Mellan himmel och jord

Författare

Niccolò Ammaniti

Översättare

Helena Monti

Mellan himmel och jord

2008-03-06

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kriminalromaner

Översättare

Helena Monti

Författare

Recensionsdag

2008-03-24

Publiceringsdatum

2008-03-06

Bokinformation

Originaltitel

Come Dio commanda

Originalspråk

Italienska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113017310

Antal Sidor

480

Vikt (kg)

0.804

Ryggbredd (mm)

35

Höjd (mm)

234

Bredd (mm)

160

Böcker av författaren

Om boken

Ammaniti sparar inte på krutet utan tar ut svängarna rejält i denna galna satir, som levererar många välriktade skrevsparkar åt det italienska kulturlivet och mediesamhället.

I förorten Oriolo Romano har den satanistiska sekten Abaddons bestar kallat till krismöte på kvarterets pizzeria. Tre av sektens medlemmar har hoppat av till den rivaliserande sekten Apokalypsens söner som nyligen hamnat på tidningarnas förstasidor tack vare ett spektakulärt knivmord på en nunna. Abaddons ledare lovar att han ska placera Abaddons bestar på den satanistiska världskartan igen.
I sin fashionabla Villa Ada i Roms centrum har den stormrike fastighetshajen Sasà Chiatti under flera veckor förberett inflyttningsfesten. Chiatti hoppas kunna arrangera något för Roms jetsetare som ska slå alla rekord. Han tänker anordna en tigerjakt, en popkonsert med stjärnskottet Larita samt ett äkta kinesiskt fyrverkeri klockan fyra på morgonen till ackompanjemang av The Magic Flying Chinese Orchestra.

I ännu en annan del av Rom knattrar den fyrtiotvåårige succéförfattaren Fabrizio Ciba fram på sin vespa för att hinna i tid till presentationen av boken Ett liv i världen, skriven av den indiske nobelpristagaren i litteratur, Sarwar Sawhney. Fabrizios författarstjärna är i dalande, med bara en läsbar roman på sin verkslista, och presentationen blir ytterligare ett fiasko eftersom Fabrizio inte läst Sawhneys roman.
Några veckor senare korsas dessa tre personers öden då Chiattis inflyttningsfest går av stapeln. Abaddons bestar blir engagerade som kypare i avsikt att mörda Larita och utföra en spektakulär offerrit. Ödet, däremot, ser till att Larita blir huvudlöst förälskad i Fabrizio när de stöter ihop i festvimlet. Festen spårar ur, tigrarna slipper lösa, Fabrizio och Larita jagas av Abaddons bestar och hamnar så småningom nere i Roms katakomber där den stora kloakfloden hotar att dränka dem.

Läs mer

Niccolò Ammaniti

Festen kan börja

Om boken

Rino och Cristiano Zena är far och son. De lever på en slätt där det alltid regnar, i en liten stad som kunde ligga var som helst och ingenstans. Rinos hustru, dvs. Cristianos mor, har lämnat familjen för länge sedan, och Rino och Cristiano är hänvisade till varandra.

Cristiano är som trettonåringar är mest. Han står med ena foten i barnets värld och den andra i en grym vuxenvärld. Fadern, Rino, är arbetslös, alkoholiserad och slår sin son. Ändå är Rino rädd för att de sociala myndigheterna ska ta sonen ifrån honom, för trots sitt svåra liv är han djupt fäst vid Cristiano.

Far och son kämpar för att överleva och håller ihop mot omvärlden med en sorts förvriden värdighet och stolthet. Faderns vänner hör också till den lilla familjen. Det är några vänner av det mer bisarra slaget: Corrado alias "Quattro Formaggi" , som förlorat förståndet efter att ha fått ström genom kroppen från en kraftledning och Danilo Aprea, vars hustru också lämnat honom och som förlorat sin dotter i tragiska omständigheter. Rino, Danilo och Quattro Formaggi utgör en småkriminell trio, som är lojala mot varandra och som drömmer om Den Stora Kuppen.

En dag tycker de att det får vara slut på fattigdomen och beslutar sig för att spränga en bankomat. Så en ödesdiger natt när ett åskväder härjar som värst över slätten bestämmer sig de tre kumpanerna och Cristiano för att skrida till verket. Men inget går som de tänkt sig.

Från ingenstans dyker den unga Fabiana, som Cristiano är hemligt förälskad i, upp. Hon stör brottslingarnas plan och förändrar alla de inblandades levnadsöden för evigt.

Moralitet blandas med groteskerier, svart humor och svidande kritik i denna fartfyllda rundmålning av dagens italienska samhälle.

Läs mer

Mellan himmel och jord

Niccolò Ammaniti

Mellan himmel och jord

Om boken

Långt långt härifrån berättar om livet för ett antal udda och tragikomiska invånare i en gudsförgäten håla mitt emellan Rom och Pisa. Pietro och Gloria är tolv år och bästa vänner. Hon är dotter till bankchefen, han är son till en fåraherde. Hon är vacker och självsäker, han är blyg och mobbad. Mellan dessa båda unga spirar kärleken. Till byn återvänder Graziano, en före detta playboy som övergivits av sin flickvän stripteasedansösen. För att slicka såren lägger han an på byns lärarinna, en ensam, tystlåten kvinna som alla fruktar på avstånd. Men hans planer tar en helt annan vändning än han kunnat ana. Långt långt härifrån är ett ömsint och grymt epos som skickligt fångar verklighetens komiska och tragiska sidor. Recensenterna har liknat romanen vid ett manus av Fellini regisserat av Tarantino och den har redan fått kultstatus i Italien.

Läs mer

Långt, långt härifrån

Niccolò Ammaniti

Långt, långt härifrån

Om boken

Det är 1978 och en av seklets hetaste somrar i en liten fattig by i södra Italien. Medan de vuxna svalkar sig inomhus gör barnen dagliga utflykter till de glödheta sädesfälten. De inbördes hierarkierna bevakas stenhårt och överträdelser bestraffas omedelbart, om inte av Gud så av Dödskallen, gängets självutnämnde ledare. Av en slump upptäcker nioårige Michele en dag en grop invid en övergiven bondgård. I hålet ligger en utmärglad pojke. Utan att förstå att upptäckten är förenad med livsfara bestämmer sig Michele för att hålla den hemlig för alla, men besöker pojken i smyg på nätterna. En märklig vänskap utvecklas mellan de båda jämgamla pojkarna. Men varför ligger han i gropen? Och hur har pappa och mammas gamla emaljkastrull hamnat där? Medan Michele med barnets oskuld fantiserar ihop olika förklaringar anar läsaren långsamt och med stigande spänning de sammanhang som länge förblir dunkla för Michele själv. Jag är inte rädd är en gripande berättelse om att säga farväl till barndomens skyddade värld och att ta de nödvändiga risker som förändrar livet för alltid. En skickligt berättad, förtätad roman, omöjlig att lägga ifrån sig. Niccolò Ammanitis tredje roman har rönt stor publik- och försäljningssuccé i Italien och de länder där den översatts. Niccolò Ammaniti kommer från Rom och är född 1966. Han har skrivit tre romaner och en novellsamling. Jag är inte rädd har hittills sålt i 120 000 ex , den ligger fortfarande på bestsellerlistan i Italien och belönades med Vigareggio-priset. Jag är inte rädd är författarens tredje roman. Hans andra, Ti prendo e ti porto via<, blev också den en succé och utges av Norstedts nästa år.

Läs mer

Jag är inte rädd

Niccolò Ammaniti

Jag är inte rädd