kan man äta sånt? presenterar våra ätliga vilda växter, hur de ser ut, var de växer och hur de kan användas. Vi får också veta hur de användes förr. Insprängda i presentationerna finns tillagningstips och recept. I slutet av boken hittar vi grundrecept på örtteer, såser, drinkar, gratänger, soppor, buljonger, pannkakor, bröd och pajer samt tips om konservering, inläggningar, vintillverkning, brännvins- och likörkryddning.

Några pressröster:
"Hela boken genomsyras av experimentlustans glädje av att se, känna, lukta, smaka och uppleva." Fauna och flora

"Hon har gjort ett storslaget arbete." Upsala Nya Tidning

"En oumbärlig bok om man har intresse av att veta vilka läckerheter vi av okunnighet går och trampar på." Ekoteket

Läs mer

Inger Ingmanson

Kan man äta sånt?

Relaterade artiklar

28 maj 2019

Kan man verkligen äta det där?