Be för mig i tusen år

Författare

Yiyun Li

Be för mig i tusen år

Svenska

2011-10-31

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Recensionsdag

2011-11-21

Publiceringsdatum

2011-10-31

Bokinformation

Originaltitel

A Thousand Years of Good Prayers

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113020976

Antal Sidor

266

Vikt (kg)

0.492

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

143

Böcker av författaren

Om boken

En författare har problem med sitt skrivande och samtalar med sin son Nikolai. Han är sexton, intelligent, krävande, charmerande och inte sällan otålig och anklagande mot sin mor. Han ber henne att förstå, blir besviken när hon inte gör det. Han tycker att hennes svar ofta blir till banala uttryck. Men där finns också en oerhörd värme och närhet. Det är bara ett fel med deras relation: Nikolai är död. Han har begått självmord och hans mor gör sitt yttersta för att förstå hur det kunde ske. "Jag var nästan du en gång", säger hon, "det är därför jag måste uppfinna den här världen för att tala med dig."

De talar om sorg, moderskap, minnet och hur orden ofta sviker när man behöver dem som mest. Nikolai förklarar aldrig varför han avslutade sitt liv, men det förtvivlar hans mor att tänka på allt detta mörker hon aldrig kunde tolka. Hon försöker att hålla tankarna borta från den sista dagen, men minns varenda steg hon tog den tagen fram till hon fick beskedet om vad som hänt. Hon berättar också att hon en gång skrev en roman som handlade om en kvinna som miste sin son i självmord. Kvinnan var fyrtiofyra år. "Jag visste inte att samma sak skulle hända mig när jag fyllde fyrtiofyra." Hennes son svarar: "Du kanske skrev romanen för att kunna förbereda dig."

Dit mina tankar inte når är en hypnotiskt vacker roman som inte lämnar någon oberörd, skriven av en av USA:s mest hyllade författare.

"Vår tids mest intelligenta, insiktsfulla och hjärtskärande bok. Jag trycker den i handen på alla som jag möter och säger: Läs!" Andrew Sean Greer

Läs mer

Yiyun Li

Dit mina tankar inte når

Om boken

I Beijing 1989 insjuknar den artonåriga Shaoai i en mystisk åkomma och svävar mellan liv och död. När det uppdagas att hon kan ha blivit förgiftad faller misstanken på tre av hennes vänner.

Mer än tjugo år senare påverkar händelsen fortfarande de inblandade: Ruyu och Moran lever på varsitt håll i USA och har svårt att släppa någon annan människa inpå livet, Boyang har blivit framgångsrik affärsman i Beijing, men har även han svårt med kärlek och relationer. Går det att så här många år senare ta reda på vad som egentligen hände? Var det en olycka eller försökte någon verkligen mörda Shaoai? Och i så fall varför?

Yiyun Lis nya roman, inspirerad av Patricia Highsmith och Elizabeth Bowen, låter tre berättare göra upp med sanning och lögn, fakta och fabrikationer, kärlek och anseende. Förutom att ge en inblick i Kinas moderna historia är Ensamhetens konst ett spännande drama i vilket ingen riktigt går att lita på.

Läs mer

Ensamhetens konst

Yiyun Li

Ensamhetens konst

Om boken

Yiyun Li beskriver ett Kina efter Mao, efter Himmelska fridens torg. Ett land präglat av sin historia och sin enorma storlek där varje människa måste hitta nya sätt att hantera gamla traditioner. Be för mig i tusen år beskriver ett folk i förändring - skildrat genom några individers öden.

En skolfröken får ett märkligt erbjudande om äktenskap från en man som svek henne för många år sedan. En far försöker hjälpa sin dotter efter hennes skilsmässa, som i hans ögon bryter mot allt som han försökt lära henne. Två äldre män som spekulerar i aktier bär på varsin hemlighet: den ene är otrogen och den andre har gömt undan en cp-skadad dotter. En ung homosexuell man återvänder till Kina för att träffa sin mamma som numera lämnat revolutionen för religionen.

I Be för mig i tusen år får vi möta de som bor kvar i Kina och de som av olika anledningar befinner sig i exil av något slag. Det är Kina av idag: några sjunger ännu sånger som hedrar partiet, andra satsar allt de har på börsen medan vissa har emigrerat till väst där synen på äktenskap, homosexualitet och aborter är annorlunda. Alla är de på ett eller annat sätt vilse och letar efter tillstymmelsen till en förklaring.

Yiun Li ses allmänt som en av de mest intressanta unga författarna som rör sig i gränslandet mellan öst och väst. Med Be för mig i tusen år har hon skrivit en bok präglad av olika världar med individen i centrum, med en närvarande blick och med en fast övertygelse om att det sällan bara finns ett svar på en svår fråga.

"Jag har alltid sagt att det finns två Kina. Det första är ett land fullt av folk, som min familj och många andra, som försöker leva riktiga och meningsfulla liv trots de politiska, ekonomiska och kulturella problem de ställs inför. Det andra är ett land som helt styrs av ett parti som bygger rikedomar utifrån korruption och orättvisor. Jag älskar det första Kina men älskar inte det andra. Så när jag tänker på Kina idag har jag alltid blandade känslor."
Yiyun Li

Läs mer

Be för mig i tusen år

Yiyun Li

Be för mig i tusen år

Om boken

Det är mars 1979 i en kinesisk provinsstad. Familjen Gu samlas vid frukosten den dagen då dottern Gu Shan ska avrättas för kontrarevolutionära aktiviteter.

Fadern kan inte förstå varför hon utsatt sig själv och sin familj för detta. Modern blir allt mer håglös i sin förtvivlan över att behöva mista sitt enda barn.
Nere vid floden samlas samhällets olycksbarn: pojken Tong, krymplingen Nini, som lever på att stjäla kol, och den märklige Bashi som drömmer om att en dag få sin egen "barnbrud". Men där skymtar också reportern Kai, som tidigare var barnstjärna och numera har känningar hela vägen upp i den politiska hierarkin. Och sakta men säkert närmar sig tidpunkten för Gu Shans offentliga avrättning på torget.

Yiyun Li väver samman några fantastiska levnadsöden i en tid präglad av förtryck och förnuftsvidrig politik. De hemlösa är hennes uppmärksammade och prisbelönade debutroman, av många jämförd med Båten av Nam Le.

Läs mer

De hemlösa

Yiyun Li

De hemlösa