Mina 101 hjältar ur världshistorien

Författare

Simon Sebag Montefiore

Översättare

Ulf Gyllenhak

Mina 101 hjältar ur världshistorien

Svenska

2009-09-25

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kulturhistoria

Översättare

Ulf Gyllenhak

Författare

Simon Sebag Montefiore

Recensionsdag

2009-10-12

Publiceringsdatum

2009-09-25

Bokinformation

Originaltitel

101 world heroes

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113023809

Antal Sidor

320

Vikt (kg)

1.16

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

254

Bredd (mm)

193

Böcker av författaren

Om boken

Detta är berättelsen om Jerusalem. Historien om världen från judendomens, kristendomens och islams tillkomst vidare till det brittiska imperiet, USA:s dominerande ställning under nittonhundratalet och skapandet av staten Israel.

Här presenterar författaren till den hyllade Stalin - den röde tsaren och hans hov den fängslande berättelsen om Jerusalem genom de män och kvinnor som skapade, förstörde, erövrade, skrev om - och trodde på - den heliga staden. Detta är en fascinerande och djuplodande berättelse full av överraskande material och intressanta personer - judar, amerikaner, britter, araber, romare och babylonier.
Varje epok och person väcks till liv, från kung David till Jesus och Muhammed, från mackabéerna och Anas ibn Malik till Churchill, Nebukadnessar och Herodes till Rasputin och Wilhelm II, från Kleopatra till Melville, Twain och de amerikanska kolonisatörerna, från Saladin till kung Hussein och Moshe Dayan vidare till författarens förfader, Moses Montefiore, som var med om att utveckla det nya Jerusalem för hundrafemtio år sedan. Med hjälp av nytt arkivmaterial, aktuella forskningsrön, sitt eget familjearkiv och en livstids studier belyser Montefiore heligheten, kraften och makten i denna stad som är den enda som existerar på två platser - i himlen och på jorden.

Läs mer

Simon Sebag Montefiore

Jerusalem

Om boken

Den här boken är ett äreminne över mänskligt kurage. Bestsellerförfattaren Simon Sebag Montefiore har valt ut sina 101 hjältar ur världshistorien - från antiken till 2000-talet. Allt överdådigt illustrerat.

Här möter vi krigare och kejsarinnor, statsmän och spioner, profeter och erövrare delar plats med vetenskapsmän och poeter, upptäcktsresande och konstnärer, filosofer och skådespelare under tre årtusenden. Många är bekanta för oss, många har helt oförtjänt glömts bort. Från Alexander den store till Churchill, från Muhammed till Mozart, från Buddha till Byron, från Aristoteles till Elvis, från Jeanne d'Arc till Anne Frank och från Hannibal till Hemingway.
Dessa personer förenas inte bara genom mod, snille och osjälviska handlingar, för Montefiore berättar om deras liv, deras samtid och om vad de uträttat. Hans urval är naturligtvis personligt och ditt eller mitt urval kanske skulle se något annorlunda ut men det är 101 inspirerande personer som vi kan lära oss mycket av. De har alla påverkat och förändrat den tid de levt i och lämnat ett stort arv efter sig.
Kommer du ihåg din barndoms hjältar? De som utförde stordåd. Idag är det ont om hjältar - vi lever i idolernas tidevarv.
Simon Sebag Montefiore menar att vi idag har ett nästan desperat behov av att berätta om hjältedåd. Att berätta om människor som är förebilder på riktigt. De som har gjort något mer än bara uppträtt i tv i femton minuter utan som med sina handlingar kan lära oss något om värderingar och vad som egentligen är viktigt och som har tagit ansvar för det samhälle de verkat i.
Att visa prov på heroism är att stå för egenskaper som mod, tolerans och oegennytta och innebär att man är beredd att ta risker, både för att försvara de som är svagare än en själv och för att försvara friheten. Hjältar känner ett ansvar för att uträtta något mer än att nå egen berömmelse och rikedom.

Läs mer

Mina 101 hjältar ur världshistorien

Simon Sebag Montefiore

Mina 101 hjältar ur världshistorien

Om boken

Följer i traditionen av stora romaner eller episka sagor som Anna Karenina, Doktor Zjivago eller Sophies val - en bred och livligt berättad roman om revolution, passion och svek - och en kvinna vars stora hemlighet ligger förborgad i ett halvsekel.

Berättelsen börjar i St. Petersburg vintern 1916 - Tsar-Ryssland står vid randen av revolutionen. Vid Smolnys Läroverk för Ädla unga damer går Sasjenka, just fyllda 18 år, på väg genom skolans grindar för att fira jullov då hon grips av tsarens polis och förs bort för att förhöras. Det visar sig att hon trots sin bakgrund - en stormrik judisk bankirfamilj - bedrivit samröre med de kretsar som vill störta tsarväldet. Hon går under namnet "Kamrat Snowfox" och samma natt som hennes mor festar och förlustar sig med Rasputin fryser hon i en illaluktande cell. Äntligen ser hon det "verkliga" Ryssland. Hennes far, baron Zeitlin, försöker alltmer desperat köpslå henne ut ur fängelset och frampå förmiddagen följande dag släpps hon efter ett förhör. Detta blir början på hennes karriär som revolutionär på allvar, hon kommer att tillhöra revolutionens frontfigurer och hon blir så småningom Lenins sekreterare. 20 år senare, strax före andra världskrigets utbrott, är hon gift med en man vars stjärna står högt inom partiet. Men en passionerad kärlekshistoria får allt att kastas över ända - och under Stalinregimens hårdaste interna utrensningar i partitoppen faller skuggan snart över Sasjenka och hennes make. Sasjenka ställs då inför ett fruktansvärt val; att tvingas offra sig själv för att om möjligt rädda det hon håller kärast, sina två barn.

Historien tar emellertid inte slut där. Femtio år senare får en ung kvinnlig historieforskare i uppdrag att genomsöka Stalins arkiv för att ta reda på vad som egentligen hände uppdragsgivarens familj under de mörka åren vid 1930-talets slut. Resultatet av hennes efterforskningar hade ingen kunnat drömma om.

Läs mer

Sasjenka

Simon Sebag Montefiore

Sasjenka

Om boken

Korgosse. Poet. Prästseminarist. Bank-rånare. Bolsjevik. Förförare. Gangster. Sjörövare. Revolutionär. Son. Make. Pappa. Mördare.
Den unge Stalin är den häpnadsväckande berättelsen om en alldeles speciell ung man - på en gång lärdomsljus och ligist - som föddes som son till en skomakare och slutade som "den röde tsaren", en mästerlig politiker och en oöverträffad massmördare.

I denna andlöst spännande skildring får vi lära känna en ung terroristledares hemliga och kringflackande liv - än befann han sig i någon europeisk storstad, än i det arktiska Sibirien.
Simon Sebag Montefiore tränger djupt in i Stalins mordiska psyke och skildrar ingående hans relationer till sina föräldrar och vänner, till Lenin och till sina många älskarinnor. Här får vi följa hur den lille pojken blev till den röde tsar vars paranoida blodtörst skulle dominera det sovjetiska imperiet.
Boken, en uppföljare till den prisade internationella bestsellern Stalin. Den röde tsaren och hans hov, är resultatet av ny forskning i tidigare otillgängliga källor i bland annat Georgien och Ryssland.


Läs mer

Den unge Stalin

Simon Sebag Montefiore

Den unge Stalin

Om boken

En av de största kärlekssagorna i historien, i klass med den mellan Napoleon och Josephine, Antonius och Kleopatra, lika detaljrik och välskriven som Stalin - den röde tsaren och hans hov.

Grigorij Potemkin, fursten som var Katarina den storas älskare och hemlige make, blev också i praktiken regent över det ryska imperiet. Katarina kallade honom "en av de största, mest excentriska och spirituella personer som hon någonsin träffat".
Hon såg honom som sin "tvillingsjäl" men samtidigt också som sin "herre och härskare" i politiken. Deras relation var passionerad men så stormig att de blev tvungna att göra en överenskommelse, som innebar att de delade på makten, men deras kärleksförhållande var inte bindande utan gav Potemkin stora friheter.

Simon Sebag Montefiore har här, precis som när det gäller boken om Stalin, gjort noggranna efterforskningar och ägnat sig åt att leta i arkiv under fem års tid. Här berättar han på sitt fascinerande sätt inte bara om Potemkins och Katarinas partnerskap och kärlek utan ger också Potemkin den plats i Rysslands historia som han gjort sig förtjänt av. Bland annat var det Potemkins insatser som resulterade i en utökning av Katarinas ryska imperium. Han skapade Svartahavsflottan, erövrade Krim och grundade städerna Sevastopol och Odessa. På grund av sin arrogans, sina luxuösa vanor och alla skandalösa historier blev han också hatad, men även hans fiender imponerades av hans intelligens och kreativitet.

Läs mer

Potemkin och Katarina den stora

Simon Sebag Montefiore

Potemkin och Katarina den stora

Om boken

Efter flera års forskning på plats i Moskva och med hjälp av tidigare ej tillgängligt arkivmaterial beskriver Montefiore levande vardagslivet innanför Kremls murar; massarresteringarna och morden, men också intima detaljer från den innersta kretsen runt Stalin.

Här beskrivs privatpersonen och "charmören" Stalin, männen och kvinnorna vars lojalitet han förlitade sig på - tills det var dags för en ny utrensning. Den röde tsarens privatliv bjuder på mycket dramatik. Redan i bokens inledning går hans hustru, mitt under en middagsbjudning, upp på sitt rum och skjuter sig.
Med hjälp av nya fynd i de nyöppnade ryska arkiven, där till och med innehållet i papperskorgar tycks ha arkiverats, tillför Simon Sebag Montefiore nya, fascinerande fakta om den röde tsaren och hans hov. Uppgifterna och slutsatserna är oväntade och ibland förvånande: maktens innersta centrum utgjordes inte enbart av envåldshärskaren själv, utan bestod av ett intrikat system av hovfolk, kommissarier, älskarinnor och hemliga polisen.
Stalin drevs ofta på av sina hejdukar, men till skillnad från Hitlertyskland har Sovjet inte haft någon motsvarighet till Nürnberg-rättegångarna varför ingen har sonat sina brott. I stället har Stalin hållits ansvarig för allt, trots att de högst uppsatta hovmännen i själva verket personligen var ansvariga för miljontals mord.

Läs mer

Stalin

Simon Sebag Montefiore, Simon Sebag Montefiore

Stalin