Hon hanterade livskrisen med bergsklättring

Foto: Studio Emma Svensson

Datum

6 Februari 2020

Foto

Studio Emma Svensson

Sex veckor efter deras storslagna bröllop gör Emma Svenssons man slut. De går till en parterapeut och Emma försöker göra sig så lätt att älska som möjligt men förstår snart att det inte finns någon chans. Det är över, och hon vet inte hur hon ens ska existera utan allt det där som skulle vara livet ut.

Men snart bestämmer hon sig för att den här händelsen inte ska få definiera henne. Bergsbestigning kom in i hennes liv som både ett överraskande intresse – och Emma Svenssons sätt att hantera krisen hon befann sig mitt i. Detta handlar hennes bok Honeymoon, hejdå & bergen som väntar om.

Emma Svensson beskriver sig själv som en mångsysslande fotograf med en passion för att bestiga berg. Hon bor i Stockholm men tillbringar alltmer tid i sin van i alperna eller i ett tält på en expedition. Honeymoon, hejdå & bergen som väntar handlar om tre år i hennes liv som totalt förändrade vem hon är.

– Från att levt ett typiskt cityliv som arbetsnarkoman i modebranschen med events, fester och vip-kort på Trädgården och ett stundande bröllop med en DJ – till att efter ha blivit dumpad sex veckor efter bröllopet gjort mig av med alla prylar, flyttat in i en van och kommit att ägna min tid åt äventyr på heltid. Boken handlar om att välja att se möjligheterna i den mörkaste tiden. Och så handlar den om romanser, tinderdejter och att utmana normen om hur man borde leva sitt liv. Om att följa drömmar och om hur allt är möjligt.


Foto: Studio Emma Svensson

På en långflygning såg Emma Svensson katastroffilmen Everest som drabbade henne. Direkt när filmen var slut såg hon den igen, och på tillbakaresan såg hon den flera gånger till. Trots att hon då var i dålig form och knappt varit på ett berg förut bestämde hon sig för att börja med alpin klättring. Hon satte upp ett mål för sig själv: att bestiga det högsta berget i varje europeiskt land, på kortare tid än någon annan gjort.

– Att bli dumpad kan vara det mest fruktansvärda man kan tänka sig. Men tänk om den tanken faktiskt är mer skrämmande än den faktiska händelsen? Att det egentligen är det bästa som kan hända dig för nu finns alla möjligheter att göra vad du vill. Skulle du ta chansen? För mig fanns det inget annat alternativ. Det var nu eller aldrig. Jag vägrade bli arg och bitter. Jag ville istället göra allt det där jag drömde om men som jag inte hade möjlighet till tidigare, som att bestiga berg.

Tvekade du någonsin inför att dela med dig av den här berättelsen i en bok?

– Jag tror jag tackade nej två gånger och funderade ett helt år innan jag gick med på att skriva en bok om det här. Men det är en unik story och jag hoppas den kan inspirera andra. Den här boken är för alla som behöver lite pepp i livet. Som blivit dumpade, är olyckliga och vill ha en förändring. För alla som behöver våga mer. Jag är väldigt stolt över resultatet. Det är det mest utelämnande och personliga jag någonsin gjort, men det är kanske också det som gör att det är värt det.


Emma Svensson har skrivit Honeymoon, hejdå & bergen som väntar tillsammans med journalisten Per Magnusson.

Relaterat

Om boken

Sex veckor efter deras storslagna bröllop gör Emma Svenssons man slut. De går till en parterapeut och Emma försöker göra sig så lätt att älska som möjligt men förstår snart att det inte finns någon chans. Det är över, och hon vet inte hur hon ens ska existera utan allt det där som skulle vara livet ut.

Men snart bestämmer hon sig för att den här händelsen inte ska få definiera henne. "Jag tänkte inte vara hjärtekrossad resten av livet. Jag skulle göra allt jag drömt om, men av olika orsaker inte kunnat göra under vår tid tillsammans, saker jag inte ens visste att jag längtade efter. Jag skulle börja leva i stället för att bara existera. Med lite distans skulle skilsmässan bli det bästa som hänt mig."

Den här boken handlar om alpin klättring, men också om livets andra toppar och dalar. Om överlevnad på in- och utsidan och naturens läkande kraft. Om att pressa sig till sitt yttersta och se vad som verkligen spelar roll. Om att söka kärlek och klätterpartners på rockstjärnedejtingappar. Men det är också en bok om att välja bort, om att oroa sig för att kunna betala räkningarna, om att ha en van i Alperna som enda fasta punkt, om att vara 35 år och kanske missa barntåget.

Men framför är det en svindlande knuff i ryggen på alla som någonsin tvivlat på en dröm.

Läs mer

Emma Svensson, Per Magnusson

Honeymoon, hejdå & bergen som väntar

Relaterade artiklar

Foto: Studio Emma Svensson

6 februari 2020

Hon hanterade livskrisen med bergsklättring