Kryptan

Författare

Kate Mosse

Översättare

Ingar Gadd

Kryptan

Svenska

2009-08-06

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Ingar Gadd

Författare

Recensionsdag

2009-08-17

Publiceringsdatum

2009-08-06

Bokinformation

Originaltitel

Sepulchre

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Storpocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113022574

Antal Sidor

659

Vikt (kg)

0.684

Ryggbredd (mm)

42

Höjd (mm)

211

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

En vådlig bilfärd leder till att sorgtyngde Freddie Watson möter en kvinna som han förmår berätta sin historia för och som lättar hans börda. Men när han ska söka upp henne igen är hon borta. Var allt bara en dröm eller var hon inte verklig - en vålnad?

Berättelsen utspelar sig under vintern 1928. Engelsmannen Freddie Watson åker i sin bil genom södra delarna av Frankrike på flykt undan sorgen över brodern Georges död i första världskriget. Trots att det är så många år sedan nu har han svårt att gå vidare. Freddie har vid berättelsens början kommit till gränsen mot Spanien, ett område som på 1200-talet härjades hårt av det religiösa kriget mellan olika falanger av kristna, och som skildrats i Mosses första roman på svenska, Labyrinten.
I sin färd mot nästa by och förströelse reser Freddie över bergen och fångas i en snöstorm, sladdar av vägbanan och blir stående mitt ute i ingenstans. Han drar sig till minnes att han såg en stig in i skogen en liten bit tidigare och beger sig dit i hopp om att det ska vara en genväg till bebyggelse.

Till slut kommer han fram till en by där han hittar ett värdshus där han blir väl omhändertagen. Han blir till och med medbjuden till den årliga byfesten som ska hållas samma kväll. Freddie går dit och där träffar han Fabrissa, en ung kvinna som tycks ha en förmåga att se igenom honom och få honom att berätta om George och sin sorg. Fabrissa berättar i sin tur en historia för Freddie som gör honom bestört. Dagen därpå ger sig Freddie ut för att söka reda på Fabrissa igen, men ingen i byn har hört talas om någon ung flicka med det namnet.

Vintervålnader är en finstämd och lagom kuslig spökhistoria. Mosse har på ett mycket elegant sätt lyckats väva in sina kunskaper om religionskrigen i 1200-talets södra Frankrike, gjort det till själva grunden för berättelsen, och på det sättet knyta an till hennes Languedoc-trilogi, som inleddes med Labyrinten och följdes av Kryptan. Del tre, Citadellet, beräknas utkomma i England hösten 2011.

Läs mer

Kate Mosse

Vintervålnader

Om boken

Oktober 1891. Léonie Vernier gör ett märkligt fynd i en skog på landsbygden - en bortglömd grav, en krypta med mystiska inskriptioner. Hon hittar dessutom en samling tarotkort som påstås kunna styra över livet och döden.

Drygt hundra år senare kommer Meredith Martin till Frankrike för att forska kring kompositören Claude Debussy, men ett mystiskt foto av Léonie Vernier gör henne nyfiken på denna mystiska parisiska. Vart tog hon vägen? Föga anar Meredith att händelserna i det förflutna har bäring på nuet. När hon söker sig till skogsgläntan med kryptan inser hon plötsligt att hennes eget liv är i fara ...

Kate Mosse fick sitt stora genombrott med Labyrinten (2007). Kryptan är en fristående uppföljare.

Läs mer

Kryptan

Kate Mosse

Kryptan

Om boken


Labyrinten är en mäktig och händelserik roman, som förenar det bästa från två genrer: den breda berättelsens styrka i miljö- och personskildringen och den moderna thrillerns spänningsmoment. Samtidigt ger den en fascinerande inblick i vår dramatiska och våldsamma europeiska kultur- och religionshistoria.

Platsen är Carcassonne i södra Frankrike. Året är 1209, det år då albigenskrigen inleds och Sydfrankrike införlivas i det franska riket. Den unga kvinnan Alaïs får överta en mystisk bok av sin far, en bok som han hävdar innehåller den sanna Graalens hemlighet. Trots att Alaïs inte förstår innebörden av de egendomliga orden och symbolerna i boken vet hon att ödet har utsett henne att skydda den. Det kommer att krävas stora offer och en stark tro för att försvara labyrintens hemlighet - en hemlighet som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden, till det forntida Egypten.

Under en arkeologisk utgrävning i bergen utanför Carcassonne 2005 faller Alice Tanner över två skelett i en dold grotta - en grav, visar det sig. Inuti kryptan förnimmer hon en överväldigande ondska och inser att hon på något sätt kan förstå de uråldriga tecken som ristats i stenen. Alldeles för sent förstår hon också att hon genom sin upptäckt dragit igång en fruktansvärd serie händelser, som oupplösligt sammanbinder henne med katarernas öde för 800 år sedan. Och med Alaïs.Läs mer

Labyrinten

Kate Mosse

Labyrinten