Blå sommar och röda segel

Författare

Per Holmlöv

Blå sommar och röda segel

Svenska

2011-08-08

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Seglarberättelser

Författare

Recensionsdag

2011-08-31

Publiceringsdatum

2011-08-08

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113028392

Antal Sidor

176

Vikt (kg)

0.514

Ryggbredd (mm)

21

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

158

Böcker av författaren

Om boken

Ketch Siri seglade ut mot Lofoten när rönnen blommade. Färden gick utmed Sörlandets vita kuststäder, genom Vestlandets djupa fjordar upp till Nordlandets snöklädda fjäll. Per och Lisa kom in i Jättarnas rike. Där började "Den saganatt som senker, senker drømme på vår jord".

Allt blev gigantiskt, med brutala berg och vida vatten.
Men hamnarna var trygga och människorna gästfria och kärleksfulla. Fisket var givande och ryktet talade sanning: Lisa satte potatisen på spisen när Per började fiska. Rödbrun bergtorsk, silvrig sej och metalliskt blå makrill blev härliga rätter i Lisas händer.

I början på sjöfärden blåste det nordlig vind utmed norska kusten och vinden vände till sydlig när ketch Siri nådde Trollfjorden i Lofoten. Solen sken ihärdigt denna sommar men höstkulingarna började redan i mitten av augusti och på återfärden mötte Skagerack med grov sjö som öppnade ketch Siris porslinsskåp.
När ketch Siri återvände till svenska Västkusten var rönnbären röda och ljungen glödde på grå granit. Vännerna välkomnade Per och Lisa när de seglade söderut till den traditionella vinterhamnen i Torekov. De hade genomfört en härlig sjöfärd mot Lofoten, en blå sommar med röda segel.


Läs mer

Per Holmlöv

Blå sommar och röda segel

Om boken

Per och Lisa seglar sin ketch, Siri, på Nordsjön, Nordatlanten och Irländska sjön. De söker nutida dyrbarheter; tystnad, obruten tid, ren luft och klara vatten.

De samtalar med yrkesfiskare som säljer nattens fångst: hummer, krabba, torsk och plattfisk. De träffar vänner längs kusterna och lever det goda livet i ostörda naturhamnar där sälar, får och grisslor är deras enda sällskap.
Per och Lisa träffades på sensommaren för tio år sedan på fjällstationen StorErikvollen i Sylarna. Sedan dess lever de tillsammans och söker förverkliga sina drömmar.
De skaffade stålketchen Siri, utrustade henne med vinröda segel och seglar varje sommar på nomaders vis ut över Nordsjön. De återvänder till hemmahamnen i Torekov när rönnbären glöder. De får vänner på Fair Isle, i Oban på Inre Hebriderna och i Cork på Irlands sydkust. De dörjar makrill vid Lindesnäs, Norges Sydkap, och äter stor torsk på Färöarna. De lever det goda livet ombord, Lisa bakar medan Per snackar med gubbarna i hamnen. Väl till sjöss navigerar Lisa och de står båda till rors. De undviker hårt väder men rider ut höstkulingarna på Skagerack. Växellådan på maskinen tappar smörjoljan mitt på Nordsjön, de kastas omkull av monstervågor utanför Jyllands sandiga västkust, rodret slutar fungera vid Lilla Varholmen, Per samtalar med delfiner en stormig natt. Åter i hamn fortsätter det goda livet, Lisa fotograferar och stickar, Per läser och skriver, kaminen sprider värme och fotogenlampan lyser.
Traditionen säger att när sälarna sjunger för brudparet bringar det lycka. Per och Lisa gifter sig på Fair Isle en julidag och öns hela befolkning kommer på mottagningen i hamnen. Lisas sillburkar och knäckebröd förvandlas genom mirakel och öbornas medförda pajer till en strålande måltid i det tillfälliga solskenet. Och sälarna sjunger för de nygifta på skären utanför North Haven.
På ketch Siri känner Per och Lisa att "Lycka är ett Sommarskepp".

Läs mer

Lycka är ett Sommarskepp

Per Holmlöv

Lycka är ett Sommarskepp