Björn Wiman: ”En av årets finaste böcker”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

4 November 2019

Foto

Kajsa Göransson

I boken Klättra så högt du vill för du är ju ändå redan död berättar barnläkaren Lina Schollin Ask om sitt eget barns oförklarliga död, hur tillvaron rämnar – men också om man tillåter sig själv att fortsätta leva.

Klättra så högt du vill för du är ju ändå redan död är en bok om becksvart sorg, men också om de strimmor av ljus som sipprar ner. Boken började skrivas under den tid som följde efter Ingrids död.

– Till en början skrev jag dagbok som ren terapi för mig själv, berättade Lina Schollin Ask för oss när boken gavs ut i höstas. Sedan tänkte jag att det kunde vara bra för vårt andra barn att läsa när hon blir vuxen. Hon kanske vill veta mer om den här turbulenta tiden när Ingrid dog och hon föddes strax därpå. Att skriva var också ett sätt att hålla kvar Ingrid lite till. Vara kvar i sorgebubblan.

En som hyllar boken är Dagens Nyheters skribent Björn Wiman, som kallar boken för ”en av årets finaste”.

”Schollin Asks bok utstrålar, fortfarande tio år efter hennes dotters död, så mycket ren smärta att det är svårt att ha den liggande framme ihop med andra böcker”, skriver han i en text om två böcker som båda handlar om sorgen efter ett förlorat barn.

Relaterat

Om boken

Ingrid dör i sömnen när hon bara är ett och ett halvt år gammal. När Lina Schollin Ask och hennes man tittar till sin dotter andas hon inte, men hon är fortfarande varm. Som barnläkare har Lina övat inför situationer som den här - nu gäller det hennes eget barn. "Förlåt. Vi försökte, Ingrid, men vi kom för sent. Förlåt."

De får aldrig någon riktig förklaring till varför Ingrid dog och tillvaron rämnar. Samtidigt är Lina höggravid och ska föda om bara några veckor. Hur sörjer man ett förlorat barn samtidigt som man förbereder sig på en förlossning?

Om den becksvarta sorgen och strimmorna av ljus som födelsen av deras andra flicka för med sig, handlar den här berättelsen, skriven under tiden som följer efter Ingrids död.

Den handlar om avgrunden när varje förälders värsta mardröm faktiskt blir sann - men också om hur man tillåter sig själv att fortsätta leva.

Läs mer

Lina Schollin Ask

Klättra så högt du vill för du är ju ändå redan död

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

4 november 2019

Björn Wiman: ”En av årets finaste böcker”