Västerbottensost

Författare

Susanne Jonsson

Västerbottensost

Svenska

2010-08-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Publiceringsdatum

2010-08-23

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Inbunden, Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113032672

Antal Sidor

144

Vikt (kg)

0.945

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

285

Bredd (mm)

220

Böcker av författaren

Om boken

Sökandet och längtan efter den perfekta måltiden är Susanne Jonssons drivkraft. Hon låter oss delta i sökandet genom hennes kokböcker, ofta med råvaror som det finns rikligt av i Norrland.

Den svenska matrevolutionen rullar vidare. I Sverige äter vi bättre än någonsin. Svenska kockar uppmärksammas allt oftare internationellt och tar hem prestigefulla priser. Vi har valt ut några av våra bästsäljande kockar och kokboksförfattare för en fin liten reprintserie med ett sextiotal recept i varje volym. Ett utmärkt tillfälle för alla kokboksälskare att hitta nya bekantskaper, eller när du vill ge bort din favoritkock i present!

Susanne Jonsson är kock, konditor och matkreatör. Hon driver företaget Foodie Sweden AB där hon utvecklar matkoncept och recept, är frilanskock/inspiratör och jobbar med matstyling, både med svenska och internationella kunder. Sedan två år är Susanne en av kockarna i tv-programmet Go'kväll.
Matglädje och nyfikenhet är nyckelord för Susanne, likaså lokala råvaror och säsong. Om det dessutom är norrländska råvaror, ja, då är det riktigt bra. Susanne är född i Gällivare och den norrländska kryddan finns med både i maten och i Susannes person.
Samlingens recept är tagna från Viltsmak, Älg och Västerbottensost.

Läs mer

Susanne Jonsson

Susanne Jonssons bästa

Om boken

Alla sjunger Västerbottensostens lov. Den passar överallt. På stjärnkrogarna, frukostborden och naturligtvis är den oumbärlig vid kräftsupén!

Susanne Jonssons bok innehåller 50 smakrika recept med Västerbottensost, allt från klassiska osträtter till nyskapande delikatesser. Lagat, bakat, enkelt och lite mer avancerat. Tips om hur man bäst serverar Västerbottensost med goda tillbehör och lämpliga drycker.
Västerbottensost passar vid alla årstider. Tillsammans med de olika säsongernas bästa råvaror, som hjortron, kantareller, lingon, äpplen och rotsaker, blir även de enklaste rätterna en smakupplevelse. Västerbottenspajen (ett recept som man alltid letar inför kräftskivan) finns självklart med, både i klassisk och en ny version.
Västerbottensosten är en vällagrad hemlighet. Sveriges bästa ost ystades för första gången 1872 och enligt historien var en av ingredienserna ett kärleksmöte på mejeriet. Passionen lever också kvar i den alltjämt hantverksmässiga tillverkningen.
Varför är det bara i Burträsk som det är möjligt att göra Västerbottensost? Vilka är människorna bakom osten? Vad tycker man i Frankrike om Västerbottensost?
Receptet är hemligt och förvaras säkert i kassaskåp. Allt annat finns med i boken.

Läs mer

Västerbottensost

Susanne Jonsson

Västerbottensost

Om boken

Sedan september 1997 samlas närmare en miljon tittare framför tv:n kvart över sex för att titta på Go'kväll. Ett av de mest populära inslagen är kockarna och Susanne är en av tre som turas om att laga mat framför kameran.

Sedan 2008 har Susanne Jonsson presenterat och lagat fyra-fem recept i varje program. Mer än hundra av dem finns nu samlade i en härlig kokbok, och årstid för årstid får vi följa vad hon lagar i rutan.
Inför varje program väljer Susanne ett tema tillsammans med programmets redaktör, ibland utifrån tips och önskemål från tittarna. Ofta är recepten knutna till årstiden - vårprimörer och smörgåstårta på våren, grillat och picknick-mat på sommaren, rotfrukter och puttrande grytor på hösten ... Men så mitt bland vinterns värmande soppor ger Susanne sig av på några temauppslag till Söderhavet och lagar exotiskt - precis den vitamininjektion man behöver. Självklart finns också både "Melodifestival-mys" och Go'kvälls julgottebord.

Förutom alla recept får vi en inblick i hur en tv-inspelning går till. I text och bild skildras det vi aldrig ser från soffan: planering, förberedelser och hur det känns att stå där med uppåt en miljon blickar på sig.
Susanne åtnjuter ett stort förtroende bland sina tittare i målgruppen 45+ och hon har massor av tittarkontakter - genom mejl och brev varje vecka om alltifrån vilken hushållsapparat hon rekommenderar till hur du som är allergiker ersätter en ingrediens du inte tål. Eller "Vem åt upp bullarna du bakade i programmet?". Hon har en egen fan club både i Stockholm och Skövde och som en av programmets redaktörer sa: "Ett svar från kocken gör folk lyckliga i flera veckor."

Läs mer

Susanne Jonsson lagar mat i go'kväll

Susanne Jonsson

Susanne Jonsson lagar mat i go'kväll

Om boken

Det finns så mycket gott i skogen! Eller i viltdisken. Ren, älg, vildsvin, hjort, rådjur, hare och fågel. Alla är de värda dessa nya recept och smaksättningar!

Det här är inte en bok om jaktminnen, historia eller fakta om olika djurarter. Det är en bok med recept för de flesta arter av vilt som vi äter i Sverige i dag, allt från traditionella rätter till mer nyskapande.
"Min ambition är att balansera sött, surt, salt, beskt och starkt till harmoniska rätter. Min förhoppning är att boken ska inspirera till att prova rätterna hemma, helt eller delvis. Min egen inspiration kommer från resor, arbete och besök på restauranger och matmarknader över hela världen."

Författaren, vars nyckelord i matlagningen är 'säsonger' och 'lokala råvaror', betonar vikten av att välja kött av hög kvalitet och att variera menyn efter årstiden.
Förutom en mängd läckra recept och spännande smakkombinationer, får varje rätt i boken ett eget dryckesförslag som förhöjer smakerna. Som avrundning av måltiden ges förslag på både enkla och lite mer avancerade desserter.

Läs mer

Viltsmak

Susanne Jonsson

Viltsmak

Om boken

Norrlandsambassadören Staffan Ling skriver inledande om vår älskade älg, om älgen i historien och udda kunskap om skogens konung: från Karl den XI:s misslyckade försök med älgkavalleri till den luxuösa och kostbara älgosten. I Sverige har älgkött traditionellt tillagats med enbart salt och peppar som smaksättning. Recepten i boken vill inspirera till nytänkande runt älgen som råvara och ger nya tips om smaksättning, trender och servering. Älg lagas tillsammans med svenska råvaror och med influenser från andra matkulturer ? till exempel Thailand, Italien och Indien. Här finns nya smaker och ett stänk av crossover i lingonmarkerna. Och man ska inte bara använda stek och filé och göra färs av resten! Här finns attraktiva rätter av styckningsdelar som lägg, kållap och hals av älg. Innehåll: Hur man rimmar och marinerar, wokar och späckar; sedan kommer recepten samlade i menyer, grytor, färsrätter och tillbehör. Boken avslutas med förslag på buffér och grundrecept på fonder etc. Till varje recept finns experttips på lämpliga goda viner. Det finns också alternativ utan alkohol. Alla vet att Staffan Ling är från Norrland och att han är mycket känd från TV är en underdrift. Under senare år har han hållit i flera TV-program om mat m.m. Susanne Jonsson kommer från Gällivare, är utbildad kock och har arbetat på restauranger i Sverige och på trestjärnig restaurang i Frankrike. Hon är projektledare inom Gastro Botnia och arbetar med kompetensutveckling av kockar i Sverige och Finland. Anna Reidemar är kock och kallskänka och arbetar som restauranglärare på Hotell- och restaurangprogrammet i Bollnäs. Hon har tidigare arbetat som kock på St. Barths i Västindien. Anna och Susanne har inom det Gastronomiska programmet på Uminova i Umeå gjort det vetenskapliga arbete som ligger till grund för boken.

Läs mer

Älg

Susanne Jonsson, Staffan Ling, Anna Reidemar

Älg