Svensk retorik

Författare

Kurt Johannesson

Svensk retorik

Svenska

2005-02-17

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Språk (Humaniora)

Författare

Publiceringsdatum

2005-02-17

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113014142

Antal Sidor

352

Vikt (kg)

0.516

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

144

Böcker av författaren

Om boken

Demostenes stoppade munnen full av stenar för att lära sig att tala tydligt. Churchill lärde sig sina tal utantill. Men det finns enklare sätt att bli en bra talare.

Kurt Johannesson, Sveriges ende professor i retorik, har skrivit en handledning i konsten att bli en bra talare. Pedagogiskt och enkelt och med hjälp av klassiska föredömen på retorikens område som Cicero och Martin Luther King lotsar Johannesson läsaren förbi alla blindskär på den svåra seglatsen för att bli en talekonstens mästare.

Läs mer

Kurt Johannesson

Tala väl

Om boken

Retorik eller konsten att övertyga vill lära oss att förstå och kritiskt granska mekanismerna i språket. Men hjälp av många exempel, de flesta från vår egen tid, beskrivs retorikens begrepp, principer och historia. I flera fall görs fylliga analyser av tal, t.ex. av Cicero, Goebbels, Martin Luther King, Olof Palme och av earl Spencer vid prinsessan Dianas begravning.

I ett nytillkommet kapitel analyseras vår tids retorik - reklamen - utifrån ett retoriskt perspektiv. Detta är andra reviderade och omarbetade upplagan.

Kurt Johannesson, som är Sveriges ende professor i retorik, har byggt upp en särskild avdelning för retorik vid Uppsala Universitet. Han håller även seminarier och kurser för bl.a. politiker, företagare, jurister och jurnalister.

Läs mer

Retorik

Kurt Johannesson

Retorik

Om boken

Kurt Johannesson, professor emeritus i retorik, ger oss för första gången retorikens hela svenska historia. Porträtt av de mest framstående talarna i vårt land genom seklerna varvas med berättelsen om retorikens betydelse i svensk historia fram till våra dagar. Det har hållits oräkneliga tal i Sverige genom tiderna. Man har talat i skolor och akademier, i kyrkor och riksdagen, i bönhus och vid demonstrationer, i glädje och sorg och överallt där människor kommit tillsammans. En i många stycken okänd eller bortglömd del av vår historia. Och nästan alltid följde man regler och ideal som skapades under antiken. Så var det också när man skrev brev, poesi, historia eller tidningsartiklar. För retoriken handlade om allt språk, det talade och det skrivna. Det här är ett försök att för första gången skriva den svenska retorikens historia. Här berättas om den heliga Birgitta som trollband Europa med sina uppenbarelser och Gustav Vasa som kuvade uppstudsiga svenskar genom sina tal på tingshögar och i riksdagen; Gustav II Adolf som förvandlade det lilla Sverige till en stormakt och Gustav III som inrättade en akademi för den svenska poesin och vältaligheten; likaså Johan Olof Wallin och Esaias Tegnér som gav svenskan en oanad kraft och skönhet eller Nathan Söderblom och Selma Lagerlöf som sökte väcka mänsklighetens hopp efter första världskrigets fasor och hela den armé av lärare, präster, politiker och skribenter som också vigde sina liv åt ordets konst och makt. Så är retoriken en del av den svenska historien. Kurt Johannesson tar oss med på en lärorik och tankeväckande resa genom den svenska historien och visar hur mycket vi än idag har de gamla grekerna att tacka för!

Läs mer

Svensk retorik

Kurt Johannesson

Svensk retorik

Nyheter

Foto: Kungliga Vitterhetsakademien

26 mars 2020

Kurt Johannesson död

Nyheter