Vänern och Vättern

Författare

Angelica Parling-Lindström

Vänern och Vättern

2012-02-08

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2012-02-08

Recensionsdag

2012-02-29

Formgivare omslag

Sture Söderlund

Kategori

Hamnguider

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Jesper Sannel

Format

Flexband

Produktion

Papper

Glättat bestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113030036

Antal Sidor

288

Vikt (kg)

0.792

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

240

Bredd (mm)

170

Böcker av författaren

Om boken

En användarvänlig och lockande guide till Vänern, Europas tredje största sjö med 22 000 öar och skär. Dessutom ingår Göta älv, Trollhätte kanal, Göta kanal och Vättern för den som vill ta sig från kust till kust. Med hamnmätningar, flygfoton och tips på sevärdheter.

Författaren Harry Martinsson skriver om sitt möte med Vänern ombord på s/s Gerda: "Runtom vatten och vatten. Vi sågo inte land. Det hade jag inte tänkt på".

Många förknippar båtliv med vår väst- och ostkust, eller kanske ännu snävare: med Bohuslän och Stockholms skärgård. Sverige har mycket mer att erbjuda av storslagna naturupplevelser till sjöss. Vänern är Europas tredje största sjö; från Vänersborg till Karlstad är det ca 80 sjömil. Totalt upptar ytan 5650 km2 och vattenmängden lär vara 1/3 av allt sötvatten i landet.

Kommer man till Vänern slås man av den befriande känsla av orördhet och idyll som härskar på de 22 000 öarna och kobbarna.

Runtom Vänern finns många anrika och aktiva båtklubbar men turister som besöker sjön går ju ofta raka spåret Göta älv - Trollhätte kanal och sedan raka vägen mot Göta kanal. Följaktligen är Vänersborg, Spiken, Läckö slott, Mariestad och Sjötorp de platser där man kan se lite mer folk. Samtidigt börjar nu turismen ta fart och det dyker upp aktiviteter, hantverksbodar, små krogar och andra trevligheter lite var stans runt sjön.

Den här boken visar vägen till många av författarens favoriter en bit från allfarvägen och inspirerar till att lägga semestertid i vår största insjö. Den innehåller också hamnar och sevärdheter vid Göta älv och Trollhättekanal, samt i Landsort-Skanör tidigare publicerade Vättern och Göta kanal.

- 27 naturhamnar med detaljerade tilläggningsanvisningar och mätningar av Hydrographica.

- 52 gästhamnar och 12 klubbhamnar med information om tillgänglig service och sevärdheter.

- Ca 80 flygfotografier som underlättar navigeringen.

- Översikter för planering, natur, geografiska förhållanden, historia och en mängd värdefulla fakta om området.

Läs mer

Angelica Parling-Lindström

Vänern och Vättern