Kladdkakans dag!

Datum

7 November 2019

Den 7 november är det kladdkakans dag! Kladdkakan en älskad klassiker som går att variera i det oändliga. Vilken vill du baka? När Mia Öhrn i boken Bästa kladdkakorna nu samlar de bästa kladdkakerecepten ur sina uppskattade tidigare böcker bjuder hon på bakverk som smakar fantastiskt och är lätta att göra. Det svåra här är att välja!

En mjuk och krämig med smak av lakrits, daimgrädde eller jordnötter? Små söta bakelser, en paj eller varma fondanter? Sega chokladrutor, mjölkchokladkaka med krisp, godismuffins eller chokladterrin?

Jordnötskladdkaka

”Många tror att jag som konditor är för snobbig för att äta butikernas utbud av godis, men jag är en godisgris, allt går ner!” skriver Mia Öhrn om det här receptet. ”Jag är barnsligt förtjust i köpechoklad, men tycker även om att göra mina egna tolkningar av favoriterna. Här är det Snickers jag försökt efterlikna. Själv använder jag saltade jordnötter eftersom jag gillar när sältan bryter av mot chokladens sötma, men tycker du att det låter konstigt kan du skölja nötterna och låta dem torka, eller använda osaltade nötter.”

Kaka
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3½ dl (210 g) vetemjöl
1 dl kakao
1 förpackning (à 78 g) kolafyllda chokladbitar, till exempel Center

Topping
200 g mörk choklad
2 dl jordnötter

 

Smörj en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i dia­meter.

Smält smöret i mikron eller i en kastrull på spisen.

Vispa ihop socker och ägg lätt.

Mät upp och blanda mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret.

Häll smeten i formen. Tryck ner kolagodiset i smeten och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 10–12 minuter. Låt svalna och lossa sedan formens kant.

Smält chokladen till toppingen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Rör ner nötterna och bred blandningen över kakan. Låt stelna i kylen.

Relaterade artiklar

7 november 2019

Kladdkakans dag!