Vi minns Maj Sjöwall

Foto: Ullan Montan

Datum

28 April 2020

Foto

Ullan Montan

Onsdagen den 29 april har vi nåtts av den sorgliga nyheten att författaren Maj Sjöwall har avlidit, 84 år gammal.

Tillsammans med Per Wahlöö (1926–1975) skrev hon tio böcker om kriminalkommissarie Martin Beck, alla med undertiteln ”Roman om ett brott” och utgivna på Norstedts under åren 1965–1975:

Roseanna (1965), Mannen som gick upp i rök (1966), Mannen på balkongen (1967), Den skrattande polisen (1968), Brandbilen som försvann (1969), Polis, polis, potatismos! (1970), Den vedervärdige mannen från Säffle (1971), Det slutna rummet (1972), Polismördaren (1974), Terroristerna (1975).

Med romanserien flyttade den svenska kriminallitteraturen in i samtiden. Sjöwall/Wahlöö tog upp aktuella frågor med en samhällskritisk udd. Runt Beck skapade de ett antal poliser – Gunvald Larsson, Lennart Kollberg, Einar Rönn och Benny Skacke – alla med tydliga karaktärer, som också skildrades som verkliga människor, något som inte varit självklart i tidigare detektivromaner.

Böckerna blev storsäljare i Sverige och fick också stor internationell framgång. 1971 fick de en Edgar för bästa deckare för Den skrattande polisen, fortfarande den enda översatta roman som fått det prestigefyllda amerikanska priset. De blev stilbildande för en lång rad kriminalförfattare runt om i världen och det är omöjligt att föreställa sig det stora svenska deckarundret under de senaste decennierna utan dem. Författare som Jan Guillou, Leif GW Persson, Åke Edwardson, Stieg Larsson, Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt och Cilla & Rolf Börjlind – som alla under någon period givits ut av Norstedts – liksom Henning Mankell och Jens Lapidus står i någon mån alla i skuld till Sjöwall/Wahlöö.

Deras böcker har filmatiserats ett flertal gånger såväl i Sverige som utomlands. De har också givit upphov till ett stort antal fristående tv-filmer. Till 26 av dem skrev Cilla & Rolf Börjlind manus. De berättar att Maj Sjöwall förtjust läste deras manus löpande och ibland hade hon synpunkter som de tog med i manuskriptet.

Efter Per Wahlöös död fortsatte Maj främst som översättare och lektör. 

Vi hade glädjen att få ge ut Maj Sjöwalls böcker under mer än fyrtio år, innan hon valde att återutge Beckböckerna på Piratförlaget.

Hon är djupt saknad av oss på Norstedts, men också av författarkolleger, förlagsfolk och inte minst läsare över hela världen.

Maj Sjöwall 1935-2020.

Relaterade artiklar

Foto: Ullan Montan

28 april 2020

Vi minns Maj Sjöwall