Främlingen på Wildfell Hall

Författare

Anne Brontë

Översättare

Maria Ekman

Främlingen på Wildfell Hall

Svenska

2004-10-05

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Klassiker

Översättare

Maria Ekman

Författare

Publiceringsdatum

2004-10-05

Bokinformation

Originaltitel

The Tenant of Wildfell Hall

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Storpocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113010243

Antal Sidor

528

Vikt (kg)

0.863

Ryggbredd (mm)

37

Höjd (mm)

228

Bredd (mm)

150

Böcker av författaren

Om boken

Anne Brontës milt ironiska och sakliga stil påminner mycket om den store föregångaren Jane Austen. Nu ger vi ut yngsta systern Brontës debutroman, om privatlärarens liv och helvete.

Agnes Grey handlar om en ung kvinna som, precis som författaren själv gjorde, ger sig av för att jobba som guvernant. I hennes första familj försöker hon förgäves komma till rätta med de bortskämda barnen, medan herrn i huset ständigt anmärker på hennes arbete. Efter ett år får hon sparken. I nästa familj utsätts hon för svårigheter av helt annat slag. Hon blir förälskad i pastorsadjunkten, och dottern i familjen, som redan är förlovad, bestämmer sig för att intrigera. Men hennes planer går inte som hon tänkt sig.

Anne Brontë debuterade med Agnes Grey 1847. Nu finns den för första gången på svenska i Maria Ekmans översättning.

Läs mer

Anne Brontë

Agnes Grey

Om boken

I jämförelse med sina två systrar Emily och Charlotte har Anne Brontë hamnat lite i skymundan i litteraturhistorien. Ändå är det många som anser att hon var det djärvaste av dem. Det märks inte minst i Främlingen på Wildfell Hall med sitt feministiska patos och realistiska porträtt av en alkoholiserad hustyrann.

Timid, gudfruktig och oansenlig. Det är det intryck man får av Anne Brontë genom samtida beskrivningar. Men faktum är att det hon skrev på många sätt är mycket djärvare och uppriktigare än både Charlottes och Emilys verk, särskilt hennes andra roman Främlingen på Wildfell Hall.

Det är berättelsen om hur en ung kvinna fostras till att bli en god äkta maka, och hur fruktansvärt illa det sedan går i äktenskapet. Särskilt skildringen av maken i romanen, Arthur Huntingdon (som har tydliga drag av brodern Branwell Brontë) framstår än i dag som ett skarpt och realistiskt porträtt av en människa som är förvriden av sina alkoholproblem och sin våldsamhet, och kan till och med läsas som en protest mot systrarnas mer romantiska bild av heta känslor och konflikter.

Läs mer

Främlingen på Wildfell Hall

Anne Brontë

Främlingen på Wildfell Hall