Snezana Bozinovska

Foto: Emelie Asplund

Utforska författaren

Snezana Bozinovska är journalist och uppvuxen i Borås. Med Vad dina ögon såg debuterar hon som författare. Under skrivandet av den här boken jobbade hon på Göteborgs-Posten, i dag arbetar hon med undersökande journalistik på SVT. 

Utgivning

Om boken

Ester och Leon Rytz var bara barn när de tvingades till några av de mest ökända koncentrationslägren under andra världskriget, som Treblinka, Auschwitz och Bergen-Belsen. De miste allt: sina familjer, sitt land, sin ungdom. Mot alla odds lyckades de överleva avrättningar, slavarbete, sjukdomar, svår svält och till och med dödsmarschen från lägret.

De kom så småningom till Sverige som flyktingar, svårt präglade av sina upplevelser. Men när de träffades i Borås, där båda hade hamnat i den framväxande textilindustrin, visste de inte vad den andra gått igenom. Leon såg Ester på stan och blev blixtförälskad, utan att veta om att hon bar på samma slags trauma som han själv. Två polskjudiska ungdomar förenades i en beslutsamhet att skapa sig ett nytt liv tillsammans. Att gå vidare och leva - inte bara överleva.

Det här är berättelsen om paret Rytz, några av de sista rösterna från Förintelsen, som ännu kan vittna om vad deras ögon såg.

Läs mer

Snezana Bozinovska

Vad dina ögon såg

Recensioner

”Boken är så skickligt skriven att den är lättillgänglig men samtidigt svår att läsa. Att filmatisera den känns som en självklar tanke liksom det är självklart att boken måste läsas av både vuxna och ungdomar. Helhetsbetyg: 5”

BTJ

Nyheter

27 januari 2023

Därför är berättelserna om Förintelsen så viktiga

NyheterFörintelsen