Arken

Författare

Peter Nilson

Arken

1998-03-19

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

1998-03-19

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113003443

Antal Sidor

304

Vikt (kg)

0.268

Böcker av författaren

Om boken

När Peter Nilson gick bort 1998 hade han just färdigställt den inledande texten till en ny samling essäer med kosmiska motiv. Essän handlar om naturens ljud och deras förhållande till musiken. »Peter Nilson anar att musiken är ett naturfenomen«, skriver Bengt Emil Johnson, poet, musiker och kollega, i sin inledning till boken. Bengt Emil Johnson har kompletterat den nya essän med några av de viktigaste berättelserna om musik och musiker ur tidigare böcker av Peter Nilson. På så sätt har Ljuden från kosmos också blivit en hyllning till den man som på ett i vår litteratur helt säreget sätt lyckades förena vetenskaplig reflexion med den skapande fantasins allmakt. Peter Nilson har förutom talrika romaner, novellsamlingar och essäsamlingar givit ut boken Den gamla byn, historien om hans barndoms by i Småland, Möcklehult. Bengt Emil Johnson, som står för urval och inledning till boken, är poet, musiker och fågelskådare.

Läs mer

Peter Nilson

Ljuden från kosmos

Om boken

Stjärnvägar (1991) handlar om vår tids världsbild. Den berättar om universum och människan, om stjärnor och vintergator, om jordens historia, om skapelsen, livet och naturlagarna. Här möter vi vetenskapens nyaste upptäckter, men också forskarnas spekulationer och fantasier. Men boken handlar inte enbart om naturvetenskap: här möter vi också fantasin, intuitionen och dikten som kunskapsvägar.

Läs mer

Stjärnvägar

Peter Nilson

Stjärnvägar

Om boken

Nyfikenheten inför det obegripliga kombinerad med behovet att söka efter rationella förklaringar står återigen i centrum för Peter Nilson. I essäsamlingen Rymdljus (1992), den första efter den stora framgången med Stjärnvägar, spekulerar han kring det eviga livet och världens undergång. Ett avsnitt ägnas Harry Martinsons rymdepos Aniara.

Läs mer

Rymdljus

Peter Nilson

Rymdljus

Om boken

Året är 2084. Till klostret Klaradal på månen kommer en ung matematiker för att arbeta hos superkvantdatorn Angelica, henne som man kan "spela" på ungefär som en organist spelar på orgel. "Hon flyger liksom änglarna vart hon vill i universum. Hon är dessutom ett av de vackraste ting som vi människor har skapat någonsin."

I klostret möter den unge matematikern en mycket gammal kollega, Peter Lorentzen. Som ung forskare var han med om de märkliga händelser som i slutet av 1900-talet och början av 2000-talet förändrade planeten jorden.

Detta är historien som astronomen och författaren Peter Nilson berättar i Rymdväktaren; hur en grupp unga matematiker och dataexperter avlockar Tinget, ett egendomligt klot som ligger i en gruva i Ural, dess märkliga och livsfarliga hemlighet. Det handlar inte bara om universum utan om en större värld - mulitversum. Mycket som förr var otänkbart har plötsligt blivit verklighet.

Rymdväktaren är en poetisk vetenskapsroman utan motsvarighet i den svenska litteraturen, ett verk endast jämförbart med Harry Martinsons rymdepos Aniara. Här förenar Peter Nilson de två linjerna i sitt författarskap - lärdomen i böcker som Stjärnvägar, Rymdljus och Solvindar smälts samman med romanförfattarens lust att skapa helt nya världar.

Läs mer

Rymdväktaren

Peter Nilson

Rymdväktaren

Om boken

Nyaga är den andra och avslutande delen av det rymdepos som Peter Nilson inledde med Rymdväktaren. Den oerhörda historien om de unga matematikerna som utmanade alla kända och okända makter förs här till sitt överraskande och minst sagt omvälvande slut. Liksom i första delen har berättelsen en ram: i klostret Klaradal på månen återberättar den gamle Lorentzen de äventyr som han, hans väninna Ninni och några av deras kolleger upplevde när de i början av 2000-talet kom en främmande intelligens på spåren.

När Nyaga tar vid befinner de sig i Rom, där de under påvens ledning genomför en datorsimulering av Gud. Deras program, Anselm-programmet, är det mest intelligenta datorprogram som någon jordvarelse har skapat; men de utmanar krafter som är starkare än de kunde ana. Under dramatiska omständigheter försvinner Ninni, och en serie egendomliga händelser följer slag i slag. Dramatiken fortsätter genom decennierna, in i den tid som är berättelsens nu. Också i klostret Klaradal går äventyret vidare, när hela vårt solsystem börjar röra sig in i en rymdtunnel mot en helt ny tillvaro ...

Läs mer

Nyaga

Peter Nilson

Nyaga

Om boken

I hundratals år har astronomer spanat efter liv på andra planeter. Att deras ansträngningar hittills misslyckats behöver inte betyda att det inte skulle finnas liv någon annanstans i universum. Men vår naturvetenskap har bara funnits i trehundra år. Det är helt nyss, i kosmisk bemärkelse, som vi började se oss omkring i Vintergatan.

Läs mer

Solvindar

Peter Nilson

Solvindar