Slummer – beroendeframkallande spänning i ljud

Datum

14 Februari 2020

När Lena Ollmark och Håkan Östlundh skriver tillsammans blir resultatet en isande blandning av spänning och skräck. Skådeplatsen i ljudserien Slummer som släpps i dag är ett före detta sanatorium i de norrländska skogarna. Ett bygglag flyttar in på det gamla sjukhuset, som ska förvandlas till konferenshotell. Snön yr utanför fönstren och det är bara dagsljus några få timmar. Och snart börjar märkliga saker att hända. Alla delar finns hos Storytel nu!

– Kärnan i storyn var vi tidigt överens om: någon kommer till en plats där det sitter något i väggarna, övernaturligt eller inte, och drabbas av det på ett katastrofalt sätt, berättar författarna. Kanske hängde det ihop med att en av oss hittade ett mumifierat kattlik nere i krypgrunden på sommarstället och först trodde att det var ett litet barn i stickad kofta. Vilken platsen skulle vara tog desto längre tid att bestämma: från renoveringsobjekt på Gotland över Skatteskrapan under ombyggnad för att slutligen landa i gammalt övergivet sanatorium i Norrbotten. Dessutom visste vi att vi ville jobba med en krypande psykologisk skräck.

Själva sjukhusbyggnaden har nästan en egen roll i berättelsen. Hur har ni gjort för att göra sjukhuset så levande?

– Det är alltid spännande att låta en miljö bli en egen karaktär i en historia. Det fantastiska med ett gammalt sanatorium och mentalvårdsenhet är att det finns så många obehagliga och sorgliga berättelser knutna till platsen. De sitter liksom i väggarna. Vi besökte och blev inspirerade av sanatoriet Sandträsk i Norrbotten – en byggnad som på många sätt liknar vårt Forsnäs. Det var riktigt kusligt. Det gick liksom inte att inte tänka på allt som  hänt i byggnaden – man hörde de plågade människornas röster. Vi människor har ju en förmåga att projicera våra känslor på platser och saker, vi låter dem spegla vad vi har inom oss och det är väldigt effektivt i en berättelse. Alla våra karaktärer har skrämmande minnen som förföljer dem i det kusliga huset.

Huvudpersonen i Slummer brottas med barndomsminnen, samtidigt som det verkar som om något motarbetar bygget. Det är både spännande och otäckt. Vad är relation till att skriva om spänning och skräck?

– Det var roligt slå ihop våra intressen för spänning och skräck. Håkan får sina läsare att hela tiden vilja läsa vidare medan Lena får dem att vara rädda för att just det där ska hända. Spännande och skrämmande historier är som pussel. Vi läser dem inte för att besegra ondskan – utan att för att förstå den och få ordning och koll på den. Skräck, spänning och rädslor är ofta otroligt underhållande. Det kan ge en skön kick att skrämma upp sig själv. Samtidigt kan det finnas en poäng med att lära känna och förstå sina rädslor – så att man inte låter dem styra sitt liv.

Relaterade artiklar

14 februari 2020

Slummer – beroendeframkallande spänning i ljud