Det svenska modeundret

Författare

Karin Falk

Det svenska modeundret

Svenska

2011-08-26

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Debatt

Författare

Recensionsdag

2011-09-14

Publiceringsdatum

2011-08-26

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Flexband, E-bok

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113033273

Antal Sidor

224

Vikt (kg)

0.4

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

215

Bredd (mm)

156

Böcker av författaren

Om boken

Det svenska modeundret är ett begrepp som börjat användas mer och mer, såväl på kultur- och ekonomisidorna som i vardagslag. Men vad betyder det? Och, finns det?

Ingen annan kulturyttring i dag är så välspridd och säger så mycket om vår samtid som mode. I en tid då yta är mer betydelsefullt än någonsin, blir mode och kläder viktiga symboler för vilka vi är.
I Det svenska modeundret tar journalisten och modevetaren Karin Falk med oss på en exposé över den samtida svenska modescenen. Vi får möta de designers som tagit plats på världsmarknaden och som under de senaste åren har kallats det svenska modeundret.

När man talar om svenskt mode, vill många gärna peka på likheter och klumpa ihop svenskt mode till en enda stor enhet. Men här diskuteras snarare den mångfald som den svenska modescenen består av: kedjemode och avantgardemode, och de som både pris-, design- och idémässigt hamnar däremellan (till exempel många av de jeansmärken som satt Sverige på modekartan). Falk fokuserar framför allt på samtida mode, men skissar dessutom upp en bakgrund över det svenska mode som redan under sextio- och sjuttiotalen fick stort genomslag såväl inom som utanför Sveriges gränser, samt förstås över den svenska modegiganten H&M.

Falk diskuterar också mode i relation till inte bara designers, utan också till politik, konsumtion, modebloggar och modejournalistik. Modets och klädernas symboliska makt och olika förhållningssätt till mode står i fokus - mode behandlas snarare som ett kulturellt uttryck än bara en kommersiell arena. Vad säger mode om vår samtid? Vilka ideal har den svenska modescenen artikulerat under tjugohundratalet? Finns det ett svenskt modeunder?

Läs mer

Karin Falk

Det svenska modeundret