Viva Italia

Författare

Tomas Tengby

Viva Italia

Svenska

2011-08-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2011-09-14

Publiceringsdatum

2011-08-23

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Halvklot

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113032320

Antal Sidor

231

Vikt (kg)

1.362

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

288

Bredd (mm)

228

Böcker av författaren

Om boken

Under tjugo års resor till Italien har Tomas Tengby och Ulrika Tengby Holm ätit, njutit och antecknat sig igenom Italien, från de italienska alperna till Sicilien, hela tiden med tanke på att en gång skriva den stora italienska kokboken.

En trevlig måltid med god mat är ingen märkvärdighet i Italien, medan det i många länder är förbehållet speciella dagar. En italienare förväntar sig att äta bra veckans alla luncher och middagar.
Läckra smårätter som väcker aptiten, enkla goda pastarätter, grillad fisk och kötträtter, oemotståndliga grönsakstillbehör och de ljuvliga efterrätterna; glassen, sorbeterna och kaffet.

I Viva Italia finns alla de klassiska recepten, som pasta alla Norma, carpaccio och ragù. Men också spännande nya bekantskaper som sallad med matvete, melonsoppa och tomater fyllda med räkor. Här finns över två hundra recept, en användbar uppslagsdel med alla råvaror, en genomgång av de tjugo italienska regionerna och deras specialiteter.
Läs om matens roll i italienarnas liv, hur måltiden byggs upp, hur den tillagas rätt och om vinet. Den italienska maten handlar om enkelhet, tydlighet och smaker. Italienare vet hur man gör livet trevligt. La dolce vita, det ljuva livet. Vägen dit är kortare i Italien.

Läs mer

Tomas Tengby

Viva Italia

Om boken

Kokboken som innehåller drygt 120 recept men erbjuder ett oändligt antal middagar. Bygg en måltid genom att identifiera rätter och smaker du gillar och lär dig sedan att utgå från dem.

Välkommen på middag! är en personlig kokbok, sprungen ur Tomas Tengbys anteckningsbok där recept på familjens fungerande vardagsmiddagar skrivits ner för att sedan kunna modifieras, kombineras och varieras utifrån vad man är sugen på, vad man har hemma och vad som är i säsong. Här finns recept på matiga sallader, pannor, risotto, pasta, färs och soppor, som tillsammans med insprängda knep och smarta tips låter middagen växa fram. Med lågmäld charm lär han ut hur man varierar recepten, hur man kan utgå från något som gillats och ersätta någon eller några ingredienser med annat och på så sätt få en ny rätt.
Exempel på rubriker mellan recepten är:
Klassiska kombinationer - Vilka smaker passar till vad? En hjälp för att kombinera, hitta på nytt och variera sig.
Smakerna och balansen - Om sött, salt, surt och beskt och hur de framhäver varandra. Att man nästan alltid söker denna kombination. I många kokböcker avslutas recepten med uppmaningen "Smaka av!" Men hur gör man då?
Variera - Hur man kan byta ut en råvara eller smak i ett favoritrecept och åstadkomma en helt ny rätt.

Läs mer

Välkommen på middag!

Tomas Tengby

Välkommen på middag!

Om boken

Den italienska baren är en samlingsplats, en gastronomisk kameleont som byter skepnad under dagen. Från den tidiga frukostens cornetto och cappuccino, dagens focaccia och pasta till sena kvällens glas vin och en sista espresso.

På Bar Italia kan du slinka in från tidig morgon till sen kväll. Ett kort stopp på väg till jobbet för en cornetto fylld med aprikosmarmelad och en cappuccino. På förmiddagen stillas hungern - det blev ju ingen riktig frukost - med en panino med lufttorkad skinka, en god ost och lite rucola.
Mellan tolv och tre är det lunch. Bar Italia byter skepnad och bjuder på något matigare. En pizza och lite sallad, en foccacia med inlagda grönsaker och kallskuret, eller en enkel pasta som spaghetti aglio, olio e peperoncino.
Eftermiddagen sträcker sig ända till sjutiden. Kanske en paus från jobbet, eller en sväng förbi Bar Italia på vägen hem. Beställer in ett glas vitt vin och smakar några munsbitar, aperativi för att stilla hungern. En stunds vila, samtal och umgänge. Ska du köpa med ett bakverk att ha som efterrätt?
Efter middagen hemma är det dags för den traditionella promenaden, la passegiata. Ett långsamt strosande arm i arm, alla generationer. För att synas och titta på andra, samtidigt som man äter den ljuvliga glassen från Bar Italia. Och sedan en sista espresso innan det bär hemåt igen.
Bar Italia är en informell och naturlig mötesplats, ett nav i det italienska livet.
Den här boken ger recept från tidig morgon till sen kväll i Bar Italia, alla anpassade så att de kan lagas hemma. Såväl smörgåsar och pizza som kakor och bakverk.
Här bjuds också kaffekunskap från böna till rostning, malning, bryggning och njutning. Hur gör man en bra espresso och cappuccino, hemma och på baren? Tips, råd och proffsens knep. Vad ska man ha för maskin? Hur ska de skötas? Hur använder man mockabryggare?

Läs mer

Bar Italia

Tomas Tengby, Matts Johansson

Bar Italia