Den mörka kontinenten

Författare

Karin Johannisson

Den mörka kontinenten

Svenska

2004-12-28

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kulturhistoria

Författare

Publiceringsdatum

2004-12-28

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Häftad, E-bok, Inbunden, Häftad

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113013886

Antal Sidor

352

Vikt (kg)

0.605

Ryggbredd (mm)

27

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

Läs mer

Karin Johannisson

Den mörka kontinenten

Om boken

Läkaren och konsten att läsa kroppar

Vid en läkarundersökning är vi vana vid att doktorn tar på oss, lyssnar på våra organ, känner på oss med händer och instrument. Han eller hon läser våra kroppar och tolkar dem för att kunna ställa en diagnos. Men är läkarens blick och beröring alltid objektiv? Alltid ofarlig?

Lika omöjligt eller irrelevant som det var för läkaren att be patienten klä av sig vid 1800-talets början, lika självklart var det vid seklets slut. Gradvis har läkaren kommit den sjuka kroppen allt närmare. En process som slutar i vår tid med den totala underkastelsen: läkaren får tillgång till varje centimeter av våra nakna kroppars yta och insida.

På utsökt och exakt prosa berättar Karin Johannisson om det medicinska mötet och kropps-undersökningens historia, från äldre tiders möten mellan läkare och patient till det tidiga 1900-talets förvirrande värld av offentliga halvprivata och helprivata sjukrum.

Vad utspelade sig egentligen i undersökningsrummen? Hur blev det möjligt att be patienten klä av sig? Vad uppfattades som förbjudet, hotfullt eller äckligt? Hur använde läkaren sina sinnen? Med vilka nycklar läste han patientens ansikte och utseende?

Tecknen är en bok om blickar och beröring, om föreställningar och kulturella fantasier, och om hur kroppens inre synliggörs på utsidan och får liv genom läkarens sinnen.

Läs mer

Tecknen

Karin Johannisson

Tecknen