Flickorna från Riyadh

Författare

Rajaa Alsanea

Översättare

Tetz Rooke

Flickorna från Riyadh

2007-09-18

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2007-09-18

Översättare

Tetz Rooke

Kategori

Romaner

Bokinformation

Originaltitel

Banát al-Riyadh

Originalspråk

Arabiska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113016771

Antal Sidor

335

Vikt (kg)

0.498

Ryggbredd (mm)

27

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

145

Böcker av författaren

Om boken

Saudiarabien är ett av världens mest slutna samhällen. Med utgångspunkt från fyra unga saudiska kvinnors liv har Rajaa Alsanea skrivit en roman som ger röst åt en värld som är förbjuden att tala om.

Berättaren är en okänd ung kvinna i 20-årsåldern. Varje veckoslut berättar hon, likt en modern Sheherazade, en ny historia om sina fyra väninnors liv, som en kommentar till de oförrätter som de utsatts för i det saudiska samhället. Varje kapitel börjar med ett stycke poesi, en vers ur Koranen eller ett citat från någon populär sång som speglar kapitlets innehåll. Berättaren skickar också mejl via sin mejlinglista som berättar om nyheter från den arabiska världen, vilket ger en stark dokumentär känsla åt historien.

Kvinnorna heter Sadeem, Qamrah, Lamees och Mashael och studerar på universitetet i Riyadh. De är sammanlänkade av sin starka vänskap trots att de är ganska olika. Flickorna från Riyadh är en bok om unga människors obändiga tro på att saker och ting kan förändras till det bättre, oavsett i vilken del av världen man befinner sig. Boken har kallats för en "Sex and the City" från arabvärlden. På det har Alsanea i en intervju i norska Dagbladet svarat att det är ett missförstånd och att hon inte skriver om sex utan snarare om förälskelser - vilket även det är förbjudet att tala om i Saudiarabien.

Läs mer

Rajaa Alsanea

Flickorna från Riyadh