Framgångsfaktorn

Författare

Malcolm Gladwell

Översättare

Gabriel Setterborg

Framgångsfaktorn

Svenska

2009-09-30

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Debatt

Översättare

Gabriel Setterborg

Författare

Recensionsdag

2009-10-12

Publiceringsdatum

2009-09-30

Bokinformation

Originaltitel

Outliers - The Story of Success

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113021959

Antal Sidor

288

Vikt (kg)

0.52

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

145

Böcker av författaren

Om boken

Med sin bok Den tändande gnistan förändrade Malcolm Gladwell vårt sätt att se på världen. Med Blink förändrade han vårt sätt att tänka om hur vi tänker. Framgångsfaktorn kommer att ändra på vårt sätt att se på framgång.

Varför lyckas vissa människor så mycket bättre än andra? Det vanligaste svaret är att det beror på en kombination av intelligens och ambition. I Framgångsfaktorn hävdar Malcolm Gladwell att förklaringen är en helt annan och att vi, för att rätt kunna förstå varför vissa människor lyckas och andra inte, i stället bör uppmärksamma bakgrundsfaktorerna - sådant som de framgångsrikas familjeförhållanden och var de är födda, ja, till och med när de är födda. Och inse att orsakerna till deras framgång är mer komplexa - och åtskilligt mer intressanta - än vad man först kan tro.
I Framgångsfaktorn förklaras vad Beatles och Bill Gates har gemensamt, varför asiater är så fantastiskt duktiga i matematik och vilka hemliga fördelar som gör det så mycket lättare för vissa kvinnor och män i idrottsvärlden att erövra toppositioner. Man får veta hur det kommer sig att alla framstående advokater i New York kan uppvisa en så likartad cv och orsaken till att ingen människa har hört talas om världens intelligentaste man - allt i termer av ordningsföljd i syskonskaran, familjeförhållanden, kulturell bakgrund och klasstillhörighet. Gladwell hävdar att för den som har ambitionen att bli mångmiljardär i Silicon Valley har det betydelse vilket år man är född, och för den som vill bli en skicklig pilot är det viktigt var man är född. Livet för dessa personer, vars prestationer överträffar de flesta andras, präglas av en märklig och oväntad logik, och genom att göra den uppenbar visar Gladwell på ett fascinerande och tankeväckande sätt hur människor kan göra det mesta av sina möjligheter.

Läs mer

Malcolm Gladwell

Framgångsfaktorn

Om boken

TVÅ SEKUNDER. Längre tid än så tar det inte att bilda sig en uppfattning om något. Vad beror det på att vissa människor kan lyda sina instinkter, som leder dem rätt, medan andra genast far vilse när de följer sina? Hur arbetar egentligen våra hjärnor ? på kontoret, i klassrummet, i köket och i sovrummet? Hur kommer det sig att vissa människor är begåvade beslutsfattare medan andra ständigt klantar till det? Och varför är det så svårt att förklara våra allra bästa idéer för andra? I sin förra bok, Den tändande gnistan fick Malcolm Gladwell oss att förstå vår omvärld på ett nytt sätt. Blink är en bok om hur vi tänker utan att tänka, om våra skenbart ögonblickliga val ? i en blink ? där beslutsprocessen måhända inte är så enkel som det först verkar. Här möter vi psykologen som har lärt sig att se om ett äktenskap kommer att hålla eller inte efter att ha observerat det äkta paret under endast några minuter; tennistränaren som känner på sig när en spelare kommer göra ett dubbelfel innan racketen ens har varit i kontakt med bollen; antikexperten som med en blick kan se att ett konstverk är en förfalskning. Här berättas också om två stora misstag med "blink" dvs att låta autopiloten eller första intrycket styra: valet av den amerikanske presidenten Warren Harding; lanseringen av den nya Coca-Colan som floppade totalt och om hur polisen av misstag sköt ihjäl Amadou Diallo. Blink visar att den skicklige beslutsfattaren inte är den som samlar in mest information eller ägnar mest tid åt att först begrunda det ena och det andra, utan den som har lärt sig konsten att skala bort allt oväsentligt. Boken hjälper dig att bättre förstå tankeprocesserna bakom varje beslut du tar. När du har läst Blink har du också fått en ny syn på varför vi tänker som vi tänker.

Läs mer

Blink

Malcolm Gladwell

Blink

Om boken

I den här briljanta boken, som blivit en internationell bestseller, undersöker New Yorker-skribenten Malcolm Gladwell varför avgörande förändringar i samhället ofta sker plötsligt och oväntat. Hans lika enkla som banbrytande tes är att idéer, beteenden, "meddelanden" och produkter ofta sprids på samma sätt som infektionssjukdomar, dvs. epidemiskt. På samma vis som en enda sjuk person kan starta en influensaepidemi, kan några graffitikonstnärer sätta igång en våg av nedklottring i tunnelbanan, eller en nöjd restaurangbesökare göra så att en viss restaurang plötsligt alltid är fullbokad. Varför sjönk kriminaliteten i New York så drastiskt i mitten av 90-talet ? Vad händer när en okänd skribent utan vidare övergår till att bli en bästsäljande författare? Varför har vi ingen kontroll över tonåringars rökvanor, trots att alla känner till att rökning är livsfarligt? Med utgångspunkt i olika exempel från skilda tidpunkter i historien - från 1700-talet till nutid - visar Gladwell på de små faktorer som under vissa omständigheter kan ge det stora genombrottet. Det har bland annat att göra med en viss personlighetstyp som sprider budskapet "mun-till-mun", det handlar om hur budskapet fäster och i vilket sammanhang det framförs. Den tändande gnistan är ett intellektuellt äventyr, en historia skriven med smittande entusiasm över kraften i nya ideer. Men framför allt är det en vägledning till hur förändringar sker, med ett i grunden hoppfullt budskap - att en enda påhittig människa kan förändra världen. Malcolm Gladwell har tidigare skrivit om näringsliv, vetenskap och medicin för Washington Post och är idag en av cheferna inom staden New Yorks förvaltning. Han skriver numera regelbundet i The New Yorker. "In the words of that now-famous book that everybody is reading, it reaches a tipping point and people kind of get it." President Bill Clinton (2002)

Läs mer

Den tändande gnistan

Malcolm Gladwell

Den tändande gnistan