Duon bakom podcastsuccén Över min döda kropp skriver spänningsroman 

Datum

16 April 2020

Anna Jinghede och Lena Ljungdahl har ägnat sina yrkeskarriärer åt krim. I sin populära podcast Över min döda kropp vrider och vänder de på brott och straff, kända och okända fall samt olika fenomen som engagerar och förbryllar. Med rapp dialog, starka åsikter och tung fakta blandar de kriminalteknik och spaning med ond bråd död.

Nu skriver de sin första bok tillsammans, en spänningsroman som ges ut av Norstedts. 

– Läsarna kan förvänta sig en kriminalroman som skiljer sig från många andra, både i tonen och innehållet. Romanen kommer bjuda på starka karaktärer och en spännande historia som balanserar mellan att vara riktigt skruvad men också förmedla samhällsaktuella och viktiga budskap. Vi är båda mycket känsliga för faktafel så trots en fiktiv berättelse vill vi att den ska vara trogen verkligheten. 

Hur använder ni er yrkeserfarenhet i ert skrivande?

– Mycket! Vi kommer såklart att ösa kunskap och erfarenheter ur våra knökfulla bagage från våra karriärer som kriminalinspektörer. Vi har varit involverade i både stora och spektakulära ärenden men också okända men spännande case så vi vet ju att verkligheten ofta överträffar dikten.  Vi har en stark moralisk kompass som vi delar och har några grundprinciper, t ex tummar vi inte på principen på att förmedla polisarbete på ett trovärdigt sätt. 

Er podcast Över min döda kropp blev snabbt väldigt populär. Vad är det ni erbjuder som uppskattas av lyssnarna?

– Vi vet att många av våra fantastiska lyssnare uppskattar oss som starka yrkeskvinnor som på ett trovärdigt sätt höjer kunskapen om viktiga samhällsfrågor vilket känns bra, vi har ju ändå ägnat hela våra yrkeskarriärer åt just krim. Vi får ofta höra att det bästa med vår podd är just blandningen av fakta, allvar och humor. Det kom som en överraskning för oss att vi är så roliga! Kanske är det olikheterna och dynamiken mellan oss som kommer till sin rätt här. Vi hoppas också att vi inspirerar lyssnarna till att våga vara normöverskridande och kanske söka en yrkeskarriär inom rättsväsendet!  

Även Norstedts förläggare Erika Degard är glad över nytillskottet i spänningsstallet:

– Jag är otroligt glad och förväntansfull över att inleda ett boksamarbete med Lena Ljungdahl och Anna Jinghede. Deras podcast Över min döda kropp är fascinerande, skickligt utförd och beroendeframkallande. Denna duo har krim i blodet, de är smarta och svinroliga och jag är övertygad om att deras spänningsdebut kommer att bli något långt utöver det vanliga.