JPod

Författare

Douglas Coupland

Översättare

Clemens Altgård

JPod

Svenska

2007-02-28

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Clemens Altgård

Författare

Publiceringsdatum

2007-02-28

Bokinformation

Originaltitel

JPod

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113015699

Antal Sidor

457

Vikt (kg)

0.631

Ryggbredd (mm)

32

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

Det är en helt vanlig skoldag. Men inte för Cheryl. Hon har just fått veta att hon är med barn. Det är också den här dagen som tre killar rusar in i skolmatsalen och skjuter vilt omkring sig. Cheryl är den sista som dödas. Hej Nostradamus! är en gripande bok om fyra människor och den ohyggliga skolmassaker som kommer att påverka deras liv för all framtid. Cheryl, som blir dödad, berättar sin version från ett slags limbo. Hon och pojkvännen Jason har nyligen gift sig i hemlighet för att kunna göra det. De är nämligen båda medlemmar av en religiös ungdomsgrupp. Cheryl sitter i lunchmatsalen och pratar med sina kompisar när tre killar plötsligt rusar in och börjar skjuta vilt omkring sig. Hon är den sista som de dödar. På sin skolmapp har Cheryl klottrat ”Gud är närvarande. När var han det. Ett meddelande som får en spöklik innebörd när mappen hittas i en blodpöl vid hennes döda kropp. Det är en allvarligare Coupland som vi möter här. Han har fortfarande, om inte ännu mer, sin typiska Doug-style, och sin alldeles egna metaforiska stil. Men han intresserar sig alltmer för de stora frågorna om livet, Gud och alltings mening i ljuset av de skolmord som närmast blivit en följetong i amerikanskt vardagsliv. Framför allt handlar det om trons kraft, både den destruktiva och den helande. Romanen bygger på de tragiska händelserna i Columbine, som dokumentärfilmaren Michael Moore så framgångsrikt skildrat i sin film Bowling for Columbine. Douglas Coupland föddes 1961 och är uppvuxen och bosatt i Kanada. Hans debutroman Generation Xgjorde enorm succé när den kom ut 1991, och Coupland har sedan dess hyllats som världens främste generationsförfattare. Orig titel Hey Nostradamus! Översättning Jessika Gedin Omslag Lotta Kühlhorn

Läs mer

Douglas Coupland

Hej Nostradamus!

Om boken

Alla familjer är psykotiska, men familjen Drummond är de okrönta mästarna. De har HIV, skjuter på varandra, säljer sina barn och fraktar smuggelgods tvärs över Amerika. Alla familjer är psykotiska är en hisnande actionspäckad samtidssatir där Douglas Coupland sticker hål på våra moderna myter i samma rasande tempo som han skapar dem. Douglas Coupland föddes 1961 och är uppvuxen och bosatt i Kanada. Han är utbildad konstnär och har gått på konstskola i både Kanada och Japan. 1991 fick han sitt stora genombrott med romanen Generation X och har sedan dess hyllats som en av världens främste generationsförfattare. Tivoli har hittills gett ut två böcker av Coupland: Girlfriend in a Coma; Ledmotiv till jordens undergång samt novellsamlingen 10 noveller. På svenska finns också Generation X, Shampoplaneten, Livet efter Gud samt Microslavar.

Läs mer

Alla familjer är psykotiska

Douglas Coupland

Alla familjer är psykotiska

Om boken

Bokens originaltitel är Polaroids From the Dead, och det beskriver novellerna ganska bra: det är tio ögonblicksbilder från en Grateful Deadkonsert i slutet av nittiotalet. Snapshots. En novell utspelar sig i en bil på väg till konserten, färden går genom de nyligen eldhärjade bergen, en annan handlar om parkeringsplatsscenariot före konserten, ytterligare en beskriver den unga MTV-generationens renskrubbade syn på sextiotalet kontra den äldre generationens nostalgiska världsförbättrarperspektiv. Det är berättelser om hur omöjligt det är att hålla fast i det förflutna och hur svårt det är för dem som är unga i slutet av seklet att tro på framtiden när deras föräldrar redan patenterat den, hoppats på för mycket och bara lämnat svikna ideal i arv efter sig. Som vanligt väljer Douglas Coupland det lilla formatet för att beskriva något stort: en hel era. Som läsare får man tjuvlyssna på korta konversationer och se snabba klipp, det är tio minuter här och fem minuter där, och ändå lyckas han förmedla en rolig, rar och allvarlig bild av sista halvan av förra seklet: igår, idag, imorgon. Douglas Coupland skriver i en av novellerna: "Det är märkligt att när man är ung har man inga minnen. Sen en dag så vaknar man upp och, pang, minnena dominerar allt annat i ens liv, och får för evigt nutiden att framstå som patetisk och oförmögen att tävla med detta fantastiska förflutna som nu fått eget liv."

Läs mer

Tio noveller

Douglas Coupland

Tio noveller

Om boken

Året är 1979. Richard och hans flickvän Karen älskar för första gången och efteråt avslöjar Karen att hon har haft en vision, har sett framtiden. Mer vill hon inte säga. Lite senare samma kväll faller Karen ihop och från den dagen och arton år framåt ligger hon i koma. Under tiden växer Richard och hans vänner upp och världen förändras. Det barn Karen befruktats med under den där förstagångsnatten 1979 föds och växer upp till en ung flicka. När Karen slutligen vaknar ur sin koma ser världen annorlunda ut. Men det är inte bara Grungen och piercing och bankomater och X-files och mikrovågsugnsmat som är nytt, utan det finns också någonting annat i framtiden ? det som Karen skrämdes in i koman av ? en undflyende och obehaglig känsla av att någonting är fel. Av att någonting saknas. Människorna är inte lyckliga, livet har ingen riktig mening längre. Och det är efter Karens uppvaknande som världen oroligt börjar röra på sig. En farsot slår klorna i mänskligheten och till slut är det bara Richard och hans vänner kvar: de sista människorna på jorden. Vad gör man när den värld vi känner tagit slut? Åker man rullskridskor i de tomma shoppingcentren? Tittar man på alla Simpsonavsnitten om och om igen? Eller förbereder man sig för de kommande generationerna, på att vara ett nytt släktes urfäder? Girfriend in a coma handlar egentligen inte så mycket om jordens undergång som om svårigheten i att vara människa; fyllda som vi är av förhoppningar och avund och kärlek och längtan. Och Douglas Coupland låter på vanligt manér sina karaktärer framträda i all den tragikomik som kallas mänsklighet. Och med stillsam humor låter han oss ? genom det förskjutna perspektivet av en slocknad civilisation ? se oss själva som vi verkligen är. Som titeln antyder löper dessutom 80-talsgruppen the Smiths låttexter som en röd tråd genom romanen. En mycket Couplandsk blinkning till alla oss i generationen tjugo/trettionånting.

Läs mer

Girlfriend in a coma

Douglas Coupland

Girlfriend in a coma

Om boken

Med sin osvikliga lyhördhet för samtiden har Coupland i sin nya bok skapat ett gäng programutvecklare på spelföretaget jPod som alla har efternamn som börjar på J och är brådmoget snabbtänkta, cyniska och kanske lätt autistiska. Själv dyker han upp som birollsfigur.

Ethan Jarlewski arbetar många och långa timmar på spelföretaget jPod i Vancouver. I båsen bredvid i en hörna av storföretaget sitter ett gäng nördcharmiga och ungsmarta programutvecklare. Deras uppdrag är att presentera ett spel som gör cheferna - och kanske framför allt marknadsavdelningen - nöjda. Som underhållning roar de sig med att hitta alla tre-bokstavsord i alfapet, slår vad om vem som kan hitta det felande talet i en primtalstävling, skriver kärleksbrev till Ronald McDonald eller säljer sig själva på eBay.
Ibland reflekterar de över att de känner sig som om de lever i en slags Coupland-programmerad värld:
"Gud, jag känner mig som en flykting från en Douglas Coupland-roman."
Och stackars Ethan har det extra körigt eftersom han har en mycket krävande familj. Hans pappa behöver
ständiga peptalks - han drömmer om att äntligen få en talande statistroll; hans mamma har råkat ha ihjäl en mc-snubbe som hotade hennes marijuanaodling och nu behöver hon hjälp med att dumpa kroppen; och dessutom måste Ethan skaffa mat åt de 20 illegalt insmugglade kineser som hans bror tillfälligt har inhyst i hans lägenhet.
Tio år efter Microslavar, som ömsint skildrade ett gäng datanördar i Microsoftmiljö, är det alltså dags för Douglas Coupland att ta sig an google- och tvspelsgenerationen. Sen debuten med Generation X har Coupland bevisat gång på gång att ingen kan skildra vår samtid med samma höga grad av osviklig lyhördhet och humor som just han.

Läs mer

JPod

Douglas Coupland

JPod