Älg

Författare

Gert Klötzke

Susanne Jonsson

Staffan Ling

Anna Reidemar

Älg

2006-04-27

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2006-04-27

Kategori

Allmänna kokböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Björn Lindberg

Format

Inbunden, Inbunden, Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151846828

Antal Sidor

120

Vikt (kg)

0.67

Ryggbredd (mm)

14

Höjd (mm)

233

Bredd (mm)

253

Böcker av författaren

Om boken

Sökandet och längtan efter den perfekta måltiden är Susanne Jonssons drivkraft. Hon låter oss delta i sökandet genom hennes kokböcker, ofta med råvaror som det finns rikligt av i Norrland.

Den svenska matrevolutionen rullar vidare. I Sverige äter vi bättre än någonsin. Svenska kockar uppmärksammas allt oftare internationellt och tar hem prestigefulla priser. Vi har valt ut några av våra bästsäljande kockar och kokboksförfattare för en fin liten reprintserie med ett sextiotal recept i varje volym. Ett utmärkt tillfälle för alla kokboksälskare att hitta nya bekantskaper, eller när du vill ge bort din favoritkock i present!

Susanne Jonsson är kock, konditor och matkreatör. Hon driver företaget Foodie Sweden AB där hon utvecklar matkoncept och recept, är frilanskock/inspiratör och jobbar med matstyling, både med svenska och internationella kunder. Sedan två år är Susanne en av kockarna i tv-programmet Go'kväll.
Matglädje och nyfikenhet är nyckelord för Susanne, likaså lokala råvaror och säsong. Om det dessutom är norrländska råvaror, ja, då är det riktigt bra. Susanne är född i Gällivare och den norrländska kryddan finns med både i maten och i Susannes person.
Samlingens recept är tagna från Viltsmak, Älg och Västerbottensost.

Läs mer

Susanne Jonsson

Susanne Jonssons bästa

Om boken

Alla sjunger Västerbottensostens lov. Den passar överallt. På stjärnkrogarna, frukostborden och naturligtvis är den oumbärlig vid kräftsupén!

Susanne Jonssons bok innehåller 50 smakrika recept med Västerbottensost, allt från klassiska osträtter till nyskapande delikatesser. Lagat, bakat, enkelt och lite mer avancerat. Tips om hur man bäst serverar Västerbottensost med goda tillbehör och lämpliga drycker.
Västerbottensost passar vid alla årstider. Tillsammans med de olika säsongernas bästa råvaror, som hjortron, kantareller, lingon, äpplen och rotsaker, blir även de enklaste rätterna en smakupplevelse. Västerbottenspajen (ett recept som man alltid letar inför kräftskivan) finns självklart med, både i klassisk och en ny version.
Västerbottensosten är en vällagrad hemlighet. Sveriges bästa ost ystades för första gången 1872 och enligt historien var en av ingredienserna ett kärleksmöte på mejeriet. Passionen lever också kvar i den alltjämt hantverksmässiga tillverkningen.
Varför är det bara i Burträsk som det är möjligt att göra Västerbottensost? Vilka är människorna bakom osten? Vad tycker man i Frankrike om Västerbottensost?
Receptet är hemligt och förvaras säkert i kassaskåp. Allt annat finns med i boken.

Läs mer

Västerbottensost

Susanne Jonsson

Västerbottensost

Om boken

Sedan september 1997 samlas närmare en miljon tittare framför tv:n kvart över sex för att titta på Go'kväll. Ett av de mest populära inslagen är kockarna och Susanne är en av tre som turas om att laga mat framför kameran.

Sedan 2008 har Susanne Jonsson presenterat och lagat fyra-fem recept i varje program. Mer än hundra av dem finns nu samlade i en härlig kokbok, och årstid för årstid får vi följa vad hon lagar i rutan.
Inför varje program väljer Susanne ett tema tillsammans med programmets redaktör, ibland utifrån tips och önskemål från tittarna. Ofta är recepten knutna till årstiden - vårprimörer och smörgåstårta på våren, grillat och picknick-mat på sommaren, rotfrukter och puttrande grytor på hösten ... Men så mitt bland vinterns värmande soppor ger Susanne sig av på några temauppslag till Söderhavet och lagar exotiskt - precis den vitamininjektion man behöver. Självklart finns också både "Melodifestival-mys" och Go'kvälls julgottebord.

Förutom alla recept får vi en inblick i hur en tv-inspelning går till. I text och bild skildras det vi aldrig ser från soffan: planering, förberedelser och hur det känns att stå där med uppåt en miljon blickar på sig.
Susanne åtnjuter ett stort förtroende bland sina tittare i målgruppen 45+ och hon har massor av tittarkontakter - genom mejl och brev varje vecka om alltifrån vilken hushållsapparat hon rekommenderar till hur du som är allergiker ersätter en ingrediens du inte tål. Eller "Vem åt upp bullarna du bakade i programmet?". Hon har en egen fan club både i Stockholm och Skövde och som en av programmets redaktörer sa: "Ett svar från kocken gör folk lyckliga i flera veckor."

Läs mer

Susanne Jonsson lagar mat i go'kväll

Susanne Jonsson

Susanne Jonsson lagar mat i go'kväll

Om boken

Fågeljakten är inte bara en speciell begivenhet som landets 300 000 jägare ser fram emot. Fågel på matbordet är dessutom något exklusivt som får det att vattnas i munnen på de flesta.

"Man tager en berömd mästerkock, en statsveterinär och en mästerfotograf och slår ihop deras intresse för jakt och mat. Krydda med de grå tinningarnas samlade kunskap och piffa till det hela med detaljerade styckningsscheman. Resultatet blir en fulländad kokbok för den jaktintresserade man eller kvinna som inte bara vågar sig på skogens konung utan även den egna spisen."
Så skrev Mia Gahne, TT Spektra, om författarnas förra bok, Jägarens nya kokbok - från jakt till dukat bord.
Fågeljägarens kokbok är en pendang till den förra boken. Liksom tidigare beskriver boken hela kedjan från att viltet fälls till att köttet ska tillagas, nog så intressant även om man själv köper sin fasan i saluhallen. Olika jaktformer presenteras och ingående beskrivningar av hur man flår, styckar, saltar, röker, gravar, steker och kokar köttet finns också. De 33 fågelarter som jagas beskrivs med bland annat vikt, smak och karaktär på köttet.
Bokens andra del består av ett 60-tal recept på både traditionell och internationellt inspirerad mat till vardag och fest. Allt från färsfylld järpe till glaserat ejderbröst på sparrisbädd och karibisk cocktail med lättrimmat gåsbröst.

Läs mer

Fågeljägarens kokbok

Gert Klötzke, Torsten Mörner

Fågeljägarens kokbok

Om boken

Det finns så mycket gott i skogen! Eller i viltdisken. Ren, älg, vildsvin, hjort, rådjur, hare och fågel. Alla är de värda dessa nya recept och smaksättningar!

Det här är inte en bok om jaktminnen, historia eller fakta om olika djurarter. Det är en bok med recept för de flesta arter av vilt som vi äter i Sverige i dag, allt från traditionella rätter till mer nyskapande.
"Min ambition är att balansera sött, surt, salt, beskt och starkt till harmoniska rätter. Min förhoppning är att boken ska inspirera till att prova rätterna hemma, helt eller delvis. Min egen inspiration kommer från resor, arbete och besök på restauranger och matmarknader över hela världen."

Författaren, vars nyckelord i matlagningen är 'säsonger' och 'lokala råvaror', betonar vikten av att välja kött av hög kvalitet och att variera menyn efter årstiden.
Förutom en mängd läckra recept och spännande smakkombinationer, får varje rätt i boken ett eget dryckesförslag som förhöjer smakerna. Som avrundning av måltiden ges förslag på både enkla och lite mer avancerade desserter.

Läs mer

Viltsmak

Susanne Jonsson

Viltsmak

Om boken

Nya Jägarens kokbok innefattar hela vilthanteringen ? från jaktbyten till delikatesser på matbordet. Viltkött intar en speciell plats i det svenska köket ? när det är fest bjuder man på vilt. Och när våra bästa kockar tävlar väljer de flesta viltkött, något som är självklart för en av landets främsta, Gert Klötzke. Förutom vanliga arter som älg, rådjur och hare omfattar boken även hjort, vildsvin, bäver och kanin. Författarna tar upp alla moment som rör hanteringen av viltet, från det att djuret skjutits och transporterats hem, till arbetet med det uppstyckade köttet i köket. Ett avsnitt om åldersbestämning ingår också, eftersom djurets ålder är avgörande för köttets smak, kvalitet och vilket tillagningssätt man bör välja. I ett annat avsnitt kan vi läsa om saltning, torkning och rökning, hur man tillreder fonder och marinader samt tips vid stekning. I kokboken finns nya och spännande recept på välsmakande vilträtter. Men här finns också riktigt gamla klassiker som är värda att föras vidare till nya generationer ?viltkockar?. Samtliga recept får en köttförklaring, dvs varför man ska välja just denna del av viltet till just denna rätt. Alla receptbilder är nytagna, och boken innehåller en nyskriven sida som behandlar vilt och vin. Jägarens nya kokbok är rikt illustrerad med detaljerade bilder av hög kvalitet. Med hjälp av dessa är bokens instruktioner lätta att följa för den som vill lära sig mer om vilthantering och tillagning av alla typer av vilt. Jägarens nya kokbok är en totalreviderad upplaga av Jägarens kokbok som utkom för första gången 1995.

Läs mer

Jägarens nya kokbok

Gert Klötzke, Torsten Mörner

Jägarens nya kokbok

Om boken

Snabb mat behöver inte betyda fet och dålig mat, vilket Kocklandslaget visar i den här boken. Bra, sund och god vardagsmat går också snabbt att laga ? de flesta av bokens recept tar inte längre tid än trettio minuter. Och låt er inte luras av de snygga uppläggningarna på tallrikarna ? det är inte krångligare att tillaga för att det ser snyggt ut. Gert Klötzke, Mathias Hansson från Kocklandslaget presenterar tillsammans med Donald Boström 84 recept på middagar, luncher, frukostar, mellanmål och desserter. Enkla råvaror och lättalternativ ger sunda måltider. Här finns också hjälpguider om vad de olika knivarna i köket ska användas till, vilka basverktyg som underlättar arbetet i köket eller vilka ingredienser ett bra basskafferi bör innehålla. Ansvaret för vad vi äter blir mycket konkret när vi lagar mat till våra barn, som tryggt litar på sina föräldrar och äter den mat som ställs fram på bordet. En stor del av våra barns hälsa och välbefinnande resten av sina liv avgörs av vad just jag lägger upp på deras tallrikar idag. Det ansvaret måste vi ta nu. ?Med den här boken vill vi visa hur man kan äta klokt men fortfarande gott. Vi bannlyser inte fett, tvärtom ? fett spelar en viktig roll i vår kost under förutsättning att det är rätt fett i rätt mängd. Men några enkla regler är att vi använder lättalternativ när det finns möjlighet. Lättyoghurt, Kessela, lätt creme fraiche och så vidare. En måltid utan grönsaker är inte heller någon riktig måltid. Vår förhoppning är att vi tillsammans kan vända snabbtrenden och lyfta de svenska hushållens gastronomiska nivå, som det så vackert heter, till en godare och sundare trend. Det här är en bok för många!?

Läs mer

Snabb sund mat

Gert Klötzke, Kocklandslaget

Snabb sund mat