Berättelser från ett land som inte finns

Författare

Torgny Hinnemo

Berättelser från ett land som inte finns

Svenska

2010-03-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Samhälle/Politik

Författare

Recensionsdag

2010-04-05

Publiceringsdatum

2010-03-23

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113021966

Antal Sidor

340

Vikt (kg)

0.623

Ryggbredd (mm)

29

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

142

Böcker av författaren

Om boken

Journalisten Torgny Hinnemo berättar om möten och episoder i det forna Sovjetimperiet under fyrtio år. Han beskriver utvecklingen i det nya Ryssland och dess grannländer, men ger också ett spännande perspektiv på livet i de nya staterna i Kaukasien och Centralasien.

Landet Sovjetunionen finns inte längre. Det gör däremot människorna som föddes där. Journalisten Torgny Hinnemo berättar om möten och episoder från fyrtio år av resande i Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Moldova, Centralasien och Sydkaukasien. Som Moskvakorrespondent för Svenska Dagbladet följde han på plats Sovjetstatens gradvisa sammanbrott och därefter hur de nya staterna byggde sina institutioner och lyfte fram de nationella kulturerna.

Under drygt tio år fram till 2008 var författaren utrikesdepartementets analytiker för de forna Sovjetrepublikerna och berättelserna blandas med historiska tillbakablickar och personliga reflexioner kring utvecklingen efter Sovjetunionens fall. Den djupare bakgrunden till uppmärksammade händelser som krigen i Tjetjenien och massakern i Andijan diskuteras. Boken ger porträtt av de ryska ledarna Michail Gorbatjov, Boris Jeltsin och Vladimir Putin men också glimtar av några kaukasiska och centralasiatiska ledare. Mot dem ställs egna upplevelser och samtal med andra människor ur alla samhällslager. Bland annat berättas historien om hur ett par strumpor gjorde honom till danskung i Folkets park, om när ryska Interpol bad honom om hjälp att hitta storspionen Stig Bergling och om den nervösa flygningen när en Aeroflotbesättning tog sin examen.
Vid sidan av politiken får vi också möta människor i Centralasien som berättar om sin syn på islam. "Den uzbekiska litteraturens fader" Gafur Guliam introduceras med ett par översättningar. Det här är en bok som lika mycket riktar sig till den allmänt nyfikna läsaren som till personer med djupare kunskaper om regionen.

Läs mer

Torgny Hinnemo

Berättelser från ett land som inte finns