Yahya Hassan nominerad till Nordiska rådets litteraturpris

Foto: Morten Holtum

Datum

20 Februari 2020

Foto

Morten Holtum

13 nordiska romaner, noveller och diktsamlingar är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2020. Vinnaren offentliggörs i oktober under Nordiska rådets prisutdelning i Reykjavik och slaget står mellan följande skönlitterära verk.

Bland de nominerade finns danska poeten Yahya Hassans diktsamling Yahya Hassan 2. Han debuterade som artonåring 2013 med Yahya Hassan, som hittills sålt i 122 000 exemplar i Danmark. Uppföljaren Yahya Hassan 2 släpptes utan förvarning i Danmark i november förra året. I april ger Norstedts ut boken i svensk översättning.

”Yahya Hassan 2 är inte en vanlig bok och den stryker inte sina läsare medhårs. Den är ett brinnande vittnesbörd. Dess röst kommer att höras. Och eftersom den talar poesins språk, kommer den också att bli hörd”, skriver Nordiska rådet i sin motivering.

Relaterat

Om boken

Hösten 2013 gav den danske poeten Yahya Hassan ut diktsamlingen Yahya Hassan, om en uppväxt präglad av våld, svek och kriminalitet. Boken blev en sensation i Danmark och sålde över hundra tusen exemplar, och den fick också stor uppmärksamhet när den kom ut på svenska 2014.

Uppföljaren Yahya Hassan 2 består precis som debuten av hårda, skoningslösa, självbiografiska dikter - genomgående skrivna med kompromisslösa versaler. De handlar om hans tid som "husblatte" som älskas av den danska kultureliten, om att vara hotad till livet och vara under ständig bevakning av livvakter, om tillvaron i fängelset, om hans psykos.

Läs mer

Yahya Hassan

Yahya Hassan 2

Relaterade artiklar

Foto: Morten Hultom

30 april 2020

Yahya Hassan 1995-2020