Gastronomisk kalender 2013

Författare

Magdalena Ribbing

Gastronomisk kalender 2013

Svenska

2012-10-25

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2012-11-14

Publiceringsdatum

2012-10-25

Formgivare omslag

Anita Dahlberg

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Lessebo Design Smooth

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113035130

Antal Sidor

185

Vikt (kg)

0.474

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

140

Klimatpåverkan

301g CO2e
Papper
ca 150 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 30 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 121 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Politik ska man inte tala om vid fina middagar. Men en måltid utan politik finns inte. Politiken är grunden till allt: val av gäster, kalasplanering, mathistoria, revolter, bordsvisor, kroppshyddor och förstås själva maten. Vad åt Churchill till middag? Hur väljer hovtraktören maten till en kungamiddag? När var hästköttet fin mat? Åt Carl Larsson pizza? Dessa och alla andra tänkbara aspekter på politik och mat avhandlas i Gastronomisk kalender 2014.

Finansminister Anders Borg har skrivit tänkvärt om matpolitik, Leif Pagrotsky berättar gastronomiska hemligheter från sitt statsrådsliv och ur rika kunskapsgrytor flödar berättelser av Dick Harrison, Edward Blom, Tomas Lidman, Carl Uggla, Martin Ingvar, Stephan Rössner, Carl Jan Granqvist, Richard Tellström, Karsten Thurfjell, Magdalena Ribbing med flera. Kort sagt: politik står alltid på menyn!

Gastronomisk kalender ges ut av Gastronomiska Akademien och kommer nu ut för femtiotredje året i följd.

Läs mer

Magdalena Ribbing

Gastronomisk kalender 2014

Om boken

Gastronomiska Akademiens årligen utkommande bok är världens äldsta skrift i sitt slag. Årets tema är julen, personligt skildrad av kunniga och välbekanta kulturpersonligheter.

Forskarna Karin Johannisson, Jan-Öjvind Swahn och Stephan Rössner med flera skriver om jul och gastronomi ur olika aspekter: historiska, kulinariska, drastiska och delikata. Dick Harrison berättar om hur det kungliga juldrickandet såg ut förr och Nordiska museets chef Christina Mattsson redogör underhållande för grötgubben vars lilla nylle ska titta upp ur julgrötfatet.

Utöver all julmagi finns också texter om helt annat, som restaurangrecensionernas utveckling och en intervju med Årets Kock 2012 som generöst ger unika och personliga recept till några juldelikatesser.
Läs mer

Gastronomisk kalender 2013

Magdalena Ribbing

Gastronomisk kalender 2013

Om boken

Gastronomisk kalender är världens i sitt slag äldsta årliga skrift. Bröllop är ämnet för årets utgåva, den 52:a i ordningen, och då står måltiden och generositeten i fokus.

Bröllopsmiddagen är en av livets mest minnesvärda måltider och här får vi ta del av en mängd olika slags matupplevelser i kärlekens namn.
De namnkunniga ledamöterna i Gastronomiska Akademien bidrar som vanligt med egna erfarenheter, från den ymniga till den spartanska bröllopsmiddagen. Musik, gåvor, stil och etikett inom den vida bröllopsramen finns med, liksom en intervju med Årets kock som generöst delar med sig av egna recept.

Läs mer

Gastronomisk kalender 2012

Magdalena Ribbing

Gastronomisk kalender 2012

Om boken

Årets Gastronomisk kalender är den 51:a utgåvan av denna världens, i sitt slag, äldsta årliga skrift. Gastronomisk kalender 2011 handlar om mat och musik, på alla tänkbara och otänkbara sätt.

Akademiledamöterna medverkar som vanligt med sina egna upplevelser i den musikaliskt gastronomiska sfären. Dessutom finns essäer av många andra som vet vilket givet samband mat och musik har sedan alla tider. SVT:s musikchef Camilla Lundberg berättar om dinerande i klassiska operor. Ledamoten i Svenska Akademien, tillika jazzmusikern och konstprofessorn, Ulf Linde förklarar vilket samband som finns mellan kulinariska och musikaliska upplevelser. Nordiska museets chef Christina Mattsson förmedlar kunskap om taffelmusik från alla tider. Historieprofessor Dick Harrison låter läsarna njuta av ålderdomlig kunglig taffelmusik. Kulturjournalisten Karsten Thurfjell, även ledamot av Gastronomiska Akademien, ägnar sin text åt hur musik kan färga mat, sex och död i film. Därtill personliga recept från Årets kock och mer matnyttigt - med och utan toner.

Magdalena Ribbing är huvudredaktör för boken, assisterad av ett redaktionsråd.

Läs mer

Gastronomisk kalender 2011

Magdalena Ribbing

Gastronomisk kalender 2011