Segelvård

Författare

Birger Sjöberg

Segelvård

Svenska

2011-04-01

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Nautiska handböcker

Författare

Recensionsdag

2011-04-20

Publiceringsdatum

2011-04-01

Illustratör

Jürgen Asp

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Illustratör

Jürgen Asp

Format

Spiral

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113032832

Antal Sidor

24

Vikt (kg)

0.174

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

197

Bredd (mm)

244

Böcker av författaren

Om boken

Ingen kan med säkerhet säga när människan första gången började färdas på vatten. Än mindre när idén uppstod att hissa segel på en mast. Ordet "rigg" är dels en beteckning på den konstruktion som ska bära upp en segelgarderob, dels ett samlingsnamn på olika varianter av master, bommar, stag och segel.

I denna bok, som ingår i Norstedts serie om allt som hör segling till, så får läsaren ta del av viktiga grundläggande kunskaper vad gäller: Historik:
Riggar genom tiderna Rigg- och segeltrim:
Hur hårt ska jag spänna stag och vant?
Grundkurs i att skota rätt Reparation och underhåll:
Vad kan jag laga själv? Hur underhåller jag min rigg? Tampar och tåg:
Skillnaden på rep och rep. Vad är bäst till vad? Efter mer än trettiofem år som yrkesverksam segelmakare delar här Birger Sjöberg med sig av sina kunskaper.
I Riggskolan får alla som älskar att segla ta del av riggarnas historiska bakgrund, samt grundläggande kunskap om handhavande och skötsel.
En handbok om rigg och segeltrim är ett "måste" i skeppsbiblioteket, för alla ombord.

Läs mer

Birger Sjöberg, Jürgen Asp

Riggskolan

Om boken

Efter mer än trettiofem år som yrkesverksam segelmakare delar här Birger Sjöberg med sig av sina bästa tips. I Segelvård får alla som älskar att segla även ta del av historik samt användbar hjälp när det gäller att reda ut begreppen. En handbok om segel, bra att ha med i skeppsbiblioteket.

Segling i många olika former har varit människan till nytta och nöje i århundraden. Aldrig har segelbåtsflottan varit större än den är i dag, och cirka 122 000 av alla fritidsbåtar i svenska vatten drivs med vindens hjälp. Kort sagt, svenskarna är ett seglande folk!
I denna första i en serie praktiska handböcker får seglaren tips och råd om det mesta när det gäller: Segelmaterial Råd vid köp av segel Skötsel och översyn Reparationer med mera. I överskådlig form presenteras grundläggande kunskaper i bland annat segelvård, segelköp, material och begrepp.
Konstnären och seglaren Jürgen Asps illustrationer bidrar till en läsvärd handbok om segel för skeppsbiblioteket.

Läs mer

Segelvård

Birger Sjöberg, Jürgen Asp

Segelvård

Om boken

Det händer massor av oförutsägbara saker när man är ute på sjön och lever vid havet. En del är trevliga överraskningar, som ett besök från en annan värld, och annat är smärre katastrofer där man får kämpa för sitt liv.

När Goldie Hawn kom in från sjön är Birger Sjöbergs tredje fristående bok i serien om hav och sjö. I denna volyms första del, Misstag till sjöss, berättar han sedelärande historier om vad som kan inträffa när man färdas över djupen. Skeenden där både tingen och den mänskliga faktorn äventyrar en säker seglats. Här återges berättelser om allt ifrån det som bara inte får hända; att någon ramlar över bord, till mer sorglustiga malörer som historien om "ett Müslihaveri" och vad man tar sig till när man fått en fiskkrok i huvudet.
I bokens andra del, Utsikt från en sjöbod, får vi ta del av ett antal märkliga berättelser från kust och hav, både självupplevda och återberättade men alla med ursprung i författarens älskade bohuskust.
Bokens titel, När Goldie Hawn kom in från sjön, syftar på det sällsamma mötet, en gråmulen höstdag på sjuttiotalet, mellan Hollywoodstjärnan Goldie Hawn och båtbyggare Albert Andersson på Musö i Fjällbacka skärgård.

Läs mer

När Goldie Hawn kom in från sjön

Birger Sjöberg, Lennart Karlsson

När Goldie Hawn kom in från sjön

Om boken

- Hur mötte du Evert första gången?
Hon svarar lite formellt, som om hon höjt en osynlig gard:
- Det var när jag gick på en av hans konserter i Göteborg och jag gick bakom scenen för att få en autograf … jag hade blommor med mig!

Efter detta första möte 1945 ska det dröja åtta år innan de möts igen. I augusti 1953 skriver Siv ett brev till Evert och erbjuder honom att, om behov finns, hyra hennes lägenhet i Göteborg. I tre månader väntar hon och i december får hon ett detaljerat svar om Everts ankomst. Detta är början på en relation som spänner från den artonde december 1953 till tionde mars 1957. Everts brev till Siv är i sig en poetisk och litterär skatt.

Det är din själ jag kysser är berättelsen om en kvinna, ett kvinnoöde. Det är historien om en ung flicka som inte passade in, och vars överflödande romantiska längtan ledde henne genom ett liv fyllt av äventyr, vildhet, lycka och bottenlös förtvivlan.
Siv blev älskad och hatad. Hon älskade och hatade. Äkta män, vänner och älskare, sanna som falska, kom och gick, fanns i hennes liv och försvann därur i ett halvsekellångt kretslopp av hopp och missräkningar. Birger Sjöberg återger ett urval av Everts brev som speglar en innerlig kärlek från en man som passerat livets middagshöjd och finner kraft och förnyad livslust i mötet med den vackra sångmön Siv. Om detta förhållande kan man tycka vad man vill, men breven bidrar till en delvis ny och kompletterande bild av den folkkäre och älskade Evert Taube. Helt klart är att Everts tid på Otterö utanför Grebbestad, sommaren 1954, skapat ett kraftfullt avtryck i historien om hans skapande.

"…Historien om Siv och hennes förhållande med Evert Taube är väl värd att berätta."
Professor Sture Allén

"Ett stort tack för din bok som jag har läst med stor behållning. Du skildrar kärlekshistorien med känsla och liv. Det skall bli roligt att se brevutgåvan du jobbar med. Lycka till på färden."
Nils Petter Sundgren

Läs mer

"Det är din själ jag kysser"

Birger Sjöberg

"Det är din själ jag kysser"

Om boken

Denna samling historier är en hängiven kärleksförklaring till de människor som lever i symbios med öarna, kusten och havet. Berättelserna spänner över en tidsrymd från 1700-talet fram till våra dagar, gemensamt är havets betydelse för den lilla människan och stora skeenden. Havet har i alla tider lockat såväl ärligt som ohederligt sjöfolk, och märkliga saker händer än i dag i skuggan av detta starka element.

I boken blandas humor och allvar, nutid och dåtid, sanning och dikt med en hejdlös berättarglädje. Skrämmande scenarion med pirater och vrakplundrare varvas med dråpliga historier om originella sjöbjörnar och övererotiska fransyskor. En och annan känd person passerar revy, och läsaren får stifta närmare bekantskap med Sven-Bertil Taubes "S/Y Grym", som döps under mycket blöta former, och en fartälskande Torsten Kreuger, som trimmar sin motoryacht till bristningsgränsen.

Författarens smak för äventyr och romantik återspeglas i hans berättelser, som bygger både på egna erfarenheter och på återberättade sägner. 2001 debuterade Birger Sjöberg med boken Berättelser från havet, som blev mycket uppskattad av både press och publik. Han fick Sveriges författarfondsarbetsstipendium 2003.

Läs mer

Sjörök

Birger Sjöberg, Birger Sjöberg

Sjörök

Om boken

Båtälskaren Birger Sjöberg har förverkligat sina drömmar. Under större delen av sitt vuxna liv har han varit ute på sjön. Han har rustat upp skutor av skiftande slag, en del rena kulturobjekt som annars skulle ha förstörts av vind och vatten, andra som stillsamt kanske borde ha fått försvinna. Men även mycket moderna fartyg har bjudit Birger Sjöberg på upplevelser som blivit till goda berättelser.
Som sjuttonåring lyckades han och några kamrater ta hyra på en båt som gick till USA. En annan gång råkade han ut för en livsfarlig kapten som inte tvekade att löpa amok på sin besättning under en segling i mycket hårt väder. Han var med vid en plundring av ett danskt fartyg som låg som vrak utanför Skånes kust. Ett dopp i Karibiska havet höll på att sluta mycket tillfredsställande för några späckhuggare. I en förlisning förlorade författaren i stort sett allt utom livet och lusten att - så småningom - ge sig ut igen.
Minnena har samlats i logg- och dagböcker som fram till nu legat och väntat i en sjömanskista på vinden.

Läs mer

Berättelser från havet

Birger Sjöberg

Berättelser från havet