Lövsågare, innerkurva

Författare

Peter Törnqvist

Peter Törnqvist

Lövsågare, innerkurva

2003-10-20

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Peter Törnqvist

,  

Peter Törnqvist

Publiceringsdatum

2003-10-20

Kategori

Noveller

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden, Häftad, E-bok

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113011998

Antal Sidor

115

Vikt (kg)

0.159

Höjd (mm)

190

Böcker av författaren

Om boken

"Påträffad i en flodbädd från ägar- och svamlarkulturen: en korgliknande vagnkonstruktion av nättyp, tillverkad i s.k. stål, med ett tvärgående handtag av s.k. plast på ena kortsidan. Korgens mått 68 x 56 x 49 cm. Korgen vilande på fyra st. 47 cm långa, snedställda ben, tillika av stål. I nederänden på benen försedd med fyra små hjul, dvs. ett i varje hörn av konstruktionen, skodda med s.k. gummi och ledade med kula så att de gått att snurra åt alla håll (vilket har lett till spekulationen att man i denna civilisation kan ha haft förmågan att förflytta sej i flera riktningar samtidigt). Sannolikt en processionsvagn av något slag."

Peter Törnqvist blandar i Flygbyken märkvärdiga notiser från svunna sekel med egna betraktelser av företeelser i bortglömda skrymslen av tillvaron, allt utvalt och skildrat med en särskild blick för naturens och civilisationens absurda egenheter, på den oefterhärmliga prosa som han gjort till sitt signum.

Läs mer

Peter Törnqvist

Flygbyken

Om boken

Peter Törnqvist utsågs redan 2000 till en av de främsta svenska författarna i sin generation. Nu återkommer han med en efterlängtad romandebut.

I Westra Härad går tiden sin gilla gång. Om det är 1970-tal eller inte kvittar myrorna lika. Det var inte så längesen inlandsisen drog sig tillbaka och lämnade sandiga moar efter sig: in kom lingon och andra smålänningar.
Tjippen, Jyro, Hannele och Pjäta med flera tar existensen i besittning. Kristendom råder och skrämmer en och annan unge från vettet med sin helveteslära. Men här finns också frihetliga själar och terrängens många uppehållsrum.
Allsköns visor, ramsor och gnåmer och annat ur "den rymliga folklåren" ingår i denna smått mytologiska väv. Genom språket och berättandet kan underläge och utsatthet vändas till suveränitet, förtvivlan avtvingas några skeva grin.
I bokens sista del är scenen vriden och aktörerna utbytta. I en snar samtid luffar ett gäng sorglustiga figurer runt, à la Harry Martinsons Vägen till Klockrike. Plundringen av människor och miljö fortgår. Havsytan har stigit. Västerlandet gungar. Frågan är: ska man handla eller ska man inte handla?

Peter Törnqvists briljanta prosa är burlesk och uppfinningsrik, färgstark och detaljrikt utmejslad. Hans landsbygdsroman knyter an till en numera nästan bortglömd litterär tradition, samtidigt som den ställer denna tradition på huvudet.

Läs mer

Kioskvridning 140 grader

Peter Törnqvist

Kioskvridning 140 grader

Om boken

Peter Törnqvists nya bok beskriver i en samling korta och långa prosatexter minnet i ett stycke svensk landsbygd ? det personliga minnet, men också traktens. Lyriska naturskildringar kombineras med civilisationskritik i ett starkt personligt präglat språk. Det handlar om förhållandet mellan människa och natur, form och förfall, tid och rum. Men också lika mycket om mellanrummen. Tonfallen skiftar mellan naturlyrik och politik, vardag och magi, melankoli och humor. Med sin nya prosasamling befäster Peter Törnqvist sin position som ett av de största löftena i en ny författargeneration.

Läs mer

Lövsågare, innerkurva

Peter Törnqvist, Peter Törnqvist

Lövsågare, innerkurva

Om boken

Grisar, grävbin, rotvältor och en flygande korv stroganoff befolkar perronger, vägstycken, bryn, museer och gamla gränsbäckar. En man skissar northumberländska landskap på tumnageln och himlen hänger nyckfull som en bingolott.

Peter Törnqvist har gjort sig ett namn som en av våra mest egensinniga prosaister. För den hyllade romanen Kioskvridning 140 grader (2010) nominerades han till Augustpriset och fick Svenska Dagbladets litteraturpris. Nu är han tillbaka med en samling kortprosor, Upprop i dikesfaunan.

Somliga texter har prosadiktens förtätning, andra är öppnare, essäistiskt kåserande. Naturbetraktelser blandas med satir och skrönor. Bitskhet med värme och humor.

Det må vara en tid av nystart för jämnan i inbillningsministeriet, men med skarp känsla för detaljer vänder Peter Törnqvist läsarens blick mot parallella rum och ögonblick i en stil som är hans alldeles egen.

Läs mer

Upprop i dikesfaunan

Peter Törnqvist

Upprop i dikesfaunan