Victoria Everbrand

Foto: Emelie Asplund

Utforska författaren

Victoria Everbrand är född 1979 och bosatt i Göteborg, där hon arbetar som lärare. Hon debuterade 2022 med romanen Härifrån, som liksom uppföljaren Hemväg utspelar sig i den fiktiva västgötska småstaden Vresta.

Utgivning

Om boken

"Everbrand gjuter liv i sin plats med doftrika detaljer och precisa sinnesförnimmelser. Det är svårt att inte bli handlöst förälskad i hennes Vresta." - Therese Eriksson, SvD
Viggo lever i ett våldsamt hem, där pappans nycker sätter stämningen. När han var liten var saker annorlunda, sedan kom nedskärningarna till Vresta och med arbetslösheten följde en oberäknelig pappa. Ändå tvivlar Viggo på att ett nytt jobb skulle ändra någonting. Och han kan inte bara ta epan och dra – då skulle lillasystern bli kvar.Ozzie räknade en gång i tiden Viggo som sin bästa vän, men det är flera år sedan de pratade med varandra. Efter att ha avslöjat att Vrestas stjärna Wiik begått övergrepp mot honom har Ozzies liv förändrats. På sätt och vis är han mindre pressad, men en ökad frihet innebär också en risk att göra val som leder honom in i hans vilda mammas fotspår.Viggo och Ozzie försöker hitta sina nya roller på Stora Vela gymnasium, och i livet. De söker sig ut ur barndomen och in i vuxenvärlden, men vägen dit är snårig och krävande.Hemväg är den fristående fortsättningen på Victoria Everbrands debutroman Härifrån.

Läs mer

Victoria Everbrand

Hemväg

Om boken

I Vresta väntar man. På att den gamla fabriken ska återuppstå, eller på att en frälsare ska svepa in och rädda staden från förfallet.

Ozzie väntar på att bli vuxen. På att livet ska börja. Att Ozzies mamma är en mördare vet hela Vresta och skam går i arv, det låter ingen honom glömma. Så fort högstadiet är slut tänker han lämna allt och aldrig se tillbaka.

Den enda som inte har vänt ryggen åt Ozzie fullständigt är Wiik, bygdens fotbollslegend. Wiik värnar om småstadens gemenskap och har alltid ett vänligt ord till övers för den som kommer fram till honom på gatan. Alla älskar Wiik och för Ozzie är han livsnödvändig, men beskyddet har ett pris.

Så en dag dyker Hanna upp i Vresta. En bortskämd Göteborgstjej på flykt från kärleksproblem hon inte vet hur hon ska hantera och en familj hon inte längre känner sig hemma i. Dessutom är hon på jakt efter något: den pappa som en gång i tiden övergav henne. Hon ska få honom att förstå att de behöver varandra.

Härifrån är en roman om att växa upp och vilja fly. Om att längta bort från ärvda synder och att söka efter sina rötter. Om en sommar då allt ställs på sin spets.

Läs mer

Härifrån

Victoria Everbrand

Härifrån