Emilia Bergmark-Jiménez

Foto: Ida Borg

Utforska författaren

Emilia Bergmark-Jiménez är född 1982 och bosatt i Stockholm. Hon arbetar som fotograf med fokus på representation och mångfald och debuterade med boken En förälders födelse 2020. Hon är också utbildad doula.

Utgivning

Om boken

Emilia Bergmark-Jiménez egen förlossning 2017 tog fyra dygn och lämnade fler traumatiska minnen än hon först trodde. Det var det största som hänt henne men hon kunde efteråt inte förstå hur det är möjligt att föda barn på annat sätt än genom akuta snitt. Ur rädslan och nyfikenheten föddes projektet Svenska förlossningar, där Emilia under de senaste tre åren har närvarat vid och fotograferat ett stort antal födslar. Den här boken berättar i text och bild om tretton av dem och innehåller bilder från många fler, med olika förutsättningar och förlopp. Texten är skriven ur Emilias perspektiv, med samma känsla som hennes första bok En förälders födelse, och kommer att täcka både högaktuella aspekter av förlossningsvården, hur det är att föda barn i Sverige idag, och djupt existentiella frågeställningar. Det är en berättelse om den första gränsen mellan liv och död, och vad som händer med författaren när hon återvänder dit.

Läs mer

Emilia Bergmark-Jiménez

Födas och att föda

Om boken

När fotografen Emilia Bergmark-Jiménez födde sin son förändrades allt för henne. Hon gick igenom en dörr hon inte hade föreställt sig och väl igenom fanns ingen väg tillbaka.

I den här boken får vi följa henne under hennes första tre år som förälder. Det är naket och poetiskt, utlämnande och inkluderande. Hon visar upp precis alla sidor av sitt föräldraskap: sorgen över den förlorade kroppen, förväntningarna utifrån, amningen hon valde bort, drömmen om att någonsin hinna slutföra något igen, den totala utmattningen, och kärleksrelationen där de vill så mycket men som de ändå håller på att förlora av sömnbrist. Även det som varit avgörande beslut för familjen, val de gjort för att uppnå ett jämställt föräldraskap, visas upp med både belöningar och offer. Framför allt genomsyras den här berättelsen av den allomfattande kärleken till barnet och visar det brutalt magiska i att få vara någons förälder.

När man är igenom dörren så stängs den bakom en. Men framför väntar en ny sorts rymd.

Läs mer

En förälders födelse

Emilia Bergmark-Jiménez

En förälders födelse

Nyheter

Foto: Robin Rådenman

2 oktober 2020

På promenad med: Emilia Bergmark-Jiménez

IntervjuerNyheter