Lisa Hallidays debut – ”den perfekta romanen för att runda av 2010-talet”

Foto: Vittore Buzzi

Datum

16 December 2019

Foto

Vittore Buzzi

Lisa Hallidays debutroman Asymmetri uppmärksammades stort när den gavs ut i USA förra året – bland annat valdes den till en av det årets tio bästa böcker av ansedda The New York Times.

I höstas kom boken ut på svenska och även här har mottagandet varit fint.

Olof Åkerlund skriver i sin krönika i Kulturnytt i P1: ”Den är på sätt och vis den perfekta romanen för att runda av 2010-talet, då den vidrör de flesta av det litterära decenniets större teman: förhållandet mellan fakta och fiktion, frågan om att gestalta andra erfarenheter […] liksom röstens och lyssnandets roll i den samtida litteraturen.”

Nerikes Allehanda skriver att ”Lisa Hallidays roman är smart och underhållande, mångbottnad och just asymmetrisk. En pärla att försjunka i och bli lätt förvirrad av.”

I Arbetarbladet skriver recensent att ”Halliday är smart och uppfinningsrik och har ett väl avslipat språk. Hon är rolig och underhållande och det utan att förenkla sina berättelser. Hennes personer är spännande och komplicerade.”

Asymmetri är en undersökning av maktförhållanden, ojämlikhet, oskuld och erfarenhet, strävan och berömmelse, om västvärlden och Mellanöstern, talang och tur.

Relaterat

Om boken

So, Miss Alice, are you game? Frågan ställs av en man i sjuttioårsåldern som slagit sig ner på en parkbänk på Manhattan och börjat samtala med en ung kvinna som läser en bok. Det är i New York och den unga förlagsassistenten Alice inleder en romans med den världsberömda, och mycket äldre, författaren Ezra Blazer. Det är tidigt på det nya millenniet, med USA:s krig mot Irak som fond och där åren som går markeras av de nobelpris Ezra Blazer inte tilldelas. På Heathrow blir irakisk-amerikanska ekonomiprofessorn Amar, som är på väg till Kurdistan, kvarhållen över helgen. Vad har de här personerna med varandra att göra, och hur korsas deras vägar?

Lisa Hallidays kritikerhyllade debutroman är en undersökning av maktförhållanden, ojämlikhet, oskuld och erfarenhet, strävan och berömmelse, om västvärlden och Mellanöstern, talang och tur.

Läs mer

Lisa Halliday

Asymmetri

Relaterade artiklar

Foto: Vittore Buzzi

16 december 2019

Lisa Hallidays debut – ”den perfekta romanen för att runda av 2010-talet”