Mathias Ståhle

Foto: Hugo Thambert

Utforska författaren

Mathias Ståhle har arbetat som granskande reporter sedan slutet av 1990-talet. Han är idag ekonomireporter på Svenska Dagbladet och har tidigare arbetat med kriminaljournalistik på fler svenska dagstidningar. Han har belönats med Guldspaden tre gånger för sina granskande reportage. Nominerad till Stora journalistpriset 2017 och mottagare av Advokatsamfundets journalistpris samma år.

Utgivning

Om boken

Mario blev skjuten i huvudet vid ett rödljus av någon som förväxlade hans BMW med en kriminell gängledares.
Shayan Gaff sköts ihjäl för att han liknade en gängmedlem i samma område.
På en pizzeria vid Vårväderstorget i Göteborg sköts tio människor ner medan de såg Barcelona möta Manchester City i Champions League.

Skjutningar och sprängningar har blivit allt vanligare i Sverige. Det organiserade våldet drabbar både gängmedlemmar och oskyldiga bystanders. Men varifrån kommer alla vapen som används vid skjutningarna? Hur kan tonårsgrabbar beväpna sig med halvautomatiska pistoler och militära automatvapen?

Grävreportrarna Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle följer vapnens väg från vapenhandlare i Europa och svenska jaktbutiker som säljer stora mängder vapendelar licensfritt, till radhuskällare och hemmaverkstäder där självlärda vapensmeder mekar ihop de skjutvapen som sedan säljs vidare till kriminella.
Under tiden står polis och politiker till synes handfallna inför det eskalerande våldet. Hur kunde det bli så här? Vilka är människorna bakom skjutningarna? Hur stoppar vi dem?

Läs mer

Mathias Ståhle, Jani Pirttisalo Sallinen

Vapensmederna

Recensioner

”Vapensmederna är en brännande och viktig bok som kartlägger en kriminalitet som tidigare funnits i periferin.” ”...genomgående klarsynt och tankeväckande.”

Nyheter

20 augusti 2021

Skjutningarna ökar – varifrån kommer vapnen?

Nyheter