Stjärnor på flykt

Författare

Gunnar Persson

Stjärnor på flykt

Svenska

2004-09-21

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historia

Författare

Publiceringsdatum

2004-09-21

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Häftad, E-bok

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113012452

Antal Sidor

256

Vikt (kg)

0.471

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

Detta är fotbollstidskriften Offsides och Norstedts VM-historia. Vinnare och förlorare, målgörare och målsumpare från 1930 fram till i dag. Jesper Högström, fotbollskännare och författare, känd för sitt stora reportage om VM -94 i Offside, tar nu det stora greppet. Dessutom fyllig VM-statistik och massor av saker du inte visste att du borde veta.

Läs mer

Gunnar Persson, Jesper Högström

VM-boken

Om boken

Lennart "Nacka" Skoglund är ett av Sveriges mest mytomspunna fotbollsöden.
Underbarnet från Södermalm, född på julafton 1929, kom från ingenstans rakt in i VM-truppen 1950. Han blev genast köpt för stora pengar av den italienska storklubben Inter som han hade stora framgångar med. 1958 var han en nyckelspelare i det svenska landslag som tog VM-silver på hemmaplan, då han också blev uttagen till världslaget. Triumfens ögonblick var så många att han vande sig vid dem.
Men det fanns annat i hans liv som han inte lyckades lika bra med - flera barn och en hustru som han älskade men inte mäktade med att ta hand om, en finansiell "rådgivare" som försnillade en stor del av hans förmögenhet bakom hans rygg, och ett missbruk som slutligen tog hans liv 1975.

I Nacka och drömmen om det goda livet berättar Gunnar Persson om de idrottsliga framgångar som kommit i skymundan för myten "Nacka", men ger sig också i kast med människan Lennart Skoglund, bortom alla klacksparkar och schlagerdängor. Från fattigkvarteren och division III med Hammarby till tillvaron som fotbollsstjärna i efterkrigsboomens Milano, och slutligen tillbaka till Stockholm och djupaste misär.

Läs mer

»Nacka« och drömmen om det goda livet

Gunnar Persson

»Nacka« och drömmen om det goda livet

Om boken

Historien om Hakoah Wien Den judiska klubben Hakoah Wien hade ett av mellankrigstidens bästa fotbollslag med supportrar över hela världen. Sedan kom nazisterna. Några av spelarna hamnade i Sverige och blev tränare i Allsvenskan. I marginalen till de stora händelserna i världshistorien finns märkliga, bortglömda berättelser. Som den om den österrikiska idrottsklubben Hakoah, som under 1920-talet hade ett av Europas bästa fotbollslag. De vann österrikiska ligan, gjorde flera framgångsrika utlandsturnéer och drog till sig duktiga spelare från hela Centraleuropa. En stolthet för judar över hela världen, för Hakoah (som betyder kraft på hebreiska) var en uttalat judisk förening. Allt fick ett abrupt slut när nazisterna marscherade in i Österrike. Klubben slogs i spillror och många av medlemmarna mördades, men några lyckades överleva Förintelsen genom att spela matcher som nazisterna anordnade i propagandasyfte. Efter kriget kunde klubbandan föras vidare, inte minst av några av de gamla storspelare som blev tränare runt om i världen och spred läran om den snabba, tekniska passningsfotbollen som Hakoah var kända för. Flera Hakoahstjärnor och andra med anknytning till den judiska fotbollen i Centraleuropa hamnade i Sverige och hjälpte lag som Malmö FF och IFK Norrköping att bli svenska mästare. Utifrån ett tidigare delvis okänt material berättar Gunnar Persson, journalist och fotbollsexpert, om de många fascinerande och gripande livsöden som kretsar kring Hakoah, en historia där fotboll, identitet och politik vävs ihop till en annorlunda bild av nittonhundratalets dramatiska historia. Gunnar Persson, f. 1960, är Sveriges mest kunnige fotbollsskribent, i många år redaktör för Årets Fotboll och författare till flera böcker, bl.a. om svenska fotbollsproffs samt om Hammarby IF och IFK Norrköping, inför klubbarnas 100-årsjubileer. Omslag Johan Petterson

Läs mer

Stjärnor på flykt

Gunnar Persson

Stjärnor på flykt