Där bara diset återstår av paradiset

Författare

Peter Mickwitz

Där bara diset återstår av paradiset

Svenska

2007-12-07

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Lyrik

Författare

Publiceringsdatum

2007-12-07

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Danskt band

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113018089

Antal Sidor

158

Vikt (kg)

0.278

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

192

Böcker av författaren

Om boken

I Peter Mickwitz nya diktsamling är lyriken otämjbar. Det är en hejdlös blandning av prosapoem, helt "vanliga" dikter och rimmade nonsensverser. Här finns också förslag till hur författare bör avporträtteras och längre utredningar om nya och okända finska mynt - däribland Nokiamyntet.

Tidigare har vi lärt känna Mickwitz som en skimrande poet, svävande i sin rymdfarkost av glas mittemellan himmel och den hårdaste jord. Här får vi möta en helt annan sida, den lekfulla, drastiska, som vänder orden och deras betydelser ut och in. Inte utan allvar men med väldigt gott, smittande humör.

Peter Mickwitz är född 1964. Han har studerat litteratur och historia vid Helsingfors universitet. Mickwitz har förutom författarskapet arbetat bl.a. med att översätta dikter, prosa och saktexter. Hans dikter finns översatta till finska, engelska, isländska och polska. Han har också publicerat dikter, artiklar och essäer i finlandssvenska, finska och svenska tidningar och tidskrifter.

Läs mer

Peter Mickwitz

Där bara diset återstår av paradiset

Om boken

Dikter 1991-2004 Med En rymdfarkost av glas vill Norstedts introducera en av de främsta finlandssvenska poeterna för en rikssvensk publik. Peter Mickwitz debuterade i början av nittiotalet, men har aldrig tidigare givits ut i Sverige. Nu har han gjort ett eget urval ur sin produktion. Peter Mickwitz dikt är frenetisk, intensivt närvarande. En kristallklar dikt som rör sig med rasande hastighet mellan det mest jordiska och de högsta sfärerna, en dikt i fritt fall mellan himlen och marken: "marken är ett gult hårt himlen ett skarpt blått men/ också i dina ögon men/ i dina ögon också/ något annat jag inte/ ser". Alltsedan debuten 1991 Med i ljuset har Peter Mickwitz hört till de främsta lyrikerna i sin generation på svenska, men han har tidigare inte givits ut i Sverige. Därför har Norstedts bett honom göra ett urval ur sina tidigare diktsamlingar som vi publicerar tillsammans med hans senaste som kommit ut i Finland i år. Dikter av Peter Mickwitz finns översatta till finska, engelska, isländska och polska. Han har också publicerat dikter, artiklar och essäer i finlandssvenska, finska och svenska tidningar och tidskrifter. Peter Mickwitz är född år 1964. Han har studerat litteratur och historia vid Helsingfors universitet. Mickwitz har förutom författarskapet arbetat bl.a. med att översätta dikter, prosa och saktexter, som redaktör för internet-tidskrifter och antologier samt som lektör. Åren 1988-1991 var han redaktör för tidskriften ai-ai och åren 1991-1994 redaktör för litteraturtidskriften Kontur. Åren 1994-1999 var han med i styrelsen och 1996-1998 ordförande för Nuoren Voiman Liitto. Mickwitz diktsamling om belönades av Svenska litteratursällskapet år 1994 och diktsamlingen Detta sjunkande av Svenska litteratursällskapet år 2001. Detta sjunkande nominerades även till Rundradions lyrikpris Den dansande björnen Han har också publicerat dikter, artiklar och essäer i finlandssvenska, finska och svenska tidningar

Läs mer

En rymdfarkost av glas

Peter Mickwitz

En rymdfarkost av glas